Rahşan Düren'den 70 yeni eser
ÜNLÜ STİLİ

Rahşan Düren'den 70 yeni eser

Rahşan Düren’in yeni sergisi izleyicleri “kaos - düzen” platformunda bir iç yolculuğa davet ediyor...

GÜNCELLEME TARİHİ: 6 Mart 2013

Psikiyatrist Dr. Rahşan Düren'in İstanbul'daki üçüncü sergisi, 8 Mart 2013 tarihinde Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde açılıyor. Düren, yeni sergisinde, farklı ruh hallerini "kaos ve düzen" kavramları ile anlattığı 70 eserine yer veriyor. Rahşan Düren, 30 Mart tarihine kadar gezilebilecek sergisinde, soyut ve figüratif çalışmalarının yanı sıra ahşap malzeme ile üç boyuta taşıdığı eserlerini de izleyicilerle buluşturuyor. İstanbul'da 2010 yılında gerçekleştirdiği ilk sergisi olan Rush'ta ekspresyonist yağlı boya çalışmaları ile dikkat çeken Rahşan Düren, ikinci sergisini 2012 yılının Haziran ayında Fransız Sarayı'nda açtı.

Rahşan Düren, Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde düzenlediği üçüncü sergisinde, düzen ve kaosun birbirleriyle ilişkisini irdeliyor. Düren'e göre kaos ve düzen birbirine aykırı kavramlar olarak algılansa da aslında zaman içinde içiçe geçen bir yapı oluşturuyor. Düren, kaos ve düzenin birbirlerini hem kıran hem destekleyen iki kavram olduğunu söylüyor. Postmodern kent yaşamlarında düzenin ve korunaklılığın temel mutluluk kaynağı gibi kabul edildiğini belirten Düren, düzen arayışının aynı zamanda anksiyetenin temelini de oluşturduğuna dikkat çekiyor:

"Hayatta kalabilmek için düzene dair belli şartları sağlamamız gerekiyor. Özellikle postmodern yaşamlar bize güvenlik endişesi ve rutini dayatıyor. Öte yandan düzenin zaman zaman yıkılmasının insan psikolojisinin sağlığı için şart olduğunu göz ardı ediyoruz. Çünkü mevcut, belirlenmiş ve tanımlanmış bir düzen anksiyeteyi beraberinde getiriyor. Kaos ve düzen aslinda bu anlamda birbirlerini hem kıran hem destekleyen kavramlar. Resimlerimde kullandığım monokrom düzlemlerin üzerindeki renkler, rutini ve düzeni kıran anarşik yapıyı temsil ediyor. Sanat, kurmak ve yıkmak ikilemleri dışında seçtiğim, en özgür alan benim için."

"İLHAM KAYNAĞIM AYDIN ESEN OLDU"

Rahşan Düren, sanat yolculuğunda dünyaca ünlü jazz piyanisti Aydın Esen'den ilham aldığını söylüyor; Aydın Esen, Rahşan Düren'e sohbetleri, müziği ve fikirleriyle ilham kaynağı oluyor. Serginin açılışında Hint asıllı davulcu Ranjit Barot ile birlikte mini bir konser de verecek olan Aydın Esen, Düren'i "besteci gözleri olan bir ressam" olarak tanımlıyor. Esen, Rahşan Düren gibi yeni sanat formlarına önem veren, pozitif titreşimli, odaklı ve çok çalışan üretim insanlarının, modern sanat dünyasında yer alan isimler için zorlayıcı ve meydan okuyan bir arena oluşturacağına inandığını söylüyor.

RAHŞAN DÜREN KİMDİR:

Harvard Sanat Vakfı'nın koleksiyonunda eserleri bulunan Rahşan Düren, ilk sergisini eğitim gördüğü İsviçre'nin St. Gallen kentinde 1993 yılında açtı. Tıp eğitimi için gittiği Almanya'nın Aachen kentinde açtığı ikinci sergisinde ülkenin ünlü küratörlerinden Harald Kunde ile çalıştı. Almanya yıllarının ardından İstanbul'a gelen Düren, psikiyatri alanında yürüttüğü ihtisas çalışmaları sırasında sanat çalışmalarına ara vermedi ve İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Heykel Bölümü'ne misafir öğrenci olarak devam etti.