Cüzdan, kadının özgürlüğüdür!
ÜNLÜ STİLİ

Cüzdan, kadının özgürlüğüdür!

Kadınlar tarafından, kadınlar için gerçekleştirilen, bağımsız "Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali" 12. kez sanatseverlerle buluşacak.

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Şubat 2014

15 Mart'ta başlayacak olan festivalin tanıtımı, Taksim'de Cezayir Apartmanı Toplantı Salonunda, Filmmor ekibi ile festivalde filmleri yer alan yönetmenlerin katıldığı bir toplantıyla yapıldı.

Toplantıda konuşan Filmmor Danışmanı Hülya Uğur Tanrıöver, kadınların ekonomik bağımsızlığı, kendilerine ait cüzdanları, gelir ve bütçeleri olması gerektiğine dikkati çekerek, bu nedenle festivalin bu yılki sloganının "Cüzdan Kadının Özgürlüğüdür" şeklinde belirlendiğini söyledi.

KADINLARIN SİNEMASINA BİR BAKIŞ
Tanrıöver, 22 ülkeden 60 filmin yer aldığı festivalde ayrıca, tema bölümleri, toplu gösterimler, açılış, kapanış etkinlikleri, paneller, yönetmenlerle söyleşi ve atölyeler düzenleneceğini de aktardı.

Tanrıöver, Filmmor'un amacına ilişkin olarak da şunları söyledi:

"Filmmor genel olarak, kadınların daha çok sinema yapması, sinema yapılan filmlerin kadınlara daha eşitlikçi şekilde bakması, bugüne kadar yapılmış olan, cinsiyetçi, erkeklerin yaptığı sinemadan biraz yer açarak, kadınların filmlerine, hikayelerine ve film yapma biçimlerine olanak tanımak amacı taşıyor."




FESTİVALDE BİR İLK

Tanıtım toplantısında katılan Filmmor ekibinden Nehir Kovar ise, sadece kadın yönetmenlerin filmlerine yer veren festivalde, bu yıl ilk kez "Kaleydeskop" isimli yeni bölüm eklendiğini belirtti. Kovar, bir erkek yönetmenin ve filminin konuk olacağı bu bölümde, ünlü yönetmen Reha Erdem ve Erdem'in ödüllü filmi Jin'in yer alacağını dile getirdi.

CİNSİYETÇİLİĞE TEPKİ ÖDÜLÜ

Altın Bamya ön jürisi Alin Taşçıyan ise festival kapsamında sinemadaki cinsiyetçiliğe tepki olarak her yıl dağıtılan Altın Bamya ödüllerine aday filmlerin "Erkekler", "Ceren ile Celal" ve "Aşk Kırmızı" olduğunu söyledi.

Festivale katılan ve bu yıl ilk filmini çeken kadın yönetmenlerden birine, bu yıl ikinci kez verilecek olan Mor Kamera Umut Veren Kadın Sinemacı Ödülü sunulacak.

FESTİVAL KATEGORİLERİ
Festivalde, "Kadınların Sineması Bölümü"nde, dünyadan ve Türkiye'den kadınların son yılda yaptıkları uzun metraj, belgesel ve kısa filmler, "Bedenimiz Bizimdir" bölümünde dünya genelinden kadınların "bedenimiz bizimdir" konulu filmleri, "Kendine Ait Bir Cüzdan" bölümünde kadınların cüzdanı ve gelirleri ile kendi ayakları üzerinde durma hikayeleri, "Cins-iyet-ler" bölümünde cinsel kimlik ve cinsiyet konusuna dair ezber bozan filmler yer alacak.

Festivalde ayrıca, Fransız sinemacı Catherine Breillat ile Bilge Olgaç'ın filmlerinin toplu gösterimleri yapılacak.

Festival, 15-23 Mart tarihleri arasında İstanbul'da, 5-6 Nisan'da Mersin, 12-13 Nisan'da Adana, 19-20 Nisan'da ise Muğla-Bodrum'da gerçekleştirilecek.