Arıza bakışlı, yakışıklı 'Sapık' : Anthony Perkins
ÜNLÜ STİLİ

Arıza bakışlı, yakışıklı 'Sapık' : Anthony Perkins

Sinema tarihinin kanlı ekranında Jack Torrance'ten (Shinning) çok önce onun borusu ötüyordu. Alfred Hithcock'un korku masalında bir duş sahnesinin bu kadar etkili, havada asılı kalan bir bıçağın bu kadar dehşet verici olduğunu onun yüzünden öğrendik. Yaşa

GÜNCELLEME TARİHİ: 4 Nisan 2014

Hazırlayan: Nilüfer Türkoğlu
nilufer.turkoglu@caferuj.com.tr

IMDB'de 8.7 verilerek hakkının yenmediği, pek çok film eleştirmeninin tüm zamanların en başarılı korku filmleri listesinde birinci sıradan alkış tuttuğu 'Psycho' ( Sapık, 1960) kazandığı bunca övgüyü en çok da ana kahramanı 'Sapık' Norman Bates rolünü üstün performansıyla gerçekleştiren Anthony Perkins'e borçlu.

Pek çok kişi Perkins'in 'Sapık'la Oscar aldığını düşünse de, o aday bile olamadı. 1956 yapımı 'Friendly Persuasion' filminde canlandırdığı karakterle sadece bir defa yardımcı erkek oyuncu dalında Oscar'a aday gösterildi ancak ödülü alamadı.



Henüz 'Sapık'la ölümsüzleşmeden 'Tin Star', 'Desire Under The Elms', 'On The Beach' gibi filmlerde döneminin en popüler aktrisleriyle (Sophia Loren, Natalie Wood) oynayarak oyunculuk konusunda ne kadar yetenekli olduğunu kanıtladı. Ancak zirve noktası Hitchcock'un unutulmaz yapıtı 'Sapık'tı.

12 Eylül 1992 yılında AIDS nedeni ile 60 yaşında hayata veda eden Perkins'in cinsel tercihleri hep surgulanmıştı. Her ne kadar eşcinsel olsa da heteroseksüelliği denemiş ve 1973 yılında Berry Berenson'le evlenmişti. Bu evlilikten iki oğlu oldu. Tuhaf bir rastlantıdır ki karısı onun ölümünden dokuz yıl sonra ölüm gününden bir gün önce hayatını kaybetti. Berenson'ın ölümü de oldukça trajik oldu. 2001'de 11 Eylül saldırısında yaşamını yitirdi.



Perkins'in sinema tarihinde sahip olduğu vasıflardan birisi sadece 'Sapık' değildi. O, aktörler dünyasında yaşamış en ünlü biseksüellerden biri kabul ediliyor.

Kuşkusuz tüm zamanların en korkunç filminin en korkunç karakteri olarak, güzel gülen ve deli gibi bakan bir adam olarak hafızamızı 'bıçak'lıyor.