Güzel kadından 'kötü' de güzel olur: Malefiz
ÜNLÜ STİLİ

Güzel kadından 'kötü' de güzel olur: Malefiz

30 Mayıs'ta vizyona girecek olan Disney'yin son oyuncağı 'Malefiz', bir çocuk filminden ötede, büyüklere de gizli mesajlar veren bir masal.

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Mayıs 2014

Hazırlayan: Nilüfer Türkoğlu
nilufer.turkoglu@caferuj.com.tr

dikkat spoiler içerir:

Meğer 'Uyuyan Güzel' hikayesini yanlış biliyormuşuz. Meğer gerçek aşk diye bir şey aslında bir varmış bir yokmuş ama daha çok yokmuş. (cık cık cık, olmadı!) Ve meğer kötülük yapan her kadının aslında bunun için geçerli bir sebebi varmış: erkekler! (gelsin alkışlar!)

Bugün basın gösterimi gerçekleşen MALEFİZ (Maleficent) çıkık elmacık kemiklerine on kat müdahaleyle, elma kemikli Angelina Jolie'yi görkemli bir kötülük perisi olarak 'uçuruyor.' İfadesi, sesi, jestleri, bir dönem dünyanın en seksi kadını olarak anılan Jolie'yi dev ekranda 'kötücül' olarak adeta tanrıçalaştırıyor.
Bundan da şu sonuç çıkıyor ki; Hollywood'un, en güzel kadınlardan yarattığı cadılar, gerçekten nefes kesici. Daha önce Charlize Theron da döktürmüştü. (Snow White and the Hunstman) Bu defa da delici bakışlarıyla elf silüetindeki Angelina var karşımızda.


Filmin konusuna dalacak olursak, klasik 'Uyuyan Güzel' masalına bu defa da kötünün gözüyle bakıyoruz. Aslında kötü demeye de insanın gönlü el vermiyor. Malefiz'in bunun için sebepleri öyle geçerli ki kötü olmasına şaşırmamak gerek. Barışçıl bir orman krallığında büyüdüğü için huzurlu bir hayata sahip olan Malefiz, görkemli siyah kanatlara sahip güzel, saf ve genç bir kadındır, ta ki bir gün insanlardan oluşan istilacı bir ordu gelip, topraklarının düzeni tehdit edene kadar... Malefiz, topraklarının koruyucusu olur ama acımasız bir ihanete uğrayınca o saf kalbi taşa dönüşür.Malefiz'in bu kadar kin ve öfke dolu olmasının nedeni budur, Aurora'yı 100 yıllık bir ölüme mahkum etmesinin nedeni de budur.



İşte tam da bu lanetin hikayesini anlatan filmin yönetmenliğini Robert Stromberg üstlenirken Maleficent rolündeki Angelina Jolie en baştan da söylediğimiz gibi nefis bir kötü karakteri canlandırıyor. Akademi, 'en iyi bakış ödülü' gibi bir kategori yaratsaydı eğer, Oscar goes to Angelina Jolie, hiç kuşkusuz.

Genç prensesi sevimli Elle Fanning oynarken kendisine kadroda Sharlto Copley, Miranda Richardson, Sam Riley, Kenneth Cranham gibi oyuncular eşlik ediyor. Karga-insan rolündeki Sam Riley'ye dikkat! Filmde Jolie'nin sağ kolunu oynayan Riley, rock dünyasının haşarı çocuğu Pete Doherty'yi anımsatıyor. Film biterken kulağınıza büyülü sesiyle konuk olan şarkıcı Lane Del Rey'den başkası değil. 'Once Upon A Dream', masallarda yaşamak isteyeceğiniz kadar derin, güzel ve bir o kadar uzak.

30 Mayıs'ta vizyona girecek olan Disney'yin son oyuncağı 'Malefiz', bir çocuk filminden ötede, büyüklere de gizli mesajlar veren bir masal aslında.

Vaktiniz olursa izleyin, bazı şeylere bir de kötünün tarafından bakmakta fayda var. Bazen kötünün de kötülüğünde aslında gerçek nedenleri olduğunu görebiliyor insan. Tabii perdenin arkasına bakmak için lutfedersek... Ve bir de... Gerçek aşkı aramayın, yok. Ya da biz hikayeyi yanlış öğrenmişiz. Haberiniz olsun.