Üç kuşak kadının hikayesi: Gözlerini Kaçırma
ÜNLÜ STİLİ

Üç kuşak kadının hikayesi: Gözlerini Kaçırma

Kısa sürede 3 baskı yapan, Eşik adlı eseriyle 2012 Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazanan Irmak Zileli'nin yeni romanı: Gözlerini Kaçırma

GÜNCELLEME TARİHİ: 28 Mayıs 2014

"Her kadın anne doğar, deseler de korkuyorsun. Söylendiğinin aksi olmasından. Anne doğmamış olmaktan, çıbanbaşlarından. Hitler'in o deneyini duyduğundan beri daha da korkuyorsun. Giderek ısınan sacın üstünde, kucağında bebeğiyle çırılçıplak bırakılan kadın olmaktan... Korktuğun başına geldi işte. Bebeğinin üstüne oturdun ve yanmaktan kurtuldun."

Gözlerini Kaçırma, bir aileden üç kuşak kadının hikâyesini aktarırken, kutsal halesiyle annelik mitini sorguluyor.

Önyargıları altüst eden roman, binlerce yıldır ataerkil kültür tarafından parlatılan bu haledeki çatlaklara işaret ediyor. Kadın kahramanların, roman evreninde alabildiğine açılan dünyası, okuru; aidiyet, yalnızlık, suçluluk duygusu ve vicdan üzerine evrensel sorularla buluşturuyor.

Irmak Zileli
Kimdir?
1978 yılında İstanbul'da doğdu. Sosyal Antropoloji öğrenimi gördü. Televizyon ve dergilerde muhabirlik yaptı. Roman Kahramanları dergisinin kuruluşunda görev aldı ve ilk 6 sayı yayın yönetmenliğini yürüttü. 2006 yılından bu yana çeşitli dergilerde, gazete kitap eklerinde değerlendirme ve eleştiri yazılarının yanı sıra editörlüğünü yaptığı Remzi Kitap Gazetesi'nde "Devrik Cümle" adlı köşesinde yazmayı sürdürüyor.

Zileli'nin basılmış eserleri arasında, 2012 Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazanan ilk romanı Eşik (2011), Bayram Çocukları (2004) isimli bir araştırma ve Doğruyu Aradım Güzeli Sevdim (2009) başlığıyla Halit Refiğ ile söyleşi kitabı bulunuyor.