Alaçatı'nın yeni lezzet festivali
ÜNLÜ STİLİ

Alaçatı'nın yeni lezzet festivali

Mutfak kültürü mirasımızı sahiplenen tek festival olan “Uluslararası Kaybolan Lezzetler Festivali” ilki 6 - 8 Haziran’da İlkbahar & Yaz Yemekleri başlığı altında Alaçatı’da gerçekleşti.

GÜNCELLEME TARİHİ: 13 Haziran 2014

Kültür Bakanlığı'nın destekleri ile uluslararası ölçeğe taşınan festivalde, 3 gün içinde gerçekleşen etkinliklerde Alaçatıllıar ve gastronomi tutkunları mutfak kültür mirasımızda yer alacak lezzetleri tattılar.
Halka açık birçok etkinliğin 3 gün boyunca Alaçatı sokaklarında festival ruhunu yaşattığı etkinlikte Dude Table organizasyonu ile festivale katılan Michelin yıldızlı ve master unvanlı şefler, Lorenzo Cogo Joe Barza, Rafik Tatlı, Aydın Demir, Tarkan Özdemir ve Tevfik Alparslan'ın halka açık performanslarında yaklaşık 2500 kişi "Kaybolan Lezzetlerden" seçilen tarifleri tattılar. Gökçen Adar anlatımı ile "Yerel Güzeldir" etkinliği gerçekleştiren Dude Table lezzet tutkunlarının Alaçatı pazarında bölgede yetişen ürünlerin hikayelerini Gökçen Adar'dan dinleyerek keyifli bir deneyim yaşamalarını sağladı.



Gökçen Adar, Levent Alpat , Cengiz Uziş, Yaprak Uziş, Aydın Demir, Celal Uysal ve Funda İnansal'dan oluşan Danışma kurulunun seçtiği "Kaybolan Lezzetler" tarifleri de yarıştı. Aydan Üstkanat, Ebru Erke, Haluk Özyavuz, Nedim Atilla, Mehmet Yaşin, Maria Ekmekçioğlu, Stauros Koustennis, Nihal Kadıoğlu Çevik'in jüri üyeliği yaptığı yarışma Elif Korkmazel ve Aydın Demir moderasyonunda gerçekleşti.

Yarışmada birinciliği Göce ile Gülbin Limon, ikinciliği Karidesli Çivek ile Neriman Aydınlı, üçüncülüğü ise Ödemiş Sini Pidesi ile Sibel Tuncer kazandı.
Köstem Otel'de Sema Temizkan ile gerçekleştirilen "Hatırlamak Gerek Bazen" söyleşisinde ise yazar hayatımızda unuttuğumuz değerlere ve lezzetlere değindi ve kendi hatıralarından yola çıkarak kent yaşamının yoğunluğunda kendimizi daha özel hissettirecek ritüelleri unutmamamız gerektiğini hatırlattı.
Halka açık canlı performans olarak gerçekleşen Sakızlı Lezzetler etkinliğinde ünlü şef Maria Ekmekçioğlu, özel tarifi sakızlı ve levrekli bulgur pilavı pişirdi. Yunanistan'dan gelen ünlü şeflerin de katıldığı performansta yüzlerce kişi tadım gerçekleştirdi.



Festival birçok söyleşiye ve tadıma da ev sahipliği yaptı. Gökçen Adar, Mehmet Yaşin ve Nedim Atilla ile "Ege Mutfağı" konuşuldu. Ege Mutfağının dünden bugüne yolcuğunu değerlendiren değerli konuşmacılar kaybolan veya kaybolmaya yüz tutmuş lezzetlerin günümüze ve geleceğe taşınması için yapılması gerekenleri de paylaştılar.

Kaybolan Lezzetler partner restoranlarında da tematik etkinlikler gerçekleştirildi. Tuval'de yapılan davette festival tariflerinden sütlü levrek, bademli tavuk ve sakızlı muhallebi tadıldı. Alaçatı'da yeni açılan Kapari Bahçede "İki Ülke, İki Mutfak" performansında şefler Türk ve Yunan mutfağının kaybolan lezzetlerini günümüz yorumu ile sundular. Şerefe Meyhane'degerçekleşen diğer etkinlikte ise tüm şefler Kaybolan Lezzetleri tattılar. Balıklı Rum Meyhane'de gerçekleşen tematik etkinlikte ise diğer bir sakızlı kaybolan lezzet Sema Temizkan tarafından pişirildi.
Kaybolan Lezzetler Akşam Yemeği davetinde ise festivalin danışma kurulunda da yer alan Yaprak Uziş'in hazırladığı ve geleneksel festival tariflerinden oluşan bir menü sunuldu.

Kapari Otel'de gerçekleşen Güler Sarıgöl Köymen önderliğinde "Annesinin kızı" temalı tadım ve söyleşide ise anneler ve kızlar kaybolmaya yüz tutmuş lezzetleri birlikte pişirdiler ve söyleşi eşliğinde tadım gerçekleşti.



Festivalin kapanış yemeği, festivalin yurt dışı basından misafirleri Antonella Guzzardi ve Sara Roversi, yurt dışından şef misafirleri Lorenzo Cogo, Rafik Tlatli ve Joe Barza, ünlü Türk şefler ve festival komitesinin katılımı ile Kydonia'nın sakızlı ahtapot ve Ege'nin kaybolmaya yüz tutmuş taze otları ile hazırlanan lezzetlerden oluşan kaybolan lezzetler menüsü eşliğinde gerçekleşti.
Türkiye'nin en iyi şeflerini, yerel ve dünya mutfağının birbirinden ilginç lezzetlerini izleyicilerle buluşturan Turkmax Gurme ise festivalin iletişim sponsoru olarak Kaybolan Lezzetler'in etkinliklerinde yer aldı ve festivale katılamayan izleyicileri festivalden görüntülerle buluşturacak.

Festivalin resmi tur operatörü olan Prontotour da "Kaybolan Lezzetler Festivali" kapsamında Uzundere'deki Köstem Zeytinyağı Müzesi, Mutfak ve sofra gereçleri sergisi, Chermine Vidori resim sergisi, Bağ gezileri atölye çalışmaları ve tadımlar ile birbirinden lezzetli seçenekler olan özel bir program sundu lezzet tutkunlarına.

Bu festival sadece kaybolan yemek tarifleri değil… Aynı zamanda Kaybolan el sanatı olan çini, keçe, oya, ebru, seramik ve benzeri ürünler ile bölgede yer alan önemli yöresel ürünler Kaybolan Lezzetler Meydanı'nda yer aldı.



Kuytu Restoran'da yer alan ''Chermine Videori Resim Sergisi" ve "Kirli Çıkı"da yer alan Mutfak Araçları Sergisi festival süresince yoğun ilgi gördü.
Alaçatı'nın dededen toruna tatlı deyince akla gelen İmren Tatlı ve Helvacı Ustası Kayhan Ölmezer ziyaretçilere Lavantalı Helvalar'ı pişirerek anlattı ve tattırdı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 1.Uluslararası Alaçatı Kaybolan Lezzetler Festivaline partner şehir olarak katıldı. Gaziantep'in baklavası , yöresel gıda ve el sanatlarından bakır ve sedef İzmir'lilere tanıtıldı. Festivale Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Reşit Göğüş, Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi koordinatörü Ragıp Güzelbey, Aşçı Oya Sesli, Aşçı Ahmet Uygun Gaziantep'in kaybolan lezzetlerinden Pirpirim Piyazını, Caçıklı Arap köftesi ve Malhutalı Köftesini ziyaretçilerine tattırma fırsatını buldu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi standında ziyaretçilere fıstık, baklava ve Arap Kahkesi dağıtıldı.

Festivale gelenlerin onlarca kaybolan lezzetleri tattığı, ülkemizin yurtiçinde ve uluslararası platformda mutfak kültürü mirasını geleceğe taşımayı hedefleyen festivalin farklı atölye çalışmalarını, festival fotoğraflarını ve ikincisi 10 – 12 Ekim'de yapılacak olan sonbahar ve kış yemekleri konulu festival bilgilerini www.kaybolanlezzetler.com 'dan takip edebilirsiniz.