Fazıl Say'dan bir dünya prömiyeri: Sait Faik
ÜNLÜ STİLİ

Fazıl Say'dan bir dünya prömiyeri: Sait Faik

İstanbul Müzik Festivali, 2012 yılında gerçekleştirilen Mezopotamya Senfoni’sinin ardınan, çağımızın önde gelen bestecileri arasında yer alan Fazıl Say’la tekrar bir araya gelerek çok özel bir projeye imza atıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 23 Haziran 2014

Fazıl Say'ın İstanbul Müzik Festivali'nin eser siparişi üzerine, Türkiye edebiyatında bir dönüm noktası sayılan Sait Faik Abasıyanık'ı ölümünün 60. yılı için bestelediği yeni eserinin dünya prömiyerleri 25 Haziran Çarşamba ve 26 Haziran Perşembe tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Eserin dünya prömiyeri 25 Haziran Çarşamba akşamı Sait Faik Abasıyanık'ın yaşamının büyük bir bölümünü geçirdiği ve pek çok hikâyesini kaleme aldığı Burgazada'da yapılacak. Eser, 26 Haziran Perşembe akşamı da saat 21.00'de Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'nde dinleyicilerle buluşacak. Zorlu Performans Sanatları Merkezi'ndeki konser öncesinde, 20.00-20.30 saatleri arasında Asuman Kafaoğlu-Büke Sait Faik üzerine bir söyleşi de gerçekleştirecek. Konser, E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.

Fazıl Say, Sait Faik'in "Stelyanos Hrisopulos Gemisi" hikâyesi üzerine yazdığı ve bir sahne eseri olarak tanımladığı eseriyle ile ilgili olarak "Tamamı makamsal olacağı için benim için bir ilktir ve özeldir. Piyano ile kanunun, viyolonsel ile kemençenin diyalog ve bütünleşme halinde olacağı bir ilk yaratmak istiyorum" yorumunda bulunuyor.

Özen Yula'nın yazdığı ve sahnelediği bir edebiyat-müzik buluşması olan "Sait Faik" başlıklı eserde tiyatro oyuncuları Demet Evgar, Songül Öden ve Esra Bezen Bilgin anlatıcı rolünü üstleniyor. Çok yönlü sanatçılığı ve dinleyiciyi derinden etkileyen sesiyle tanınan Zeynep Halvaşi ile Say'ın "İlk Şarkılar" albümünde işbirliği yaptığı, müziğin duayenleri Bağcan ailesinin klasik Batı müziğindeki temsilcisi Serenad Bağcan da sahnede olacak. Ayrıca, kanunda Hakan Güngör, kemençede Derya Türkan ve vurmalı çalgılarda Aykut Köselerli de Fazıl Say'la sahneyi paylaşacaklar. Esen Kıvrak, Olgu Kızılay, Efdal Altun ve Çağ Erçağ'dan oluşan Borusan Quartet ise eser boyunca sahnedeki sanatçılara eşlik edecek.

Projenin kostümleri ise Ayşe-Ece Ege ve Machka tarafından özel olarak hazırlandı. Ayşe-Ece Ege, kostümlerin hazırlama süreciyle ilgili olarak "Sait Faik Abasıyanık'ın 'Stelyanos Hrisopulos Gemisi' hikâyesinin ruhuna ve Fazıl Say'ın kurguladığı yapıtın melodisiyle özdeşleşen tasarımlar yaratmak çok özel ve keyifli bir deneyim oldu. Anlatıcılar, Demet Evgar, Songül Öden ve Esra Bezen Bilgin için tasarlanan şifon elbiseler hikâye gibi yalın, lodos ve poyraz rüzgârları ile bütünleşen modern romantik bir ruhu temsil ediyor. Vokaller, Serenad Bağcan ve Zeynep Halvaşi için tasarlanan tuvaletler ise denizin dinginliğini ve dalgaların görkemini yansıtıyor." diyor.

Çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılarla Türkiye edebiyatında bir dönüm noktası sayılan Sait Faik Abasıyanık'ı ölümünün 60. yılında anacak bu anıtsal proje, büyük hikâyecimizi Fazıl Say'ın eseriyle bir kez de notalarda ölümsüzleştirecek.

Konser Biletleri

25 Haziran Çarşamba akşamı Burgazada'da gerçekleştirilecek konserin oturmalı biletleri tükenmiştir.

26 Haziran Perşembe akşamı Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'nde gerçekleştirilecek konserin biletleri, Biletix satış sistemi, ana gişe İKSV'den (10.00–18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe, pazar günleri kapalıdır) ve konser günü mekan girişindeki etkinlikten iki saat önce açılan gişelerden alınabilir.