Playboy'un ilk erkek güzeli Peter Sellers
ÜNLÜ STİLİ

Playboy'un ilk erkek güzeli Peter Sellers

Başlığa takılıp kalmayın. Elbet Playboy erkeği denince siz şimdi kaslı bir erkeğin kapağı süslediğini hayal edeceksiniz, muhtemelen. Ama bahsi geçen isim komedyen Peter Sellers olunca, kas hikaye, bakışlar şahane durumu oluyor işte. Yaşasaydı bugün 89 yaş

GÜNCELLEME TARİHİ: 8 Eylül 2014


Nilüfer TÜRKOĞLU
nilufer.turkoglu@caferuj.com.tr

Beyazperdenin usta komedyenlerinden Peter Sellers'a doğum gününde bir PARTİ yapalım dedik, sizi de buyur edelim istedik.


İngiliz aktör Peter Sellers'ın dünyaca ünlü bir aktör olmasını sağlayan film her ne kadar 'Pembe Panter' serisi olmuşsa da, oyuncunun en başarılı olduğu filmlerden biri kesinlikle 'Parti'. Oldukça basit bir mizah anlayışıyla işlenen film, aktörün Hint aksanıyla oynadığı dikkat çekici bir 'klasik'. Kendisi 'doğal' komiktir ve sıradan herhangi bir durum veya sözle, insanın karnına gülmekten ağrılar sokacak espri yeteneğine sahiptir.

Kariyerinin sondan bir önceki filmi 'Being There' filmindeki çocuk saflığına sahip olan Bahçıvan Chance karakteri de Sellers filmografisinde önemli bir yerde duruyor.



Sellers, ününü BBC radyosundaki komedi programı The Goon Show ile yükseltti. Onun Fransız, Hint, Amerikan, Alman gibi çeşitli aksanlardaki ustalığı, muhtemelen iyi bir oyuncu olmasında payı büyük.

Bir filmi hiç sıkmadan izlettirebilecek yeteneğiyle Sellers, The Beatles şarkılarına da bambaşka bir ruh kattı. Onu hiç dinlememiş olanlar, 'She loves you' parçasını işçi sınıfı aksanı olarak geçen Cockney aksanıyla mutlaka dinlemeli.



Nefes alır gibi komedi yapan bir adamdı Peter Sellers. Onu herhangi bir filmin herhangi bir karesinde görseniz gülersiniz. O rol minicik bile olsa... Bu arada 1964 yılının nisan ayında Playboy'un kapağında yer alarak tarihin ilk Playboy kapağı erkek güzeli olmak da kendisine nasip oldu.

Daha çok Pembe Panter film serisindeki Şef Müfettiş Clouseau karakteri, Dr. Strangelove filminde oynadığı üç ayrı rol ve Lolita filminin 1962'deki orjinal versiyonunda oynadığı Clare Quilty karakteriyle tanınan Peter Sellers, pek çok defa Oscar'a aday gösterildi ama şeytanın bacağını kıramadı.

Her ne kadar 70 filmden fazla sinema hayatı ödüller ve sayısız karakterlerle dolu olsa da, aktörün özel hayatı bir o kadar karmaşa, kargaşa ve buhranlarla geçti. Madde bağımlılığı ve duygusal problemler ve büyük sıkıntılarla evirip çevirmeye çalıştığı dört evliliği, kuşkusuz Sellers'ın 54 yıllık kısa ömrünün arızalı bir hayata dönüşmesinde rollerin en büyüğünü oynadı.

Hep 75 yaşında, uykuda öleceğini düşünen Peter Sellers, ciddi bir kalp kriziyle komaya düştükten sadece bir gün sonra Londra Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Geride muhteşem denebilecek, her biri bir başyapıt olan filmlerinin yanı sıra, miras sorunları bıraktı. Eşleri arasında çıkan tartışmalarda Peter Sellers, "Zengin ama cimri adam!" olarak gösterildi.

Sellers'ın İtalyan Sineması'nın en güzel kadını Sophia Loren'e duyduğu karşılıksız aşk da çok sonraları kendisi hakkında yazılan bir kitapta iddia edildi. Hatta öyle ki bu aşkı karısı ve çocuklarına bile söylememekten çekinmediği belirtiliyor.

Tuhaftır filmlerinde mutlu ve komik görünen bir adamın hayatının bu kadar kederli geçmesi... Ama belki de bu yüzden iyi oyuncudur...

---