Bana Gerçeği Söyle Doktor
ÜNLÜ STİLİ

Bana Gerçeği Söyle Doktor

Halk sağlığı uzmanı Dr. Richard Besser’den Bana Gerçeği Söyle Doktor Esen Kitap etiketiyle raflarda…

GÜNCELLEME TARİHİ: 24 Şubat 2015

ABD'de TV programı ve gazete yazılarıyla milyonlarca insana ulaşan ve "en güvenilir doktor" unvanının hakkını veren Dr. Richard Besser'den hepimizin ihtiyaç duyacağı bir sağlık kitabı Bana Gerçeği Söyle Doktor tüm kitapçılarda! Yazar, kitapta sağlıkla ilgili en kafa karıştırıcı sorulara anlaşılır, doğru ve açık yanıtlar veriyor.

Sağlıkla ilgili her gün yeni bir bilgi ediniyoruz, fakat bu yeni bilgiler daha sağlıklı olmamıza değil kafamızın daha çok karışmasına neden oluyor. Herkesin hedefi, kendisinin, ailesinin ve tüm sevdiklerinin uzun ve sağlıklı yaşayabilmesi. Fakat bunca bilgi kirliliği içinde hangi bilginin doğru ve faydalı olduğunu nasıl bileceğiz?

Dr. Richard Besser, sağlık alanında özellikle yanlış bilginin yaygınlaştırıldığını, yanlış bilgilerle pek çok şirketin kâr ettiğini savunuyor; Bana Gerçeği Söyle Doktor'da doğru bilgilerle, daha fazla para ve zaman harcamadan sağlıklı olabileceğimizi kanıtlıyor. Doktor Besser, TV programlarında, sosyal medyada, sokakta ya da hastanede ona en çok sorulan 70'e yakın soruya, okuru tıbbi terimlere boğmadan açık ve anlaşılır cevaplar veriyor.

Dr. Richard Besser, bu kitabı neden yazdığını şöyle açıklıyor: "…Hastaları ailesinden biri gibi gören doktorlar kuşağından geliyorum. Bana kalırsa çoğumuz, herhangi bir endişemiz olduğunda telefonu kaldırıp doktorumuzu aramakta hiçbir sakınca görmediğimiz günleri özlüyoruz. Bugünlerde bir cevap almak günler sürebiliyor, üstelik aldığınız cevap da nadiren esas temas kurmak istediğiniz doktordan geliyor. Hayal kırıklığı ve kimseyle bağlantı kuramama hissi içinde kendi kendinize teşhis koymaya çalışabilir, bunun sonucunda da faydasız tedavilere ya da pahalı destek ürünlerine doktorlara harcadığınızdan daha çok para harcamak zorunda kalabilirsiniz. O parayı çarçur etmek yerine, izin verirseniz, bu kitapla size o özlediğiniz ev ziyaretini sunayım. Böylece sağlığınız için gerçekten bilinçli kararlar alabilirsiniz…"

Dr. Richard Besser kimdir?
Kariyerine1991'de Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nde (CDC) başladı, 5 yıl boyunca Kaliforniya Üniversitesi'nde pediyatrik ihtisas şefi olarak çalıştı. 1998'de CDC'ye geri dönen Besser enfeksiyon hastalıkları epidemiyologu olarak zatürre, antibiyotik direnci ve aşırı antibiyotik kullanımının kontrolü üzerine doktorluğa devam etti. Richard Besser, şu anda ABC News'in baş sağlık ve tıp editörüdür. TV kanalına ait pek çok platform ve programda çeşitli tıbbi analizler yaparak ve haberler hazırlayarak milyonlarca insana ulaşmaktadır.
http://abcnews.go.com/News/dr-richard-besser-abc-news-official-biography/story?id=8214676

Kitabın içeriğinden kısa cevaplar:
Kilo vermenin en iyi yolu diyet yapmak mıdır?
... Hayır! Ne yazık ki bunun sihirli bir yolu yok. Kilo vermek ve tekrar almamak için kilonuzu sağlıklı seçimler yaparak denetim altında tutacağınız yaşam boyu sürecek bir taahhütte bulunmanız gerekiyor. Daha az yiyin, daha sağlıklı gıdalarla beslenin ve daha çok hareket edin.

Her gün içtiğiniz yarım litrelik gazlı içeceği suyla değiştirirseniz senede 12 kilo verebilirsiniz.
Dışarıda yemek yediğinizde miktarı kontrol etmeniz çok zordur. Restoran porsiyonları aşırı şişkinleşti. Yemeğin başında, paket servislerde kullanılan kutulardan isteyin ve tabağınızda yalnızca yemek istediğiniz kadarını bırakın. Yanınıza almak için paketleme işini yemeğin sonuna bırakırsanız gereğinden fazla yeme dürtüsüne karşı koymanız zor olur.

Araştırmalar, daha küçük tabak ve kaseler kullanıldığında insanların daha ufak porsiyonlar aldığını gösteriyor. Dolabınıza bir bakın ve boyutları küçültme işini düşünün. Ayrıca renk de önemlidir. Yiyeceğinizi zıt renklerdeki tabaklarda servis ederseniz porsiyonunuz daha büyük görünür, siz de daha az yersiniz.

Kilo vermek için egzersiz diyetten daha mı önemlidir?
... Kilo vermek için en önemli şey, yediklerinizi azaltmaktır. İşin doğrusu sadece spor yaparak kilo vermek epey zordur ama bu, sporun önemsiz olduğu anlamına gelmez. Beslenmenizdeki değişikliklerin yanı sıra egzersizi de hayatınıza sokan bir yaşam biçimi düzenlemeleri sadece rejim değişikliği yapmaktan daha önemlidir. Daha da önemlisi, spor yapmanın sağlık açısından bel ölçünüzle hiç ilgisi olmayan bir sürü faydası vardır.

Hafta içi yeteri kadar uyuyamadığımda hafta sonu geç saatlere kadar uyuyarak durumu telafi edebilir miyim?
... Her gece en az yedi saat uyumaya çalışın. Bunu yapmanın en iyi yolu, hafta sonlarında, fazla uyumanın cazip göründüğü zamanlarda bile istikrarlı bir uyku düzeni tutturmaktır. Peki, hayatınız bunu yapmanıza izin vermiyorsa? Fırsatını buldukça bir saat kestirin ama bunun pillerinizi tam olarak şarj etmeyeceğini de unutmayın!

Antibakteriyel sabun, normal sabundan iyi midir?
... Ellerinizi yıkamak, sağlığınıza önemli bir fayda sağlamak için her gün yapabileceğiniz küçük şeylerden biridir. Soğuk algınlığı, grip ve diğer hastalıklardan korunmanın en iyi yolu ellerinizi bildiğimiz sabunla yıkamaktır. Fazla vaktinizi almaz ama ellerinizi doğru şekilde yıkayabilmeniz gereklidir.

Mikroplardan nasıl korunurum?
Mikroplar her yerdedir, ama bütün mikroplar aynı değildir. Dünyanızı strerilize etmekle uğraşacağınıza, yüksek riskli alanları temiz tutmak için gerekli basit tedbirleri alın. Ellerinizi sık sık yıkayın. Mikroplara karşı en iyi korunma yolu budur. Evdeki bazı alanları daha temiz tutmak oldukça önemlidir. Dezenfektan ya da sulandırılmış çamaşır suyu, çoğu mikrobun icabına bakacaktır. Mutfakta özellikle yemek hazırlama alanları, evcil hayvanların mama alanları, tuvaletteki yüzeyler, bebek bezi değiştirme yeri...

Her gün bir multivitamin almam gerekiyor mu?
... Multivitaminlere her yıl milyarlarca dolar harcıyoruz. Onlara ayırdığınız parayı daha çok sağlıklı meyve ve sebze yemek için kullanın. Hem ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri doğrudan alırsınız, hem de daha lezzetli şeyler yemiş olursunuz.