Kathleen Turner Antalya'da
ÜNLÜ STİLİ

Kathleen Turner Antalya'da

Perdeden ve sahneden taşan enerjisiyle tanınan Kathleen Turner, 52. Antalya Uluslararası Film Festivali’ne geliyor. Turner, başrollerini Michael Douglas ve Danny DeVito ile paylaştığı, 1989 yapımı Güllerin Savaşı filminin özel gösterimine de katılacak.

GÜNCELLEME TARİHİ: 25 Kasım 2015

52. Uluslararası Antalya Film Festivali, her yıl olduğu gibi bu yıl da sinemanın usta isimlerine ev sahipliği yapıyor. 1980 ve 90'ların en önemli yıldızlarından Kathleen Turner, Antalya'ya geliyor. Beyazperdedeki ustalığını tiyatro sahnesine de taşıyan sanatçı, yıllardır oynadığı birbirinden farklı rollerle Hollywood ikonu olmayı sürdürüyor.


Gerek ülkesinde gerek uluslararası arenada geniş kitleler Turner'ı özellikle Michael Douglas'la birlikte oynadıkları, oyuncuya ilk Altın Küre'sini kazandıran "Amazon'da Fırtına / Romancing the Stone", "Nil'in İncisi / Jewel of the Nile" ve "Güllerin Savaşı / War of the Roses" adlı sevilen gişe hitleriyle hatırlıyor. Güllerin Savaşı, bu kez festival kapsamında Antalya'da sinemaseverlerin karşısında olurken, izleyiciler Turner'la yan yana, aynı salonda nostaljik bir yolculuğa çıkmanın büyüsünü yaşayamaya hazırlanıyor.

Sinema Tarihinde İz Bırakan Oyunculuk

O bir femme fatale, o bir mutsuz eş, o bir romantik maceracı, o bir mafya tetikçisi, o bir muhafazakar anne, o bir kaprisli aktris, o bir Güneyli güzel, o bir yardımsever rahibe… "Body Heat"ten (1981) Broadway oyunu "High"a (2011) dek canlandırdığı karakterlerle Kathleen Turner, ne kadar değişken ve enerjik bir oyuncu olduğunu dün olduğu gibi bugün de gösteriyor. Sanatçının 35 yıllık kariyerinde çok önemli bir yere sahip olan, Komedi Müzikal Film dalında En İyi Kadın Oyuncu Altın Küre ödülü kazandığı, John Huston filmi "Prizzi's Honour / Prizziler'in Onuru" yapılalı ise tam 30 yıl oldu.

Tiyatroda yoğun biçimde çalışan, yönetmenlik de yapan Turner'ın kitapları da özellikle kadınlara ilham veren biyografik yapıtlar olarak raflardaki yerini alıyor. Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında ülkemize ilk kez gelen sanatçı altı gün kalarak Güllerin Savaşı gösteriminin yanı sıra söyleşilere katılacak ve özel bir workshop da gerçekleştirilecek…

Kathleen Turner'ın Unutulmazları

Sevgilisiyle bir olup kocasını öldürmeye çalışan karakteri canlandırdığı Lawrence Kasdan imzalı kara film "Body Heat"teki femme fatale ile başlayan sinema kariyerinde Kathleen Turner birçok usta yönetmenle çalışma fırsatı buldu. Kasdan ile 1988'de "The Accidental Tourist" filminde yine buluştu. Aynı tip rollere saplanıp kalmadan farklı karakterleri canlandırdı. Francis Ford Coppola'nın "Peggy Sue Evleniyor / Peggy Sue Got Married" adlı filminde evliliği yıkılmak üzereyken birden geçmişine dönen ve hayatının gidişatını etkileyen olayları yeniden yaşama olanağı bulan taşralı güzeli canlandırdı. Oscar'a aday gösterildiği bu performasından yıllar sonra yönetmenin kızı Sofia Coppola'nın "Masumiyetin İntiharı / The Virgin Suicides" adlı filminde muhafazakar Hristiyan bir anneyi oynayacaktı. Peter del Monte'nin "Giulia ve Giulia" adlı filminde Turner'ı zamanda yolculuk yerine bu kez zihnindeki paralel evrenlerde zorlu bir evlilik bekliyordu. Birinde dul kalıp kocasının yasını tutuyor, bir başkasında onunla evliliği devam edip çocuğu oluyor, bir başkasında ise kocasını aldatıyordu! Bu geçişlerin delirttiği Giulia'yı başarıyla oynadı Turner.

Aynı karakterin farklı yüzlerini canlandırmak Turner'ın ustalaştığı bir niteliği oldu: Ken Russell'ın yönettiği "Tutku Suçları / Crimes of Passion"da gündüzleri modaevinde çalışan, geceleri fahişelik yapan karmaşık karakterde unutulmaz bir performans verdi. Turner'ın pek çok güçlü performansı arasında 1994'te kült yönetmen John Waters imzalı "Belalı Anne / Serial Mom"de sıradan banliyö ev kadınının şiddet potansiyelini ortaya bütün enerjisiyle çıkarması ve filmin toplumsal eleştirisini doruğa taşıması önemli yer tutar.