Jeremy Irons: Antalya Cannes gibi
ÜNLÜ STİLİ

Jeremy Irons: Antalya Cannes gibi

ULUSLARARASI Antalya Film Festivali, geleneksel kortejiyle 52'nci kez sinemaseverle ve Antalyalı'larla buluştu.

GÜNCELLEME TARİHİ: 30 Kasım 2015

52. Uluslararası Antalya Film Festivali başladı. SABAH'ın ana medya sponsoru olduğu festival hem Türk hem de dünya sinemasının yıldızlarını ağırlıyor.

KORTEJ GEÇİŞİYLE BAŞLADI

52'nci Uluslararası Antalya Film Festivali, ünlülerin katıldığı kortej geçişiyle başladı.

Üstü açık lüks araçlarla konakladıkları otelden alınan sanatçılar, Konyaaltı Caddesi, Cumhuriyet Meydanı, Işıklar, tarihi Kaleiçi, Üç Kapılar'ı takiben Antalya Büyükşehir Belediyesi önüne geldi. Kortejin en önünde Jeremy Irons beyaz lüks bir araçla yer alırken kortejin devamında Kathleen Turner, Tarık Ünlüoğlu gibi Türk ve yabancı dizi film oyuncularının yer aldığı kalabalık bir sanatçı kadrosu takip etti. Kortej, çevredeki vatandaşlar tarafından oldukça ilgi görürken, kortejin en önünde bulunan İngiliz oyuncu İrons, sık sık kalabalığa karanfil attı.


"ANTALYA'YA YAKIŞIR BİR FESTİVAL YAŞIYORUZ"

Antalya Büyükşehir Belediyesi önünde son bulan kortejde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, sanatçıları belediye giriş kapısı önünde karşıladı. Sanatçılarla tek tek ilgilenen Başkan Türel, daha sonra birlikte belediye binasına geçti. Burada açıklama yapan Türel, sanatçıların kendisine G20 zirvesinde liderlerin görüşlerinin nasıl olduğunun sorulduğunu söyledi. Festivalin güzel başladığını da belirten Türel, 'Geçtiğimiz dönemde Cannes Film Festivali ile yarışıyorduk. Şimdi yeniden o kaliteyi film festivalimize kazandırmaya çalışıyoruz. Çok önemli yıldızlarımız var. Antalya'ya yakışır bir festivali yaşıyoruz' dedi.



JEREMY IRONS;ANTALYA FRANSA'NIN CANNES ŞEHRİ GİBİ

Antalya ile ilgili görüşlerini belirten İngiliz oyuncu Jeremy İrons ise, 'Sabah müzeyi gezdim. Antalya Fransa'nın Cannes şehri gibi. Burada olmak çok güzel. Yapılan misafirperverlikten çok memnunum. İnsanlar, kadınlar bizi sevgi dalgasıyla karşıladı çok memnunuz' diye konuştu.

KIRMIZI HALI SEREMONİSİ

Bu yıl 52'ncisi düzenlenen "Uluslararası Antalya Film Festivali"nin açılışı dolayısıyla düzenlenen gala gecesinde yerli ve yabancı sanatçılar, salona kırmızı halıdan geçerek girdiler.

Antalya Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ve ''Türk sinemasının Oscar'ı" olarak nitelendirilen festivalin açılış töreni, Cam Piramit'te gerçekleştirildi.

Vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği festivalde, sanatçılar kırmızı halıda objektiflere poz verdir. Kırmızı halıda kızı Yağmur Ünal ile el ele yürüyen sanatçı Türkan Şoray, "Mutluyuz, hayırlı olsun" dedi.

Kırmızı halıda eşiyle yürüyen Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Menderes Türel de yurt dışından starların, sanatçıların kortejde gördüğü ilgiyi ifade ettiklerini söyledi.

Antalya'nın önemli organizasyonlara ev sahipliği yaptığını belirten Türel, "Bundan sonra söz, sanat ve sanatçıların. Biz de heyecanla yarışmanın sonucunu bekliyoruz" diye konuştu.

Sanatçı Şebnem Bozoklu da kendini iyi hissettiğini dile getirerek, çok uzun yıllardır hiç beğeni kaybetmeden sürüp giden bir festivale katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Festivale dahil olmaktan da bir üyesi olmaktan da çok mutlu olduğunu anlatan Bozoklu, "Yeni jenerasyonda şahane kadın komedyenlerimiz var" diye konuştu.

Açılış galasında çok heyecanlı olduklarını, şahane konuklar olduğunu vurgulayan Bozoklu, "Film izlemek için yoğun bir hafta olacak. Bu hafta içinde çok fazla film izleyeceğim, sonu tabii ki değerlendirme kısmı. Bu sürenin saydığım her dönemiyle ilgili heyecanlı hissediyorum" dedi.



- "BEN UMUTLUYUM"

Sinema sanatçısı Ayşen Gruda ise sinemanın, her şeyin geliştiğini belirterek, yavaş yavaş daha iyi öğrenildiği, eksikliklerin görüldüğünü söyledi.

"Gergin günler yaşanıyor, festivalde barış mesajı verebilir mi" sorusu üzerine Gruda, "Düzelecek, diyalektik diye bir şey vardır, siyah beyaz gibi, ölüm yaşam gibi mutlaka düzelecek, iyi ve kötü, iyi olacak. Ben umutluyum" dedi.

Sinema sektörünün geliştiğini anlatan Gruda, yeni projelerinin olduğunu söyledi.

Galaya film afişlerinden yapılan elbiseyle katılan sanatçı Yonca Evcimik de kıyafetini Marmara Üniversitesi'nden öğrencilerin hazırladığını anlattı.

Festivalin büyüyüp geliştiğini, dünya starlarının gelmesi için sıraya gireceğini belirten Evcimik, "Savaşmayalım lütfen artık' diye sürekli söylüyorum. Aslında niçin bütün bu savaşlar? Bugün varız, yarın yokuz. Birbirimizi severek yaşamaktan daha güzel ne var" diye konuştu.

Fransız sanatçı Catherine Deneuve, ünlü İngiliz aktör Jeremy Irons ve ABD'li sanatçı Kathleen Turner de kırmızı halıdan geçerek, basına poz verdi.

FESTİVALİN İLK ÖDÜLLERİ

52'nci Uluslararası Antalya Film Festivali'nin ilk ödülleri 'Yaşam Boyu Onur' ve Yaşam Boyu Başarı' ödülleri Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen geceyle sahiplerine takdim edildi.

Sunuculuğunu Burcu Esmersoy'un yaptığı gece Festival ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in konuşmasıyla başladı. "Aslında bu sahne sinema insanlarının, sanatçılarının sahnesidir. Sadece hoş geldiniz demek için buradayım" diyerek sözlerine başlayan Türel, Antalya'nın 2 hafta önce G-20 Liderler Zirvesi'ne başarılı bir ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, "Misafirlerimiz en başarı organizasyonlardan birisinin Antalya'da olduğunu ifade ederek şehrimizden ayrıldı" dedi.

SİNEMA ENDÜSTRİSİNİN MERKEZİ

G-20 Zirvesi'nin ertesi günün 16'ncı Piyano Festivali'nin başladığını ve onun kapanış günü de 52'nci Uluslararası Antalya Film Festivali'nin başladığını dile getiren Türel, "Antalya Film Festivali 52'nci yılında büyük hedeflere, büyük yeniliklerle yürüyor. Geleneksel film festivalleri Türkiye'nin birçok şehrinde artık başarıyla yapılıyor. Antalya artık dünyanın en büyük festivallerinden birisi olma yolunda ilerliyor. Antalya artık film yarışması, sinema şenliği olmak yerine dünya sinema endüstrisinin merkezlerinden biri haline gelecek."

Bu amaçla festivalde Film Forum, Antalya Film Destek Fonu gibi yeniliklere imza attıklarını kaydeden Türel, festivalde ayrıca özel bir gösterimle Yılmaz Güney'in 'Umut' filminin gösterileceğini hatırlatarak, "Antalya Film Festivali, ilk defa bu kadar büyük kapsamda bu kadar iddialı bir çıkış gerçekleştiriyor" dedi.

LİDER, HİZMET VE YILDIZ YAĞMURU

Antalya'nın 'lider yağmuru', 'hizmet yağmuru' ve ardından şimdi de 'yıldız yağmuru' yaşadığını belirte, kentin gelecek yıl çiçek ve çocuk temasıyla düzenlenecek Uluslararası Botanik Fuarı EXPO 2016 Antalya'ya ev sahipliği yapacağını kaydeden Türel, şunları söyledi:

'TAHİR ELÇİ BİR BARIŞ ELÇİSİ'


"Antalya bir barış ve sanat adası gibi zirvelere, festivallere başarıyla ev sahipliği yapıyor. Ancak bu mutluluğumuz terör ve savaşla, masum insanların, Tahir Elçi gibi barış elçilerinin, Akdeniz'de savaş ve yoksulluktan kaçan mültecilerin ölmesiyle gölgeleniyor. Paris'ten Ankara'ya kadar terör nedeniyle acılar yaşamaya devam ediyoruz. Bu insanlık dışı olaylar karşısında tek ümidimiz sanatın insanlara sevgiyi, insanlığı hatırlatmasıdır. Sevgiyi, insan sevgisini bilmeyenlere hiçbir zaman vatan sevgisiyle bağdaştıramayız. Sinemanın, müziğin sevgi, barış ve insanlık mesajına hiç olmadığı kadar ihtiyaç var. Savaşlara son verecek barış filmlerini görmek istiyoruz. Antalya, barışın ve dostluğun şehri olacaktır. Barış ve dostluk mesajımız olacaktır."

Festivalin açılış gecesinde Türk sinemasının geçen yıl içinde kaybettiği Zeki Alasya, Levent Kırca, Erol Büyükburç, Pervin Par, Sümer Tilmaç, Yaşar Kemal, Yılmaz Köksal, Memduh Ün, Atilla Arcan, Tarık Dursun Kakınç, Aytaç Yörükaslan, Selahattin Geçgel, Nevin Akkaya gibi isimler bestesi Saki Çimen'e, sözleri Baran Seyhan'a ait 'Tebessüm' adlı şarkının eşliğinde anıldı.

GRUDA ÖDÜLÜNÜ AYLAN BEBEĞE ADADI

52'nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ilk ödülü Yeşilçam'ın efsane isimlerinden Ayşen Gruda'ya takdim edildi. Festivalin 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü Ulusal Juri Üyesi Şebnem Bozoklu'dan alan Gruda, dakikalarca ayakta alkışlandı. Ödülünü alan Gruda, "Bütün dünya duysun bu ödülü Aylan bebek için alıyorum. Onun anısına. Hırslı politikacı amcaları, teyzeleri yüzünden okula bile gidemeden, dünyayı tanımadan aramızda çok çabuk ayrılan dünya çocuğu Aylan bebek için alıyorum. Bütün dünya duysun" diye konuştu.



'HÖDÜK VE DANGALAK BEYNİN YARATTIĞI SANSÜRLE UĞRAŞTIK'

Gecede 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' takdim edilen bir diğer isim Kayhan Yıldızoğlu ödülünü Gül Sunal'ın elinden aldı. Yıldızoğlu, "Ben bu ödülü 68 sene benimle beraber olan ölmüş ya da yaşayan tüm değerli sanatçı arkadaşlarım için alıyorum. Bu ödülün zerrelerinde atomlarında, zerreciklerinde onların sevgisi, değeri, enerjisi yaşıyor" diye konuştu. Türk sinemasının sansür ve yasaklar içinde çok nitelikli eserler verdiğini belirten Yıldızoğlu, "Hödük, dangalak beynin yarattığı sansür kurguyla uğraştık. Akıl almaz yasaklar, kurallar. Ama bugün hala izlenen o eserleri yaratan tüm dostlarım, çok değerli, çok büyük sanatçılar, yönetmenlermiş" diye konuştu.

ERDEN KIRAL'A YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLÜ

Festivalin 52'nci yılında 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' takdim edilen bir diğer isim Yönetmen Erden Kıral ise ödülünü bir başka yönetmen Yüksel Aksu'dan aldı. Kıral, "İnsanın görevi, özellikle sanatçının bu dünyadan ayrılırken bir eser değil biraz iyilik ve bilgi bırakmasıdır. Uzun yolculuğum sırasında bana yardım edenlere çok teşekkür ederim. Ayrıca haberi olmadan yardım edenlere de minnettarım" dedi.

YURTTA VE DÜNYADA BARIŞ DİLEĞİYLE SAHNEDEN İNDİ

Festivalin 'Yıldırım Önal Anı Ödülü' ise 52'nci yılında Tijen Par'a emanet edildi. Emaneti Tarık Ünlüoğlu'dan alan Par, ödülün kendisi için çok özel bir anlamı olduğunu belirterek, "Yıllar önce Ankara Devlet Konservatuarı'na girdiğimiz zaman Yıldırım Önal, Müşfik Kenter ağabeylerimizden. Mezun olduktan sonra ilk oyunda Önal'la birlikte oynama şansına sahip oldum" dedi. Par sahneden inerken Atatürk'ün "Yurtta barış ve dünya barış" sözünü hatırlattı.

YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLLERİ

Antalya Film Festivali'nde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'yle onurlandıran ilerleyen yaşına rağmen Hollywood ikonu olmaya devam eden Kathleen Turner'e ise ödülünü Ulusal Juri Başkanı Ömer Varlı ve Mena Suvari takdim etti.

ÖDÜL KONUŞMASINA TÜRKÇE BAŞLADI

Yaşam Boyu Onur Ödülü'nün bir diğer sahibi ise İngiliz oyuncu Jeremy Irons oldu. Irons, ödülünü Festival Direktörü Elif Dağdeviren ve Uluslararası Jüri Başkanı Fridrik Thor Fridriksson'dan aldı. Ödül konuşmasına Türkçe başlayan Irons, "Baylar ve bayanlar hepinize iyi akşamlar. Antalya'da olmaktan çok mutluyum" dedi, sonrasında konuşmasına İngilizce devam etti. Irons, "Ben çok şanslı bir mesleğin üyesiyim. Bir sesi olan mesleğin üyesiyim. İşine hissettiklerini yansıtabilen, dünyadaki her durumla ilgili hissettiklerini yansıtabilen bir mesleğin üyesiyim. Büyük ihtimalle hak ettiğimizden daha fazla saygı görüyoruz" diye konuştu.


CATHERİNE DENEUVE ÖDÜLÜNÜ TÜRKAN ŞORAY'IN ELİNDEN ALDI

SAHNEYİ DENEUVE KAPATTI


Gecede ödülü almak üzere sahneye son gelen isimse sinemanın efsane isimlerinden Catherine Deneuve oldu. Deneuve'ya ödülünü Festival Başkanı Türel ve Türk sinemasının efsanelerinden Türkan Şoray birlikte sundu. Ödülünü alan Deneuve, "Ben bu ödülü almaktan çok onur duyuyorum. Antalya'ya ilk gelişim. Çok mutlu oldum, beni onurlandırdınız. Hepinize çok teşekkür ederim" dedi.