Antalya Film Festivali’nden sinemaya destek için dev atak!
ÜNLÜ STİLİ

Antalya Film Festivali’nden sinemaya destek için dev atak!

Uluslararası Antalya Film Festivali, sinemamıza destek olmak için gelecek yıldan itibaren büyük bir atak yapacak. Müjdeli haberi, Festival Direktörü Elif Dağdeviren, basın ve sektörle paylaştı.

GÜNCELLEME TARİHİ: 7 Aralık 2015

Türk sinemasına desteğini 52 yıldır aralıksız sunan, Türkiye'nin en köklü sinema etkinliği Uluslararası Antalya Film Festivali'nden sektöre bir müjde! Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen festival, gelecek yıldan itibaren Türk filmlerini dünyaya açmak için yepyeni bir platform sağlayacak.

"FilmTMR (Talent Marketing Round) –Yarının Filmleri" başlığı altındaki platform, yapımı tamamlanmış filmlerin Türkiye ve dünya piyasasına sunumuna destek olma amacı taşıyor. Bu doğrultuda platforma başvuruda bulunan her yapım; Türkiye ve dünya sinema sektöründen yapımcı, dağıtımcı, satın alma sorumluları, festival yöneticileri, iletişimciler, stratejistler ve basın mensuplarıyla özel olarak hazırlanmış alanlarda bir araya gelebilecek. Ayrıca platforma başvuran filmlere, yine aynı sektör grupları tarafından özel olarak izlenme imkanı sunulacak.

Uluslararası Antalya Film Festivali Direktörü Elif Dağdeviren, Rixos Otel'de düzenlenen tanıtım toplantısında FilmTMR hakkında bilgileri basın ve sektör temsilcileriyle paylaştı. Dağdeviren, FilmTMR platformunun gerisindeki ihtiyacı şu sözlerle açıkladı: "Festivallerin ilk ve temel misyonu, her yere ulaşamayan filmlerin seyirciyle buluşmasını sağlamaktı. Bugün bu misyon önemli ölçüde tamamlandı. Ancak değişen dünya ve teknolojiyle birlikte festivallerin pozisyonunun da gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu yeni pozisyona adapte olabilen festivaller, etkin ve güçlü olarak yoluna devam edecek. Antalya Film Festivali, Türkiye'nin en eski bu sebeple de diğer festival ve etkinliklere de yol açmış bir etkinliği. Bunca yıllık tecrübesini, eldeki bilgi ve potansiyelle birleştirdiğinde sektörün ve kendisine ev sahipliği yapan şehrin, Antalya'nın hizmetine sunabileceği daha iyi çalışmaları da hayata geçirmesi gerekiyor.



Daha önce Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Menderes Türel'le başlatılan ancak kesintiye uğrayan Film Market ve yine Sayın Türel'in hassasiyeti ve Zeynep Özbatur Atakan'ın direktörlüğünde geçen yıl başlayan Antalya Film Forum; bu amaca layıkıyla hizmet eden işler oldu. Şimdiyse FilmTMR ile aslında Türk sinema sektöründe ilişki ve iletişim eksikliğinin olduğu bir alanda elimizi taşın altına koyup sinemamıza uluslararası da bir yolaçmak istiyoruz. Çoğu kez yalnızca filminin yapım aşamasına odaklanan ancak bittikten sonra dünya festivallerine başvurmak, basında tanıtımını doğru olarak yapabilmek ya da televizyon ve sair mecralarda satışıyla ilgilenmek gibi konularda tecrübesi olmayan yönetmen ve yapımcıları, ihtiyaç duydukları kişi ve kurumlarla buluşturmayı amaçlıyoruz temel olarak. Bunun için de dünya ilk gösterimine engel olmadan filmlere özel gösterim salonları hazırlayacağız ve arzu edildiği takdirde sadece sektöre açık gösterim imkanları sağlayacağız. Dünyada da örnekleri olduğu gibi yuvarlak masa buluşmaları organize edeceğiz; örneğin bir gün festival yöneticileri ile bir başka gün film fonlayıcıları ile görüşmek için başvuranlar, o masada oturup görüşmelerini gerçekleştirebilecek. Aynısını yapımcı, iletişim uzmanı, dağıtımcı gibi ekiplerle de gerçekleştireceğiz. Bu sayede artık bizim davetimize bile gerek kalmadan dünya sinema sektörünün profesyonellerini de 'sinema sektörünün nabzının attığı bir alan' olarak Antalya'da ağırlamayı hedefliyoruz. Bunun sadece sinema sektörüne değil, Antalya'ya da en az sektör kadar prestij ve ekonomik açıdan getireceği katkılar çok önemli"

"FilmTMR- Yarının Filmleri"; festivalin yarışma veya yarışma dışı ana gösterim programında yer almasa bile başvuru halinde tüm filmleri kapsayacak bir platform olacak. Ancak yapımların, festival tarihinden itibaren en erken 1 yıl önce tamamlanmış olması, daha önce festivale katılım ve benzeri kriterlerle belirlenecek belli bir puanlama ile öncelik sırası oluşturulacak. Film TMR, sinemacılarımıza yardımcı olabilmek için ücretsiz bir etkinlik olarak başlasa da bir süre sonra varlığının güçlenerek devamı açısından, sembolik bir katılım bedeli alınarak kendi kendine yeten bir platform olması hedefleniyor.

"Film TMR- Yarının Filmleri"ile ilgili gelişmeler, yıl boyunca basın ve sektör temsilcileriyle paylaşılacak.