Dünya merhamet ve adaletin filmini çekiyor
ÜNLÜ STİLİ

Dünya merhamet ve adaletin filmini çekiyor

Çekmeköy Belediyesi Uluslararası Kısa Film Yarışması, kültür sanat siyaset ve iş dünyasından isimlerin katıldığı bir toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı.

GÜNCELLEME TARİHİ: 11 Aralık 2015

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz'ın proje sahibi olduğu yarışmada, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in  (SAV) örnek hayatından yola çıkılarak çekilen, Merhamet ve Adalet temalı kısa filmler yarışacak. Yarışmaya başvurular 10 Aralık 2015 ve 8 Nisan 2016 tarihleri arasında kabul edilecek. 

Profesyonel ya da amatör olarak sinemaya gönül veren, her dinden, her ülkeden kişilerin katılabileceği yarışmanın jürisinde Türkiye'den Osman Sınav, Hasan Ali Yıldırım, Faysal Soysal, Mehmet Özgür,  İran'dan Yönetmen Mecid Mecidi, Bosna'dan Yönetmen Şahin Sisic, Filistin'den Yönetmen Hani Ebu Esad yer alıyor. 

Yarışmanın ön seçici kurulu ise yapımcı Ferhat Eşsiz, Yazar Cihan Aktaş, Senarist ve Yönetmen Elif Eda Karagöz, Sinema Eleştirmeni Bünyamin Yılmaz'dan oluşuyor.  
Danışma kurulu ve ön eleme ekibini geçip, jüri tarafından değerlendirilerek dereceye girmeye hak kazanan filmlere ödülleri Mayıs ayı içerisinde düzenlenecek törende verilecek. Yarışma sonunda birinci seçilen filme 30 Bin TL, İkinciye 20 Bin TL, üçüncüye 15 Bin TL, dördüncüden sonraki 16 filme 2 bin TL mansiyon ödülü verilecek. 

Tanıtım toplantısında konuşan dünyaca ünlü yönetmen Mecid Mecidi, "günümüzde peygamberimiz ve İslam tarihi ile ilgili çalışmaların olmadığını görüyor ve bu çalışmaları önemsiyoruz. Bugün dünyada Müslümanlıkla ilgili kötü tasavvurlar var. Şiddet ve terör ile nitelendiriliyor ve algılanıyor. Bunun yeniden ele alınması ve düzeltilmesi gerekiyor. Bu anlamda sanat büyük imkanlar sunuyor " dedi.  

Ayrıca dini filmler ile ilgili rakamsal bilgiler vererek, bugüne kadar Hz. İsa ilgili 200 film, Hz. Musa ile ilgili 120 film, Buda ile ilgili 42 film yapılmış ve son peygamber efendimiz ile ilgli 42 yıl önce sadece bir filmin yapıldığını, onu da rahmetli Mustafa Akat'ın yaptığını belirtti.

Mecid Mecidi ''Bugün üzerinde 7 yıl çalıştığım peygamber efendimizin çocukluğunun filmi tamamlamış ve 2 aya kadar Türkiye'de izleyici ile buluşacak. 1400 yıl sonra peygamberimiz ile ilgili maalesef 2 film yapılmış'' dedi.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Kahraman, konuşmasında; '' modern dünyada Müslümanlar maalesef bir tarafa doğru itilmekte ve İslam ile özdeşleşmeyen bazı kavramlar ile özdeş hale getirilmektedir. Bu organizasyon insanlığın gerçekten ihtiyaç duyduğu adalet ve merhamet gibi Hz. Peygamberin iki temel özelliğini konu edinmesi ve insanlığa yeniden hatırlatması anlamında önemlidir" sözleriyle organizasyonun önemini belirtti.
Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, uluslararası kısa film yarışması ile ilgili şunları söyledi: "Modern çağda hep şu soruyu soruyoruz kendimize: yüzyılımızda birçok ülke neden bir ateş çemberi içerisindedir? Neden yeryüzü, özellikle de Müslümanların yaşadığı coğrafya, bir kan gölüne dönmüş durumdadır? Neden bilimin, teknolojinin alabildiğine geliştiği bir dünyada insanlar mutsuz? Psikologlar, psikiyatrlar, toplumbilimciler bu soruya yüzlerce ayrı cevap verseler de kanaatimizde bunun cevabı Merhamet ve Adalet kavramlarının unutulmasıdır.  İslam bize adalet ve merhamet temelli bir medeniyet kurmamızı emreder. Hz. Peygamber'in örnek yaşantısı bu medeniyetin yeryüzünde yaşanabileceğinin en büyük kanıtıdır. Bugün tüm insanlık bir mutluluk asrı yaşamak için O'nun öğretilerine muhtaçtır. 

Çekmeköy Belediyesi olarak 2014 yılında başlayıp 2015 yılında sonuçlandırdığımız "Biz O'nu Çok Sevdik - Siyer-i Nebi Yarışması" projemiz ile 5 bin gencimizin Kutlu Nebi'nin örnek hayatını okuyup öğrenmelerini sağlamıştık. Bu yıl da yine büyük bir projeye imza atarak modern sanatın güçlü dili sinema ile Hz. Peygamber'i anlatacağız. "Biz O'nu Çok Sevdik – Çekmeköy Belediyesi Uluslararası Kısa Film Yarışması" ismiyle hayata geçirdiğimiz projede "Merhamet ve Adalet konusu izleyicilere aktarılacaktır.

Bu proje ile Peygamber sevgisinin, adalet ve merhamet kavramlarının insanların gönlünde yer etmesi için mütevazi bir adım attığımıza inanıyoruz. Ülkemizin ve İslam Dünyasının yetiştirdiği birbirinden değerli jüri üyelerinin bu yarışmada emek sarf edecek olması ziyadesiyle mutlu etmektedir. " 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin de desteklediği projenin danışma kurulunda; Çekmeköy Belediye Başkanı ve Projenin Sahibi Ahmet Poyraz,  Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nden Doç. Dr. Rıdvan Şentürk, İletişim Fakültesi Bölüm Başkanı Recep Kabakçı ve Yönetmen Nazif Tunç yer alıyor.  

2013 yılı sonrasında yapılmış, merhamet ve adalet temasına işaret eden, dijital formatta kurmaca, animasyon ve deneysel filmler yarışmaya dahil olabilecek. Filmler, jenerik dahil 15 dakika olacak. Başvurular wwww.merhametveadalet.com adlı web sitesinden online olarak alınacak ve yarışmacılar formu doldurduktan sonra filmlerini siteye yükleyerek yarışmaya katılmış olacaklar.