Stan Lee hayatını kaybetti
ÜNLÜ STİLİ

Stan Lee hayatını kaybetti

Örümcek Adam, Hulk ve Iron Man gibi dünyaca ünlü karakterlerin yaratıcısı Stan Lee, 95 yaşında hayatını kaybetti.

GÜNCELLEME TARİHİ: 13 Kasım 2018

Spider Man, Fantastik Dörtlü, X-Men, Daredevil, Hulk ve Iron Man gibi Marvel karakterlerinin yaratıcısı Stan Lee hayatını kaybetti.

Stan Lee ailesinin avukatı Kirk Schenck, yaptığı açıklamada, Örümcek Adam, X-Man, Fantastik Dörtlü gibi unutulmaz süper kahramanların yaratıcısı Marvel Comics'in kurucusu Lee'nin bu sabah Los Angeles'da hayata gözlerini yumduğunu duyurdu. Lee'nin ölüm nedenine dair detay paylaşılmadı.

STAN LEE KİMDİR?
Doğum adı Stanley Martin Lieber'dir. Stan Lee 28 Aralık 1922 tarihinde ABD'nin New York şehrinde dünyaya geldi. DeWitt Clinton Lisesi'nde öğrenim gördü. Öğrencilik yıllarında ofisboyluk ve gazete dağıtıcılığı yaptı. 1939 yılında liseden mezun olarak iş hayatına atıldı. Amcası Robbie Solomon'un yardımıyla ileride Marvel Comics'in temelini oluşturacak olan ve Martin Goodman editörlüğünde çalışan Timely Comics'in pulp eserler çıkartan bölümüne girdi.

Buradaki ilk yıllarında ofisteki ufak işleri yürüttü. Daha sonra 1941 yılında Kaptan Amerika çizgiromanı ile okurların karşısına çıktı. İleriki yıllarda efsane haline gelecek olan çizgiromanın 3. sayısında kendisine yer edinen Stanley Martim Lieber, ön adını ikiye bölerek Stan Lee olarak kullanmaya başladı.

Aynı yılın sonlarında, tamamen kendisine ait ilk süper kahraman karakteri olan Destroyer'ı oluşturdu. 1942 yılında Amerikan Ordusu'na katıldı. Bu dönemde eğitim amaçlı filmler, sloganlar ve ordu eğitim kitapçıkları hazırladı. Askerlik görevinden II. Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle ayrıldı. 1947 yılında, Joan Clayton Boocock ile evlendi.

1950'li yılların başlarında western, bilimkurgu ve korku gibi farklı alanlarda çizgiroman senaryoları yazdı. Daha sonra Martin Goodman tarafından DC'ye rakip olacak süper kahraman serileri oluşturmakla görevlendirildi. Stan Lee ve arkadaşı Jack Kirby tarafından oluşturulan ilk eser, Fantastic Four oldu. Bu eseri Hulk, Thor, Iron Man, X-Man, Daredevil ve Spider Man gibi çizgiromanlar izledi.