İstanbul’a hayat veren tasarımlar
MODA

İstanbul’a hayat veren tasarımlar

İstanbul’un tarihi motiflerini üzerinizde taşımak ister misiniz?

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Nisan 2011

Miray Uçar/ Cafe Ruj

Bugüne kadar pek çok hikayeye ilham veren İstanbul şimdilerde bambaşka tasarımların içerisinde hayat buluyor. Türkiye'nin kültürel tanıtımına ve ülke turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla toplumsal sorumluluk bilinciyle müze mağazalarını hayata geçiren "Bilkent Kültür Girişimi İstanbul Koleksiyonu" birbirinden ilginç 99 farklı hatıra ürününü içeriyor. Tüm ürünlerde İstanbul Boğazı'nın büyüleyici manzarası, Galata Kulesi ve Kız Kulesi'nin yanı sıra İstanbul'un vazgeçilmezlerinden olan martılar, balıklar ve vapurlar her yaşa seslenen ürünler bulunuyor. "Koleksiyonun en güzel yanı her bütçeye uygun olması" diyen BKG CEO'SU Orhan Hallik ile İstanbul koleksiyonunu konuştuk…

Bilkent Kültür Girişiminden biraz bahseder misiniz?

BKG (Bilkent Kültür Girişimi) olarak, 2009 yılının Mayıs ayında toplumsal sorumluluk bilinci ile kültürel mirasımızın korunması, tanıtılması ve yaşatılmasına kaynak yaratma hedefiyle T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait müze mağazalarının işletmeciliğini üstlendik. 55 müzede 62 tanesi müze mağazası, 33 tanesi müzenin kahvesi olmak üzere toplam 95 mağaza açma hedefiyle yola çıktık. İlk mağazamızı Ekim 2009'da İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi'nde açtıktan sonra bugün 46 müze mağazası ve 29 müzenin kahvesi ile bu hedefin büyük bir kısmına çok kısa bir zamanda ulaşmanın gururunu yaşıyoruz.

Nerelerde hizmet veriyorsunuz?

Şu anda 15 ilde 46 müze mağazası ve 29 müzenin kahvesi'nde hizmet veriyoruz. İstanbul'dan Gaziantep'e Çanakkale'den Antalya'ya kadar neredeyse ülkemizin tüm bölgelerindeyiz. Diğer yandan www.bkg.com.tr sanal müze mağazamızdan ürünlerimizin satışını yapıyoruz.

Tasarımcılarınız kimler?

BKG olarak, her müzeye özel olarak tasarlanmış ürünlerin Türk kültürel değerlerini yansıtmasına büyük özen göstererek, dünya standartlarına sahip olan müze mağazalarında yerli ve yabancı ziyaretçilerin tüm beklentilerini karşılamak için yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sanat tarihçileri, güzel sanatlar mezunu tasarımcılar, arkeolog ve rehberlerden oluşan AR-GE ekibimizin yanı sıra Türkiye'nin önde gelen el sanatçıları ve üretim firmaları ile de çalışarak tasarımlarımızı hayata geçiriyoruz. Ayrıca, Anadolu'da gezerek el sanatçılarımızın yerini tespit ediyoruz ve sanatçılarımızın ustalıkla ürettikleri el sanatlarını sürdürebilmeleri konusunda destek oluyoruz.

Ürünlerinize müze mağazaları dışında başka nereden ulaşabiliriz?

Müşteriler, www.bkg.com.tr adresinden ürünlerimize ulaşarak alışveriş yapabilirler. Ayrıca, (0212) 451 62 50 numaralı telefondan bizlerle iletişime geçebilir, adreslerini paylaştıkları takdirde ürün katalogumuzu posta ile gönderebiliriz.

Tasarımlarınız turistlerin daha çok ilgisini çekiyor olmalı. Müşteri kitleniz kimler?

Yerli ve yabancı turistlerinden oluşan müze ziyaretçileri, öğrenci ve akademisyenler ile kurumsal katalogumuzdan da faydalanan kurumlar en çok hizmet verdiğimiz müşteri kitlemiz.

Arap Turistler Gösterişten Hoşlanıyor

En çok hangi ürününüz talep görüyor?

Yerli ve yabancı turistlerin satın alma davranışlarında farklılıklar olduğunu gözlemliyoruz. Avrupalı turistler yayınlara özel ilgi gösterirken, Arap turistlerin altın gibi gösterişli ve kıymetli ürünlere yöneldiğini gözlemliyoruz. Yerli turistlerimiz ise sergi kitapları, el sanatları gibi özel ürünlere ilgileniyor. Ancak son dönemde çıkardığımız İstanbul Koleksiyonu hem yerli hem yabancı turistten büyük ilgi görüyor. Kadınlar, özellikle mum, ipek fular ve çay bardaklarına yoğun ilgi gösterirken, erkeklerin en çok ilgi gösterdiği ürün shot bardakları ve mıknatıslı defterler. Koleksiyonda en çok beğenilen ve satılan ürün ise camdan yapılan, altın ve özel taşlarla süslü reprodüksiyon maşrapaları.

İstanbul koleksiyonunuz çok ilgi çekti farklı şehirlere özel koleksiyonlar hazırlamayı düşünüyor musunuz?

"İstanbul Koleksiyonu"nu şehir koleksiyonlarının ilki olarak hayata geçirdik. Bu koleksiyon ile geçmişten günümüze İstanbul'la özdeşleşen tarihi ve kültürel öğeleri tasarım ürünlerine dönüştürdük. İstanbul'un eşsiz siluetini modern bir tasarımla bir araya getirdiğimiz İstanbul Koleksiyonu birbirinden ilginç 99 farklı hatıra ürününü içeriyor. Şehir koleksiyonlarımıza devam ederek her şehrin kendi hikayesini canlandıran görsellikler ile özel koleksiyonları oluşturacağız.

Ürünlerinizin fiyatları nasıl?

Yaklaşık 10 bin üründen oluşan, kartpostaldan özel replikalara uzanan çok geniş bir ürün yelpazemiz var. Dolayısıyla fiyat aralığımız da 1 TL'den 6000 TL'ye dek uzanıyor. Örneğin; müşterilerimiz 1 TL'ye kartpostal, 2 TL'ye magnet, 24 TL'ye rehber kitap alabilirken, 250 liraya özel tasarım gümüş takı, 400 liraya swarovski taşlı necefli maşrapa, 750 liraya ipek kaftan, 6000 liraya dünyada sadece 10 kopyası olan 22 ayar Topkapı Hançeri replikasına sahip olabiliyor.