Geçmişten günümüze 'sütyenler'
MODA

Geçmişten günümüze 'sütyenler'

'Onlar'ı kimi zaman kendi rahatımız için kimi zaman sadece beğendiğimiz için kimi zaman ise sevgilimize/eşimize daha güzel görünmek için alıyoruz. Peki sütyenler, geçmişten bugüne nasıl değişmişler?

GÜNCELLEME TARİHİ: 12 Şubat 2014

Sütyenler, 1920lerde caddelerde satılmaya başlandığında tek amacı göğüslerin sarkmasını engellemekti. Bugün ise erkeklerin bakış açısı ile sütyenler, erkeklerin Sevgililer Günü'nde eşlerine, sevgililerine aldıkları daha çok dantelden oluşan ateşli kostümler haline geldi. Marks&Spencer'ın arşivinden alınan örnekler ve fotoğraflar bize bu iç çamaşırının rahatlığı amaçlayan, fonksiyonel bir giyim malzemesiyken zaman içinde nasıl bir striptiz dansçısının kıyafeti olduğunu anlatıyor.
Kadınlar jenerasyonlar boyunca, özellikle Margaret Thatcher, M&S'ın sütyen ve külotlarına güvendi. M&S'nin 1926'da sattığı ilk sütyen; yapısız fakat zarif, beyaz renkte ve tek süsü v şeklinde olan göğüs arasındaki pembe kurdelesi olan bantlı bir çamaşırdı. İlk destekli sütyen 1932'de 'Mükemmel şekil garantili' sloganı ile çıktı. Göğüslerdeki sarkmanın kadınlarda moral bozukluğuna neden olduğunu bilen bu iş bilir mağaza 1940larda paraşütün şeklinden esinlenip bu şekilde saten çamaşırlar üretmeye başladı.
İlginçtir ki 1950lere kadar en çok sütyen satan satıcılar kadınların farklı şekillerde ve farklı bedenlerde olduklarını fark etmemişlerdi, sütyenler sadece tek şekilde ve standart bedende satılıyordu. M&S, 1951'de cüretkar bir duruşa sahip, small, medium ve large bedenleri bulunan sütyenlerini tanıttı ve 1953'e gelindiğinde bu sütyenler haftada 125.000 satmaya başladı. M&S, 1955'te müşterilerine birden çok nakışlı omuz askı alternafiti sunmaya başladı fakat asıl yenilik 1958'de önden destekli sütyen ile gerçekleşti.
1960'ta birkaç değişiklik ile sütyenleri yıkamak ve kurutmak kolaylaştı, jartiyerler ve külotlu çoraplar için bağlar ulaşılabilir oldu. İlk transparan sütyen ise 1965'te tanıtıldı. 1966'ya gelindiğinde ise artık çamaşırların A,B,C,D&DD bedenleri bulunmaya başlamıştı. 1970lerin başında henüz ünü yayılmamış olan iç çamaşırı modası, dükkanlara giren bir devrim ile gelişecekti; 1978'in sıcak yazında sütyenlere naylon ile yapılan eklemeler kadınlara bu çamaşırla dalma seçeneği getirdi.
1990lara gelindiğinde ise baskın olarak daha pratik, kullanışlı tasarımlar piyasaya sürüldü. Bu tasarımlar arasında 'anne sütyeni', yıkanabilir balenli sütyen ve ilk makinede yıkanabilir saten sütyen vardı. Günlük rutinde milyonlarca kadını rahatlatan ve spor yaparken de kadınların en büyük yardımcısı haline gelen penye sütyenler ise 1997'de mağazalara geldi.
2000 yılında M&S gizli destekli sütyenini tanıtı ve bu sütyen ile Queens Ödülleri'ni kazandı. Bugün Rosie Huntington-Whiteley'in yeni koleksiyonu lüks iç çamaşırı setlerinden oluşuyor ve koleksiyon için M&S'ın 1920lerde sattığı ilk sütyenlerdeki gül baskısından ilham alınmış.