Düşmek ya da düşmemek işte bütün mesele bu!
MODA

Düşmek ya da düşmemek işte bütün mesele bu!

New York Moda Haftası son sürat devam ederken bir 'catwalk'un nelere kadir olduğunu bilemezsiniz. Dünyanın en ünlü modacıların tasarımlarıyla podyumda arz-ı endam eden modellerin, bir uzun elbisenin, bilmem kaç pontluk ayakkabının azizliğine uğradığını ha

GÜNCELLEME TARİHİ: 9 Eylül 2014



Nilüfer TÜRKOĞLU
nilufer.turkoglu@caferuj.com.tr


Düşen düşene! Moda her zaman dimdik ayakta duracak değil ya, kimi zaman inişleri çıkışları da oluyor! Tıpkı New York Moda haftasında veya bundan seneler önceki Milano Moda Haftası'nda bir Versace defilesinde ya da herhangi bir Mercedes Benz Moda Haftası'nın falanca tasarımcının sonbahar / kış tasarımında olduğu, olacağı gibi...

Onları takip etmesi, izlemesi, alkışlaması kolay ancak gelin bir de bunu modellere sorun... Kimi daha yolun başında, kimi işinin ehli olmuş ancak yine de şeytan bir yerden bacağı kırıyor işte... Podyumların catwalk'ları da kimi zaman bazı aksiliklere kurban gidiyor! Özenerek, imrenek ve işlerinin aslında çok da kolay olduğunu 'umarsızca' düşünerek takip ettiğimiz modellerin podyumda düşüşlerine ne çok sahne olduk! Uzun elbiselerin incecik tüllerine dolanan ayaklar, o yüksek topuklardan az çekmedi canım... Canları acısa da yüzlerini pek buruşturmaya izin vermeden kalkmasını bildiler. Eh, ne de olsa profesyonelliğie toz kondurmak olmaz! Düşmesini biliyorsan kalkmasını da bileceksin!

Yakın zamanda Jean Paul Gautier'in Haute Couture defilesinde 56 yaşındaki İsveçli model Catherine Loew'un düşüşü epey can acıtmış gibi görünse de, podyuma değen yardım eli sayesinde Loew da ayağa kalmayı başarıp yürümeye devam etti. Yüzündeki gülümsemenin perde arkasında duran o küçük acıysa, bazılarının gülüşmesine bazılarının ahlayıp oflamasına uzandı. "Olur böyle şeyler" demekse, defilenin sonuç bölümünde modaseverlerin dudaklarından dökülen cümlelerden sadece biriydi.



Evet olur böyle şeyler, oluyor böyle şeyler... Her işin bir zorluğu var. Yazarın yazamama sürecinde yaşadığı kıvranmalar, bir kostüm tasarımcısının terziyle yaşadığı sorunlar, gazetecinin o kadar kontrole rağmen göremediği bir tashih, gibi gibi gibi... Modellerin de işlerinin zorlukları var. 'Kusursuz' gördüğümüz modeller de yeri gelir hata yapar.

Podyumda yürümek cesaret ister! O kreasyonu taşımak, modacının yüzünü kara çıkartmamak. Sahne arkasında giyim koşturmacasının ardından gelip podyumda yere çakılmak, bir modelin en büyük kabusu! Sıkça yaşanan ve basına da sık sık malzeme olan bir moda faciası! Gelin görün ki, moda bunu kaldırıyor! O hatayı telafi etmesini, yüreklendirmesini ve modelini taçlandırmasını biliyor. Belki bir iki paparaya maruz kalıyor ama yine de modelinden vazgeçmiyor.

Ne demiştik düşmesini bileceksen kalkmasını da bileceksin. Catwalk'larda yaşanan trajikomik düşüşlerle moda haftalarının içinden yürüyelim istedik. Aman dikkat, siz takılıp düşmeyin!