Apple Watch'unuzu nasıl alırdınız?
MODA

Apple Watch'unuzu nasıl alırdınız?

Geçtiğimiz hafta salı günü iPhone 6 ile birlikte tanıtılan Apple'ın son harikası Apple Watch'u dünyanın en ünlü moda dergilerinin editörleri değerlendirdi. Soru basitti: Sizce Apple Watch stil sahibi bir saat mi? Cevaplar tam da umduğumuz gibi çıktı.

GÜNCELLEME TARİHİ: 15 Eylül 2014


Nilüfer TÜRKOĞLU
nilufer.turkoglu@caferuj.com.tr


Hiç kuşkusuz yılın en önemli teknolojik haberlerinden biri! Apple'dan beklenen hamle geldi ve bilgisayar ve telefondan sonra saate de el attı! Apple Watch, sahip olduğu tüm üstün özellikleriyle birlikte hem alkışlarla hem de tepkilerle karşılaştı. Apple Watch'un bir akıllı telefon gücündeki kimliğini bir kenara bırakacak olursak moda otoriteleri, konuyu stil üzerinden ele aldı. Vogue, Apple Watch'u çok beğenirken GQ, 'uyanık' buldu.

Gelin biz önce Apple Watch'un meziyetlerini sıralayalım. Eğer hala bir yerlerde okuyup dinlemediyseniz... Sportif (Sport), standart (Watch) ve lüks edisyon (Watch Edition) olmak üzere üç versiyonla çıkan Apple Watch, küçük ve büyük saat sevenlerin de tercihlerine göre tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Klasik modeli Watch, 42mm paslanmaz çelik kasaya sahip, klasik siyah tokalı kayışıyla diğerlerinin aksine daha ciddi bir modele sahip. Sportif versiyonu çok daha dayanıklı, kauçuk kaplama. Mavi, sarı, kırmızı siyah ve beyaz olmak üzere 5 faklı rengi bulunuyor. Lüks ediyosona gelince... 18 ayar altından yapılan Edition versiyonu, beyaz, siyah, lacivert, siyah, krem kırmızı renkleriyle dikkat çekiyor. Klasik ve spor modellere göre daha şık ve zarif.

Fiyatı 349 dolardan satışa çıkarılacak olan saat, mavi, pembe ve beyaz renkleriyle toplamda altı kayışa sahip. Arkasındaki minik Led'ler sayesinde kalp ritminizi okuyabilmesi, işin eğlenceli tarafı. Sosyal medyanın da içinde olan Apple Watch, Twitter kuşunu da yakından takip ediyor.

Bu kadar gösterişli ve marifetli Apple Watch peki modaya ne kadar ayak uyduruyor? Dünyanın önde gelen dergilerinin editörleri, küçük ama çok işlevli saat için olumlu/olumsuz yorumlarda bulundu. Örneğin ünlü bir kadın dergisinin editörü Alexandra Shulman'ın "Fonksiyon ve tasarımın buluşması" şeklindeki ifadesi, Apple Watch'un sadece teknolojik açıdan bir harika olduğunu müjdelemiyor, aynı zamanda her kadının zevkine hitap edebileceğinin de sinyallerini veriyor. Shulman ayrıca, "İnsanların saat, zaman gibi anlayışları Apple Watch'la değişiyor. Gerçekten muhteşem bir icat. Herkes bunu sol koluna takmak isteyecek" diyor.

Alexandra Shulman'ın aksine Apple Watch'u beğenmeyenler de var. The Doneger Group'un moda yönetmeni Roseanne Morrison da "Sevimsiz bir saat. Çok futuristik, çok teknik. Feminenliğin ve seksiliğin tamamen karşısında" açıklamasında bulunuyor.

Bir başka kadın dergisinin haber sorumlusu Eric Wilson'a göre Apple, Rolex gibi bir lüks saat firmasıyla tam bir rekabete girmiş durumda. İsviçreli saat markası Swatch'sa Apple Watch'un dijital özellikleriyle büyük bir patlama yarattığını düşünüyor.

Bir erkek dergisinden gelen yorum; "Apple Watch emaillerinizi kontrol edebilmeniz için düzenlenmiş. Bir düğünde kadeh kaldırırken CEO'nuzdan gelen önemli bir maili, kolunuza bakarak görmek ister misiniz? Çok sıkıcı ve tuhaf."

Saatin moda editörleri üzerinde yarattığı genel düşünce, feminenlikten uzak, tamamiyle maskulen bir tipte olması. Tasarımsal olarak daha zarif bir işçilikle hazırlanmış olmasına rağmen Lüks Edisyon için de aynı şey düşünülüyor.

Marie Claire'in tekonloji editörü Jenna Blaha, Apple Watch'tan etkilendiğini söylese de, önce bir test etmesi gerektiğini belirtiyor. Hiç de haksız değil!



Apple Watch'u deneyip test etmek isteyen moda otoriteleri, kimi önyargılarıyla kimi teknolojiye uzak duruşlarıyla henüz bu saate pek de alışmış görünmüyor. Teknoloji ve modayı bir arada yaşatan moda tasarımcısı Rebecca Minkoff; daha önce Intel için akıllı bilezik ve Ringly için akılı yüzük üretmiş. Minkoff, tekno-moda kelimelerini bir arada kullanmayı seviyor ve "Bu daha başlangıç. Teknolojiyle modanın birlikteliği kaçınılmaz. Hele ki bu zamanda" diyerek son noktayı koyuyor.

Apple Watch'un modaya ayak uydurup uydurmayacağı merak konusu. Yorumlar çeşitli, önyargılar fazla ve moda endişeli. Anak şu bir gerçek teknolojinin moda olduğu bir devirde yaşıyoruz. Apple Watch'un stil ikonu bir aksesuar olarak krallığını ilan etmesi an mesela. Bu arada saatiniz kaç?