Bir ceketin anatomisi
MODA

Bir ceketin anatomisi

Tarihi 1700’lere dayanan, binicilik, kriket, avcılık gibi sporlarla da özdeşleşen blazer ceketlere odaklanan Başak Barlas, Sorbé markasıyla bu sezon ne tür değişikliklerle karşımıza çıkıyor?

GÜNCELLEME TARİHİ: 6 Temmuz 2017

Eylem Şimşek
Fotoğraflar: Canan Yetişti Satkın

Moda sektöründe salt blazer ceketlere odaklanarak kendisine bir yol çizen Başak Barlas, geçtiğimiz yıl Sorbé adlı markasını kurmuştu. Hayalindeki minimal, fit ve çekici görünen maskülen kadını blazer ile yaratan Başak Barlas, İlkbahar/Yaz 2017 sezonunda The Masculine Feminen, The Gentle Woman ve The Timeless Lady adlı üç koleksiyonunu yeni form ve renkler ekleyerek genişletiyor. Bunu da İtalya'dan temin edilen yün, kaşmir, ipek ve keten gibi kumaşlarla yapıyor. 1700'lerden beri moda tarihinde varolan kruvaze, ipek saten ve mono ceketleri nasıl güncel ve stil sahibi kıldığını şimdi kendisinden öğreniyoruz.

Blazer ceket sizin için ne ifade ediyor?
Zamansızlığı... Blazer ceket bana hayatta bir duruşu olan, üretken, kendini geliştirmeyi seven kadınları çağrıştırıyor. Hangi alanda olursa olsun kendisiyle barışık ve mutlu kadınları... Modaya odaklanmaktan ziyade kendi stilini yaratan kişilerden bahsediyorum ve bunun için de sık sık blazer ceketlere başvuruyorlar.

Sorbé koleksiyonlarında yer alan ceketlerin ana prensibi, üretim aşamasında olmazsa olmazları neler?
Sorbé ceketlerinde en önemli özellik kumaşların kalitesi ve tasarımdaki gizli detaylar. Bir kadının Sorbé ceketleriyle kendini daha iyi ve güzel hissetmesi bizim için çok önemli. Bunun için özel dikiş detayları ve kalıplar kullanıyoruz. Tasarımlarımız kendi alanlarında uzmanlaşmış ceket kalıpçılarının elinden çıktıktan sonra kullanacağımız kumaşlarla numunelerini diktiriyoruz. Sonrasında ben, gün içinde bu tasarımları giyerek rahatlık ve En üstte: Gömlek ve pantolon Zara Terlikler Gucci Üstte: Ayakkabılar Christian Lacroix konfor açısından deneyimleyerek bilgi sahibi oluyorum. Her detay incelenip test edildikten sonra tekrar üretime alıyoruz.

Özel dikim blazer 1700'lerin sonunda erkek giyiminde kullanılmak üzere yaratılmış ve sonrasında kadın giyimine geçmiş bir parça. Siz Sorbé tasarımlarına ne tür detaylar ekleyerek fark yaratıyor ve zamansızlık ilkesini yerine getiriyorsunuz?
En önemli kriterimiz kalıp ve kumaşlar. İç astarı ve dış kumaşımızda en yüksek kalitede kumaşlar kullanıyoruz. İlkbahar/Yaz 2017 sezonunda yün ipek kumaşlar ağırlıklı olmak üzere tüvit, keten ve ipek kullandık. Metal, kemik ve gerçek deri düğmeler ceketleri şık kılan detaylar arasında. Aynı zamanda ceketlerimizi ipek cep mendili ve yaka broşu ile sunuyoruz; bu da hoş ve ayrıcalıklı bir hava katıyor.


Kişisel stilinizi nasıl tanımlarsınız? Bu tarz Sorbe tasarımlarıyla hangi noktalarda kesişiyor, yakınsıyor?
Stilimi sade ve net olarak tanımlayabilirim. Ve tabii kendi ceketlerimize verdiğimiz üç ana kategori ismi de tamamen stilimi yansıtıyor.

Blazer ceket'in yanı sıra ilerleyen dönemde pantolonceket takımlar yaratmayı planlıyor musunuz?
Evet hatta takımlarımız şu anda üretim aşamasında! Takımlar en sevdiğim giyinme tarzı diyebilirim. Benim için klasik ama stil sahibi ceket-pantolunun yerini hiçbir şey tutmuyor. Bu siluetlere tamamlayıcı olarak ipek atletlerimiz de geliyor.

Koleksiyona bu sezon eklenen denim ceketler ne tür özellikler taşıyor?
Denim kumaşları aslında tamamen kendi The Masculinen Feminen serimize uyarladık. Düğme olarak da blazer düğme kullandık. Klasik denim ceketler yerine daha geniş bir yaş kitlesine hitap edebilecek tarzda tasarımlar oluşturduk. Astarsız olmaları da kullanım açısından bir o kadar rahatlık sağladı.

2017 yaz ve kış sezonunda ana trend olan geniş omuzlu ceket kalıpları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Geniş omuzlu ceketleri çok beğeniyorum ve klasik ceketlere ek olarak kış koleksiyonumuzda yer vermeyi planlıyorum. Zaten oversize kesimleri tercih eden müşterilerimiz için de geniş omuzlu bir modelimiz bulunuyor. Modaya ait öncü trendleri ufak dokunuşlar ile markanın stiline uyarlamak hoşuma gidiyor.

Size göre blazer ceketle yaratılan ideal siluetler hangileri?
Sigaret pantolon ve ipek gömlek aklıma gelen ideal siluet diyebilirim. Bir de bu görünümü loafer ya da az topuklu ayakkabılarla tamamlamak.

En sevdiğiniz Sorbé tasarımınızı ve bununla oluşturduğunuz favori kombininizi öğrenebilir miyiz?
Favori parçam kruvaze ceketler olduğuna göre en sevdiğim kombin onun içine giydiğim ipek atletim, yüksek bel kumaş pantolonum ve günün saatine göre değişkenlik gösterebilecek ayakkabılarım. Sneaker, loafer ya da şık bir topuklu ayakkabıyla her an her yere gündüzden geceye devam edebilirim.