Plajda doğanın dengesi
MODA

Plajda doğanın dengesi

Esra Çoruh ve Hilde Theuwis markaları HEMM’in çatısı altında mevsiminde yetişen çiçeklerin kuruduğunda bıraktığı renklerle desenler yaratıp plaj giyimini doğaya yaklaştırıyor

GÜNCELLEME TARİHİ: 6 Temmuz 2017

Eylem Şimşek
Fotoğraf: Serkan Eldeleklioğlu

HEMM, yavaş moda inancıyla Esra Çoruh ve ortağı Hilde Theuwis'in rahat kıyafet ihtiyaçlarını en özel kumaşlarla buluşturma isteklerinden doğan bir marka. Her ikisi de yıllardır moda sektörünün içinde olan isimler. Biri Antwerp'de, diğeri İstanbul'da dergicilik geçmişine sahip olan bu iki kadın uzun yıllar moda ve trendlerin her sezon değişimine tanık olmuş. Çok fazla seyahat etmeleri ve özellikle gittikleri yazlık yerlerde üzerlerinde yokmuş hissi veren kıyafet ihtiyaçları, onları özel kumaşlarla buluşturup tasarıma yöneltmiş.

Dergicilik sektöründeki deneyimleriniz bugün HEMM koleksiyonlarını oluştururken size hangi açılardan yol gösteriyor?
Modanın içinde bu kadar uzun zaman geçirmek, trendlerin gelip geçici olduğunu gözlemlemek daha basic ve temel parçalara yönelmemizi sağlıyor. Aynı zamanda 'hızlı moda'dan uzaklaşıp 'yavaş moda' arayışına yöneltiyor. Ayrıca gardırobumuzda uzun süre yer tutacak, yüksek kumaş kalitesi ve işçiliği olan ürünlerin önemini anlamamız konusunda yol gösteriyor.

Marka ismini nereden alıyor?
Reklamcı bir arkadaşıma yapmak istediğimiz projeyi anlatırken ertesi gün bana HEMM adı ve logosuyla geldi. HEMM 'İnsan denen varlığın beşinci boyuta geçmesi' anlamına geliyormuş. O da sahaflarda dolaşırken bir kitabı karıştırdığı sırada bu sözcüğe denk gelmiş. İlk görüşte hoşumuza gitti ve bu isimle hareket ettik.

Siz İstanbul'da Hilde Theuwis ise Antwerp'de yaşıyor. Markayla ilgili kararları, üretim süreçlerini yönetirken nasıl bir yol izliyorsunuz?
Hilde İstanbul aşığı, ben de Antwerp. O yüzden toplantılarımız çok keyifli oluyor. Her ay mutlaka ya İstanbul'da ya Antwerp'de 'iş' için buluşuyoruz. Onun dışında da senede üç-dört kere Hindistan'a gidiyoruz. Yeni workshop'ları da takip ediyor, onlar için birlikte seyahat ediyoruz. Tabii bir de tatillerde beraberiz. Hatta ikimizin de yazlık evleri atölyemiz gibi… Günlük gelişmeler için de Facetime, Skype yardımımıza koşuyor.


Hemm markasının tasarımlarını üç sözcükle özetlemenizi istesek…
En zor soru... Üç kelime ile sınırlandırmak istemeyiz aslında. Zira HEMM mutlu, farklı, doğa dostu, hafif, rahat, zamansız. Mutlaka üç kelime istiyorsanız doğal, farklı, renkli diyebilirim.

Koleksiyona hakim olan estetik çizgiyi bize nasıl tarif edersiniz?
Estetik çizgimiz rahatlık üzerine kurulu. Ama daha da önemlisi doğanın mucizelerine tanık olmanızı sağlıyor. Tamamen koşuşturmanın egemen olduğu günümüzde bir es veremiyoruz maalesef. Oysa HEMM, doğanın mucize renklerine şahit olmanızı, mutlu eller tarafından özenle üretilen ürünlerin kıymetini anlayıp o ürüne ve üreten sanatkara ve daha da önemlisi insanın kendisine saygı duymasını sağlıyor. Şehir koşuşturmasında bile doğayı yaşamanızı ve belki de biraz yavaşlamanızı, tabiat dengesini hissetmenizi istiyor.

Desenleri teknik olarak nasıl oluşturduğunuzu ve boyama sanatını icra ederken ne tür hammaddeler kullandığınızı öğrenebilir miyiz?
Yavaş moda anlayışıyla tek tek üretilen HEMM koleksiyonlarındaki çiçek ve bitki desenlerini tamamen çevre dostu olarak üretiyoruz. Desenlerde deneyerek, ortaya çıkan sonuçlara göre ilerliyoruz. Mevsiminde çiçekler, kuruduğunda ya da canlıyken farklı bir desen ve renk bırakıyor. Hatta ipek, koton ya da ketene bıraktığı renk de farklı oluyor. Bu yüzden bir pantolon diğerinden farklı bir tonda çıkabiliyor. O nedenle süreç tamamen sürprizlerle dolu. Eskilerde çok kullanılan ve maalesef tükenmekte olan kök boyanın bir türü aslında... Bu arada çiçek, bitki dışında yenebilecek bitki ve sebzelerle çalışmaktan kaçınıyoruz. Sadece çöpe atılacak kabuk kısımlarını kullanıyoruz.


Tasarımlarınız nerede üretiliyor?
Renk ve desen çalışmalarını biz yapıyoruz; ardından kumaş üretimi Hindistan'da gerçekleşiyor. Üretimin bir kısmı yine Hindistan'da bir kısmı da İstanbul'da küçük atölyelerde yapılıyor. Bir tasarımın hayata geçmesi ne kadar sürede gerçekleşiyor? Her model tek tek üretildiği için zaman alıyor. Modellerimiz genellikle yalın; esas zaman alan desenlerin tasarımı. Sıfırdan ürettiğimiz desenlerin hayata geçmesi üç ile altı ayı bulabiliyor. Ama desen tekrar ettiğimizde daha kısa sürede elde ediyoruz.