Onun gibi
MODA

Onun gibi

Yasemin Özilhan'ın stilini yansıtan tasarımlar İpekyol işbirliğiyle yaratılan yeni bir koleksiyonda, kapsül halde karşımıza çıktı

GÜNCELLEME TARİHİ: 1 Kasım 2017

Eylem Şimşek

90'lı yılların giyim üslubu üzerinde şekillenen, lüks kumaşların modern siluetlerle birleştiği, maskülen ve feminen detayların birlikte kullanıldığı bir koleksiyon var karşımızda. Bahsettiğimiz tasarımlar, stiliyle ilham veren Yasemin Özilhan'ın tasarımcılık deneyimini ilk kez hayata geçirdiği Yasemin Özilhan for Ipekyol koleksiyonunda yer alıyor. 19 Ekim'de satışa sunulacak koleksiyonun yaratım sürecine ait tüm detayları İpekyol Kreatif Direktörü Hilal Tunç ve Yasemin Özilhan'dan öğreniyoruz.

Yasemin Özilhan for Ipekyol koleksiyonu fikir olarak nasıl ortaya çıktı ve bu fikir oluştuktan sonra ne kadar bir sürede koleksiyon üretildi?

Hilal Tunç: Yasemin Özilhan ile işbirliği yapmak uzun süreden beri aklımdaydı. Ancak onunla yapacağımız koleksiyonun dünya trendleriyle de bir şekilde örtüşmesini istiyorduk. Güncel ve global trendlerle Yasemin'in stili çok net oturduğu için bu sezon onunla işbirliği yapmaya karar verdik. Trendler, akımlar değişiyor... Artık daha yalın, minimal bir moda söz konusu. Maskülen formlar, oversize trikolar, takımlar güncellenerek Yasemin'in tarzıyla sunulmuş oldu. Yasemin Özilhan for Ipekyol projesinin başlangıcından itibaren aslında altı ay geçti. Birebir çalışmalarımız ise yaklaşık dört ay sürdü.

Bir marka için ilk kez koleksiyon yaratmak sizin için nasıl bir deneyim oldu? Bu sürecin sizi en çok zorlayan yanı neydi?

Yasemin Özilhan: Hilal'inde belirttiği gibi birlikte koleksiyon yapma teklifi İpekyol'dan geldi. Daha önce tasarımcılık deneyimim olmadığı için ilk duyduğumda elbette çok heyecanlandım. Hem modaya olan yakınlığım hem de bu teklifin İpekyol gibi çok sevdiğim bir markadan gelmiş olması nedeniyle hiç düşünmeden kabul ettim. Hilal ve tüm İpekyol tasarım ekibi ilk andan itibaren bana çok yardımcı oldu.

İşbirliğinin en zevk aldığınız kısmı?

Y.Ö.: Aslında projenin tüm aşamaları çok zevkliydi. Yaptığınız tasarımın ürüne dönüşmesi büyülü bir süreç. Hayal ettiğiniz bir modelin önce çizime dönüşmesi ardından kumaşla buluşması, üretimi ve sonra da koleksiyonun parçası olarak mağazalarda tüketicilerle buluşması oldukça heyecanlı ve zevkli.

Ünlü isimlerle işbirlikleri yapmak stratejik olarak markaya ne gibi faydalar kazandırıyor?

H.T.: Stratejik olarak bugüne kadar ünlü isimlerle yaptığımız işbirlikleri markalarımızı hep daha yukarı taşıdı ve bilinirliğimizi artırdı. Ayrıca yeni müşterilerle buluşmamızı sağladı. Bunun yanı sıra müşterilerimizle kurduğumuz bağı güçlendirdi. Bu noktada doğru zamanda doğru isimlerle ile çalışmanın ve başarılı işbirliklerine imza atmanın önemli olduğuna inanıyoruz.

Koleksiyonu oluştururken nasıl bir iş bölümü yaptınız?

H. T.: Projenin ilk gününden itibaren ortak bir çalışma yürüttük ve Yasemin tüm aşamalara dahil oldu. Bu koleksiyondaki tasarım süreci kendi süreçlerimizden farklı değildi aslında. Yasemin'in gardırobuna girdik; bugüne kadar giydiği, giymekten keyif aldığı ve artık keyif almadığı ürünlere baktık, tarzını belirledik. Bunun için Yasemin ile uzun uzun konuşmalar yaptık. Yani konsepti belirleyerek siluetleri kararlaştırdık; daha sonra bunun için gerekli olan bütün ar-ge'ler yapıldı, moodboard oluşturuldu. Kumaş araştırmalarımızı tamamlandık ve daha sonra tüketicinin de nelerden keyif alabileceğini düşünerek süreci tamamladık. Bu arada güncel trendleri de kendisine aktarıp içlerinde neleri sevdiğini öğrendik. Böylece tasarım bu bilgilerin doğrultusunda çizimler yaptı. Çizimler seçilen kumaşlarla birleştirildi ve numuneler yapıldı . Numune aşamasında da Yasemin bizimleydi; hatta provaları kendi üzerinde yaptık. Standart olan etek boyunu korumaya çalıştık. Boynu çok güzel olduğu için tek omuz elbiseyi kullandık. Özetle spesifik bir işbölümü yerine her aşamada beraber çalıştık. Hatta kampanya çekimlerine ve pr çalışmalarına da dahil oldu.

Yasemin Özilhan for Ipekyol koleksiyonuna hakim olan estetik çizgisini bize nasıl anlatırsınız?

Y.Ö.: Koleksiyon oversize yün kaban ve trikolardan couture işçiliği ile hazırlanmış smokin ceketlere, deri skinny pantolonlardan stilimle özdeşleşen siyah mini elbiselere toplam 35 parçadan oluşuyor.

H. T.: 90'lardan ilham alan koleksiyonda lüks kumaşlar modern siluetlerle birleşiyor, maskülen ve feminen detaylar birlikte kullanılılıyor. Feminen hatları ön plana çıkarmak için eklektik parçalarda korse ve bağlama detaylarına yer verdik. Bunun yanı sıra asimetrik kalıp detaylarının kullanıldığı modern tasarımlar da var. Renklerde siyah, kırık beyaz ve balkabağı dikkat çekiyor. Bir de ekose ve kazayağı desenli kumaşlar kullandık.

Koleksiyonda renkli ve dinamik tarzınızı en çok yansıtan parçalar hangileri?

Y.Ö.: Turuncu püskül detaylı hırka, deri ve rugan pantolonlar, uzun kabanlar…

Bize koleksiyondaki parçalardan oluşan ve casual bir günde giyeceğiniz bir silueti tarif eder misiniz?

Y.Ö.: Tütü etek ve grafik desenli oversize triko.

Peki akşam şık bir davette?

Y.Ö.: Kesinlikle smokin takım.

Bu işbirliği gelecek sezonda da devam edecek mi?

H.T.: İlkbahar/Yaz 2018 için çalışmalara şimdiden başladık.