Örgü ve Geometri
MODA

Örgü ve Geometri

Tanıştıralım: Mimari ve sanatın grafik ve geometik etkileri üzerine temellenen Knitss markası ve kurucuları Duygu ve Umut Boz çifti

GÜNCELLEME TARİHİ: 1 Kasım 2017

Eylem Şimşek

Duygu ve Umut Boz, her tekstil sektöründe çalışan ailelerde büyümüş bir ç i f t . Y ı l l a r c a i ş i n mutfağında yetişen ikili, kısa süre önce spesifik olarak tr ikoya odaklanarak kendi markalarına hayat verdi. Knitss, grafik desenleri kimlikleştiren ve DNA'sına yerleştiren bir marka. Markanın kış koleksiyonunu, tasarımların ardındaki fikirleri ve kullanılan materyallerin içeriğini tasarımcılara sorduk.

Yün ve viskon gibi materyallerle yaratılan tasarımlarınızda desenleri nasıl oluşturuyorsunuz?

Her koleksiyon bir hikaye. Koleksiyondaki her tasarım, desen ve detay bu hikayenin belirlenmesiyle başlıyor. Desenler koleksiyonun ilham aldığı ögelerin yoruma aktarılmasıyla oluşuyor. Sonraki süreçte her desenin onlarca versiyonda yorumlanabileceği teknik kısma yön veriyoruz, ki bu da ciddi bir triko teknik bilgisi istiyor.

Neden spesifik olarak grafik desenlere yöneldiğinizi öğrenebilir miyiz?

Dünyada triko alanında bu konseptte bir marka olmamasını keşfetmemizle birlikte grafik desen ve konseptini kimlikleştirmeye karar verdik ve bu alana odaklandık. Her koleksiyonda kullanılan renkler ve oluşturulan desenler Knitss'in kişisel dünyasını yansıtıyor.

Tasarımların materyallerinin verdiği hissi dokunma duyusuyla anlatmanız gerekseydi, bunu nasıl tarif ederdiniz?

Knitss koleksiyonlarında sadece yüzde 100 İtalyan iplikleri kullanılıyor. Tüm iplikler ve materyeller her sezon özenle seçiliyor. Bir ürüne dokunduğunuzda hissettiğiniz ilk hissiyat çok önemli, vücudumuza temas eden dokunun gün boyu konforumuzu sağlamalı. Knitss'in de önceliği ürüne dokunduğunuzda verdiği olumlu his. Dolayısıyla müşteriyi kendimizmiş gibi düşünerek en iyi kalite iplikler ve materyellerle çalışıp ilk olarak kendi üzerimizde deneyimliyoruz.

Renk blokları, geometrik formlar, çizgilerin baskın olduğu Knitss Sonbahar/Kış 2017-18 koleksiyonunu hangi disiplinlerle ilişkilendiriyorsunuz?

Birinci Dünya Savaşı sonrası yokluk ortamına tepki olarak doğan, hızla endüstriyelleşen ve modernleşen Amerika toplumunda bir bolluk dönemi yani görkemli 20'ler çağı başlamıştı. Tüm bu sosyal değişimler art deco sanat akımının şekillenmesinde etkili oldu. Koleksiyonda da bu akımın izlerini görebilirsiniz. Dönemin tüm ışıltısı, geometrik desenler, çizgiler ve aydınlık renklerle günümüz modern kadını için yorumlandı. New York'ta bulunan Rockefeller ve Empire State binaları bu akımın en güzel mimari örneklerinden.

Sevdiğiniz ve belki de kendi markanızı kurmanız konusunda size ilham veren diğer giyim ve aksesuar markaları hangileri?

Prensip olarak her zaman taklitten uzak, kendi dünyasını oluşturan ve bununla marka olan tüm markaları takdir ediyoruz. Diane Von Furstenberg, Stella McCartney, Sonia Rykiel moda dünyasında duruşlarıyla ve yaratıcılıklarıyla bize her zaman ilham veren güçlü isimlerden.

Türkiye'de Beymen İstinye Park ve Beymen Zorlu AVM, Brandroom Nişantaşı ve Harvey Nichols Ankara mağazalarının yanı sıra ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Asya, Lübnan ve Arjantin'de prestijli satış noktalarında yer alıyorsunuz. Bu kadar kısa sürede böylesine geniş bir alanda varolmak için nasıl bir yol izlediniz?

Knitss ürünlerinin kalitesi belirleyici faktör. Dünyada katıldığımız tüm fuarlardan çok olumlu dönüşlerler alıyoruz. Zaten amacımız bir dünya markası olmak; bunun için gerçekten çok çalışıyoruz.