Kadınların güç savaşları
MODA

Kadınların güç savaşları

Tuvana Büyükçınar, Sonbahar/Kış 2017-18 Haute Couture koleksionununda neden Tuvanam kadınını ilk kez gotik keskinlik ve mint yeşiliyle tanıştırdığını, tasarımlarını yaratırken ilham tahtasına neleri koyduğunu anlatıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 12 Aralık 2017

"Sonbahar/Kış 2017-18 Haute Couture koleksiyonumu hazırlarken yola çıkış fikrim, tasarımların hem genel görünüş hem de detaylarıyla tarihe damga vuran kadınların güç savaşlarına atıfta bulunmasıydı.

O nedenle bugüne dek hep daha naif ve akıcı formlarda vücut bulan Tuvanam kadınları, bu koleksiyonda hiç olmadıkları kadar güçlü ve sert siluetlere büründüler. Yuvarlak hatlar, yerini büyük ölçüde gotik etkilerin sivriliğine ve keskinliğine bıraktı. Hatta bu yansımaya en çok nakış ve işlemelerdeki motiflerde yer verdik. Feminen kuvvet ve kudretin altını çizmek için el işçiliğine başvurduk ve bu soyut kavramları kadınsı formlarla somutlaştırmaya çalıştık.

Bizans'ın yıkılışına dek evsahipliği yaptığımız bir medeniyet olan Roma İmparatorluğu'nun kökenlerine, yani milat olarak kabul ettiğimiz iki bin yıllık geniş bir tarihe, dolayısıyla geniş bir coğrafyadaki yaşantılara yön veren güçlü kadınlardan ilham alarak yarattığım bu koleksiyonda, erkek egemen görünen büyük hanedanlıkların yer aldığı bir arenada, alenen ya da perde arkasında, siyasi olarak öne çıkan kadınların aristokratik kimliklerini hissettirmeye özen gösterdik.

Tüm bunları da 40 parçalık bir hikayede kurguladık. Tuvanam kadınıyla özdeşleşen antrasit, antik gold, antik pembe ve kırık beyaz renklerin haricinde, haute couture koleksiyonlarımda ilk kez mint yeşiline yer verdim. İlk bakışta 'Tuvana Büyükçınar tasarımı' dedirten ikonikleşmiş klasik kalıplarımı da bu koleksiyona özel işleme ve nakış detaylarıyla güncelledim. Böylece bahsettiğim geçmiş asırları kendi perspektifimle bugüne taşıdım."