Zaman tersine işlerse
MODA

Zaman tersine işlerse

Yaş aldıkça güzelleşmek her tasarımın harcı değil. Bu yıl Harper’s Bazaar’la birlikte özel yıldönümlerini kutlayan ve gittikçe daha da devleşen saatlere göz atıyoruz.

GÜNCELLEME TARİHİ: 14 Aralık 2017

Güneş Uysalefe

30
Première, adı üzerinde, Chanel için bir ilkti. 1987 yılında Fransız marka, ilk saat tasarımına bu ismi vermiş ve kasası için ilhamı, No. 5 parfüm şişesinin formunda, yani Gabrielle Chanel'in bir dönem ikamet ettiği Ritz Oteli'nin konumlandığı, Paris'in sembolik meydanlarından Place Vendôme'un sekizgen şeklinde bulmuştu. 30 yıl içinde Chanel, saat alanında J12, Mademoiselle Privée ve Boy.friend gibi farklı kült modellere de imza attı. Fakat zincir kayışıyla bir yandan da çanta saplarına gönderme yapma gücündeki Première'in yeri, hayranları için hep ayrı oldu; olmaya da devam ediyor.

70
1947–2017. Boucheron'un, özellikle de 70. yılını deviren Reflet'nin Parizyen kültürdeki yeri apayrı. Place Vendôme'da kapılarını açan ilk mücevher evi olan marka, yaş günleri ve mezuniyetlerde hediye edilmesiyle tanınan saatinin bu özel yıldönümünü, kişiselleştirme imkanıyla kutluyor. Farklı renk ve derideki sekiz yeni kayış tasarımı sayesinde Reflet, tercih doğrultusunda karakter kazanabiliyor, yenilenebiliyor... Yaş alırken genç kalmanın formülü diye buna denir.


Charlotte Rampling Cartier 'Tank' ile Cannes'da 1976

100
Bu yıl Cartier için unutulmaz bir dönüm noktası olarak tarihe geçecek; marka hem tedavülden kalkan Panthère saatine yeniden hayat vermenin heyecanını hem de 100 yaşına basan Tank modelinin gururunu yaşıyor. Louis Cartier'nin geometrik bir ilhamla, kol saatlerinde alışılageldik daire form yerine köşeli dikdörtgen şekilde 1917'de yarattığı Tank, art deco akımın öncüsü tasarımlardandı. Roma rakamların yer aldığı kadranı ve safir pimiyle bu kolay tanınır saat, Gary Cooper'dan Catherine Deneueve'e, Andy Warhol'den Yves Saint Laurent'a, sanat ve tasarım alanında zevkleriyle referans kabul edilen, sayısız ikonun da tercihi oldu. Çağdaş ve zamansız bir klasik olan Tank'a nice mutlu yıllar.

40
Audemars Piguet, ikonik Royal Oak modelini ilk defa kadınlar için tasarladığından bu yana 40 yıl geçti. Prestijli marka bu yıldönümünü taçlandırmak için yine kadınlara hitap edecek bir yönteme başvurdu ve Floransalı mücevher ustası Carolina Bucci ile çalıştı. Bucci'nin uyguladığı geleneksel altın dövme işlemiyle parlak ve kendine has bir dokuya kavuşan bu saate, buzulları çağrıştırması sebebiyle Royal Oak Frosted Gold adı verildi.


Alain Delon Piaget 'Altiplano' ile, 1966

60
Bilekte ikinci bir deri hissi yaratma iddiasını taşıyan Piaget'nin Altiplano'su, 60 yaşına bastı. 'Ultra-thin' sloganlı saat, zarif ve ince bir estetik gayesiyle tasarlandığı 1957 senesinden bu yana Alain Delon gibi sinema yıldızlarını etkisi altına almasıyla nam salmıştı. Şimdilerde ise İsviçreli markanın yüzleri, yedinci sanatın yeni neslinden Jessica Chastain ve Ryan Reynolds Altiplano ile poz vermekle meşguller. Kutlamaların asıl odak noktası ise yeni yaşına özel 360 adet limitli sayıda üretilen 38 mm'lik, pırlanta ile çevrili beyaz altın kasalı Anniversary Collection.