Moda ve sinema
MODA

Moda ve sinema

Moda ve sinema arasındaki tarihi, güçlü ve ikonik ilişkiyi konu alan dijital bir seyahate çıkmak için Fendi’nin küratörlüğünü yaptığı serginin yolunu tutmalısınız.

GÜNCELLEME TARİHİ: 23 Şubat 2018

Yazı: Ayça Dost

1974 yapımı Aile Toplantısı filminde Silvana Mangano Fendi kürkler giyiyordu. Aynı şekilde Kamelyalı Kadın'da Isabelle Huppert, Evita'da Madonna, Tenenbaum Ailesi'nde Gwyneth Paltrow, Şeytan Prada Giyer'de Meryl Streep ve sinema dünyasının daha nice karakteri...

Görüldüğü üzere Fendi'nin sinema dünyası ile ilişkisi köklü ve çift taraflı bir etkileşime sahip. Zaman içinde gerçekleşen sayısız işbirliği, markanın kolektif yaratıcılığını ortaya çıkarırken aynı zamanda sinema kültürünün Fendi'nin DNA'sına işlemesinde de etkili oldu.

Modaevinin İtalyan, Avrupa ve Hollywood filmleri için tasarladığı ve tasarlamaya devam ettiği unutulmaz kürkler de, onları kamera önünde ve arkasında giyen yıldızlar kadar ikonikbir niteliğe sahip. Bazıları tarihin belli bir anının detaylı bir tanımı iken, bazıları da beklenmedik derecede yenilikçi ve düşündürücü formlara sahip. Zira İtalyan modaevi, kendini zorlamayı seven, kürkle deney yapmaktan çekinmeyen bir anlayışa sahip. Moda-sinema arasındaki diyaloğun asıl mimarları ise başlangıçta ünlü kostüm tasarımcıları Piero Tosi, Milena Canonero ve Anna Shepard idi. Onların yarattığı sinematik akım, modaevinin işbirliği yaptığı farklı kostüm tasarımcılarıyla yıllar boyunca devam etti.

Şimdi modaevinin tarihi boyunca uluslararası filmler için tasarladığı kıyafetler, aksesuarlar ve kürkler bu bağın kutlanacağı bir sergide buluşuyor. Fendi ana merkezi Palazzo della Civiltà Italiana'da izleyiciyle buluşacak Fendi Studios sergisi ziyaretçileri vintage bir İtalyan bilet gişesiyle karşılıyor; burada 'Giriş' bölümünde yer alan parçalar ve serginin anahtar bölümleri tanıtılıyor.

Daha sonra ise film setlerini ve kostümlerini bir araya getiren interaktif bir rota sizi bekliyor. Öyle ki kendinizi Evita, Never Say Never Again, Femme Fatale ve Grand Budapest Hotel gibi filmlerin ünlü otomobil sahnelerinden birinde ya da New York'un kalabalık caddelerinde bulabilirsiniz...

Fendi Studios bu dijital deneyim sırasında ziyaretçilerini filmleri adeta yeniden yaşamaya ve aynı zamanda Fendi'nin unutulmaz parçalarını keşfetmeye davet ediyor.