Güçlü bakış açısı
MODA

Güçlü bakış açısı

Safilo Group çatısı altındaki Elie Saab ve Jimmy Choo gözlük markalarının tasarımcısı Giulia Scuccimarro’nun İlkbahar/Yaz 2018 koleksiyonlarında ilham kaynaklarının kreasyonlarına nasıl yansıdığına tanık oluyoruz.

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Şubat 2018

RÖPORTAJ: İREM ALTINALEV

Giulia Scuccimarro kendi için "Bir rüyanın peşinden gitmek için doğduğu toprakları terk etmiş bir tasarımcıyım" diyor. Katıldığı bir yarışma ile tasarım kariyerine başlıyor ve Safilo Group'ta yaptığı stajın ardından aynı şirkette görev alarak iş hayatına başlıyor. Safilo Group, dünyanın dört bir yanından topladığı verileri detaylı şekilde analiz ederek trendlere yön verici çalışmalarda bulunuyorlar. Grubun tasarımcısı Scuccimarro'nun ilham kaynaklarına ve İlkbahar/Yaz 2018 kreasyonları üzerinden gözlük modasına yakından bakalım.

Kendinizi okurlarımıza tanıtır mısınız?

Gözlüğe olan tutkum üniversite yıllarımda katıldığım bir yarışmada başladı. Sporcular için silikon ve deri kullanarak ilk gözlük tasarımımı yaptım. Yarışma hiç bilmediğim bir dünyaya adım atmamı ve tutkuyla sürdürdüğüm tasarım eğitimini pekiştirmemi sağladı. Aynı yıl Safilo'da staja kabul edildim, gözlük tarihi hakkında tezimi hazırladım ve mezun olduktan sonra Safilo'da çalışmaya başladım. Yaklaşık dört yıldır Kıdemli Tasarım Yöneticisi olarak, Elie Saab ve Jimmy Choo markalarının gözlük koleksiyonlarını tasarlayan ekibi yönetiyorum.

Elie Saab ve Jimmy Choo İlkbahar/ Yaz 2018 gözlük koleksiyonunun ilham kaynağı nedir?

Jimmy Choo gözlük koleksiyonunu oluştururken üç farklı temadan ilham aldık: Yıldız, pırıltı ve çiçek. İlk temada, yıldızı sembolize ederek yorumladık. Asetat ve metal gibi materyallerde bir bileşen olarak kullandık. Pırıltı teması için zıt ikizler fikrinden doğan iki farklı modelden (Lizzy/S ve Lory/S) bahsetmek istiyorum. Bu iki çarpıcı modeli, üzerlerinde kristal taşlar olan bir kumaşla zenginleştirdik. Çiçek konseptimiz, şaşırtıcı ve canlı renk oyunları yaratan çiçek motiflerine hayat verdi. Elie Saab'ın gözlük koleksiyonunda ise, sezon konsepti, Monsieur Saab kadınlarının giydikleri doğal elementlerin güncel bir yaklaşımla yorumlanmasıyla oluştu. Koleksiyonun en belirgin konsepti, uzun yapraklar ve zincir. Koleksiyonun geri kalanı, ikonik Abat Jour çantanın üç boyutlu çizgilerinden ilham alınarak oluşturuldu. Markanın inceliklerini yansıtan renkler, galvaniz kaplama, özel Zeiss cam gibi yüksek kaliteli malzeme ve özel yapısal bileşenlerin kullanılması bu ayrıcalıklı koleksiyona değer katıyor.

Safilo bünyesinde pekçok lüks marka var. Ünlü modaevlerinin gözlük koleksiyonları için Safilo'yu seçmesinin sebebi nedir?

Safilo'da, tasarım anlamında, her markanın kimliğine uygun çalıştığımızdan emin olmak isteriz. Bu kimliği anlamak ve saygı duymak zorundayız. Yaklaşımımız bizi gözlük sektöründe benzersiz bir iş ortağı yapıyor. Portföyümüzde atelier, lüks, modern ve outdoor gibi segmentler var. Bu segmentleri mümkün olduğunca dengede tutmaya çalışıyoruz.

Safilo'daki tasarım ekibinin çalışmalarından bahseder misiniz?

Ekibimiz tasarımlarına başlarken önce global makro trendleri ve gözlük sektöründeki mikro trendleri birlikte yorumluyor. Sonra farklı formlarda, estetik ya da malzeme açısından ilham verici modeller tasarlanıyor. Tasarım ekibimizin tüm üyelerinin katılımı ile demokratik bir beyin fırtınası gerçekleştiriyoruz ve ardından farklı pazarlara, farklı segmentlere uygun prototipler oluşturuluyor.

Jimmy Choo ve Elie Saab markalarının gelecek koleksiyonları hakkında ipucu alabilir miyiz?

Jimmy Choo'nun gelecek koleksiyonunda değişikliklerden çok evrimler olacak. Örneğin klapelerin yapımında ve parçaların birbirine eklenmesinde mükemmel performans gösteren transparan malzemelerinin kullanımı. Bu inovasyon Jimmy Choo gözlük koleksiyonunda halihazırda kullanılıyor ve inovasyon alanında aldığımız sonuçlar bizi çok gururlandırıyor. Müjdesini vermek istediğim diğer yenilikler ise koleksiyonumuza "best seller" çizgisinde yeni bir gözlüğün ekleneceği. Ayrıca gözlük sektöründe yıllardır kullanılmayan mine işçiliği, modern bir anlayış ile yeniden hayat bulacak. Her biri İtalya'da ince bir el işçiliği ile üretilen Elie Saab koleksiyonu ile, lüks gözlük kavramını değiştirmeyi hedefliyoruz. Çok özel bir koleksiyondan bahsediyorum, gelecek koleksiyonun daha da zengin görünümlere sahip olacağını söyleyebilirim. Son olarak, yeni bir "limited edition" serinin haberini verebilirim. Bu seri doğu ve batının stil anlayışının bir sentezi olarak karşımıza çıkacak ve sonuç kendi segmentinde eşsiz olacak.

Farklı ihtiyaçlar söz konusu olduğunda tasarım yaklaşımınız nedir?

Farklı ülkelerden gelen taleplerin analizi, tasarım sürecimizin önemli bir ayaklarından biri. Bu sebeple dünyadaki önemli moda merkezlerinde kurduğumuz tasarım stüdyoları, trendler konusunda bize çok yardımcı oluyor. Özellikle Amerika'nın doğu ve batı kıyıları, trendleri yakından takip ediyor. Hong Kong'daki stüdyomuz sayesinde de, Asya ile yakın ilişkiler kuruyoruz. Güney Kore Asya'daki akımları belirleyen önemli bir merkez. Üstelik sadece Asya'da değil, küresel anlamda rol oynamaya başladı. Tabii ki Avrupa da önemli bir kaynak.

Türkiye pazarının ihtiyaçları ve beklentileri konusunda ne söylemek istersiniz?

Türkiye yeni tasarımlara ihtiyaç duyan, estetik açıdan zenginliğe ve ürünün kendi değerine önem veren bir pazar. Türkiye'nin ileride daha çok atelier ve lüks segment ürüne ihtiyacı olacak. Ayrıca Türkiye'de yeni tüketiciler ve yeni bir pazar söz konusu. Son trendleri takip edebilen ve gelişmekte olan bir pazar bu. Sokaklara çıktığımızda gözlemlediklerim bunlar. Türkiye ziyaretim, sizleri daha yakından tanımak ve bu kültürün beklentilerini, ihtiyaçlarını daha iyi anlamak açısından büyük bir fırsattı.

Gelecek sezon gözlük trendlerinden bahseder misiniz?

Trendler söz konusu olduğunda bir kutuplaşma görüyoruz. Bir taraf 90'ların etkisinde, büyük boy modellerden oluşuyor. Diğer taraf ise daha minimal. Şu anki trendler hakkında özetle bunları söyleyebilirim. Hem optik hem de güneş gözlüklerinde özellikle erkekler için olan modellerin daha kadınsı, feminen olacağını öngörüyoruz. Gelecek sezonda hem pilot hem de çift köprülü karavan modeller oldukça yaygın kullanılacak. Metal kullanımı oldukça yoğunlaşacak. Lüks segmentlerde de farklı malzemelerin birlikte kullanımına tanık olacağız.