Sneaker mı stiletto mu?
MODA

Sneaker mı stiletto mu?

Bu sezon ayakkabı modasında hangi trendi takip edeceğiniz konusunda kararsızsanız, sorun değil. Tasarımcılar da bu konuda hemfikir değil zaten.

GÜNCELLEME TARİHİ: 13 Mart 2018

Örneğin Anthony Vaccarello, Saint Laurent'da seksi deri şortlar ve mikro-mini elbiseler ile bantlı stilettoları bir araya getirirken; Pierpaolo Piccioli, Valentino'da uçuşan maksi gece elbiselerini taşlı sneaker'lar ile tamamladı. Peki, sizce hangisi?

Yazı: Lisa Armstrong
​Fotoğraflar: Kevin Sweeney
Moda editörü: Amanda Alagem

Bahar modasının nabzını tutmak isteyenlerdenseniz, önce ayakkabıları takip etmelisiniz. Emin olun, bizden önceki nesillerin asla hayal edemeyeceği şeyler keşfedeceksiniz. Tasarımcılar, sneaker söz konusu olduğunda öyle çok da şaşırtıcı 'melezler' yaratmasalar da (Marco de Vincenzo'nun yüksek boğazlı, Converse-vari babetlerini düşünün) stilettolara akıl almaz şeyler yapıyorlar (örneğin Jimmy Choo ve Off-White ortak tasarımı olan ve Prenses Diana'dan ilham alan, dışı şeffaf plastikle kaplı topuklu ayakkabılar). Aynı ayakkabıyı bırakın, Jimmy Choo ve Off-White'ın aynı showroom'da olması bile mümkün değildi. Keza, sneaker'lar ile stilettoların aynı sahneyi paylaşacağı kimin aklına gelirdi? Ama bu defalarca yaşandı, özellikle de Loewe ve Louis Vuitton defilelerinde. Bu sezon Vuitton'da Nicolas Ghesquière, yüksek performanslı ultra lüks spor ayakkabılarını 18. yüzyıl stili işlemeli paltolarına şehirli çağdaş bir katman eklemek için kullandı. Tam defilenin arkasındaki fikri anladığımızı düşünürken, podyumda yüksek topuklu bantlı sandaletlerle tamamlanan işlemeli bir gece elbisesi beliriverdi.

Ayakkabı Balenciaga - Sneaker Louis Vuitton

Jonathan Anderson'ın Fas'ın geleneksel terliği babuşu anımsatan Loewe sneaker'ları ise klasik gömlek elbiselerini gölgede bıraktı. Aynı yorum fırfırlı, topuklu botları için de yapılabilir. Dünyaya yüksek platformlar üzerinden bakmayı seven Miuccia Prada'nın bu rüzgarın dışında kaldığını sanmayın. Defilesinde üste oturan ceketler, dar kesimli etekler ve şortlar, sivri burunlu Oxford'lar, alçak topuklular ve Mary Jane spor ayakkabılar diyebileceğimiz sneaker'lar ile tamamlanıyordu. Bu durum, garip olduğu kadar da harika aslında. Sadece tasarımcıların 80'lerin nostaljisini (kısa etekler, yüksek beller, geniş omuzlar) modernize etmenin bir yolunu bulmuş olmaları nedeniyle değil; kadınların ruh hallerine göre benimseyebilecekleri farklı trendler oluşturdukları için de… Gördüğünüz gibi ayakkabılar artık sadece statü sembolü değil, o eskidendi! Günümüzde kişinin yaşam biçimini ve bağımsızlığını temsil ediyorlar, hem de daha kapsamlı bir şekilde. Her yere limuzinle giden bir kadın mısınız, yoksa her gün 10.000 adım attığından emin olmak isteyen bir kadın mı?


Stiletto Saint Laurent by Anthony Vaccarello

Ayakkabılar artık sadece statü sembolü değil; o eskidendi... Günümüzde kişinin yaşam stilini ve bağımsızlığını temsil ediyorlar"

Tabii ki, birçok kadın ayakkabı seçimini iki farklı şekilde yapıyor. "Bir kez rahatlığın tadını aldığınızda, ondan vazgeçmeniz çok zor" diyor yüksek topukların mimarı Jimmy Choo'nun kreatif direktörü Sandra Choi. "Ancak elbette benim de topuklu ayakkabıları tercih ettiğim anlar yok değil. Örneğin toplantılar. Sadece kısa boylu olduğum için değil; bu bir etiket meselesi." Toplantı odasının dışında ise Choi, çiçek desenli Preen ceket-pantolon takımını beyaz sneaker'lar ile tamamlıyor. Bu konuda kesin kurallar yok. Topuklu ayakkabı giymenin en şık ve zamansız yolu, bir kalem etek ya da pantolon tercih etmek olabilir. Daha vamp bir tarz isteyenler için maskülen bir blazer de düşünülebilir. Saint Laurent'da Anthony Vaccarello, tüylerle bezeli stilettolarını deri şortlar, mini elbiseler ve tül üstlerle kombinledi. Ancak stilettolar uçuşan bohem bir elbise ile de bir o kadar güçlü görünür.

En iyi strateji açık fikirli olmak ve tüm seçenekleri bir arada değerlendirmek"
Sneaker Loewe

Aslında uygulanacak en iyi strateji, açık fikirli olmak ve tüm seçenekleri bir arada değerlendirmek. Magda Butrym'in dore detaylı siyah stiletto terliklerini deri Isa Arfen kısa pantolonla kombinlemek? Proenza Schouler'in beyaz fırfırlı alçak topuklularını plili bir etek ve bomber ceketle kullanmak? Bir balo elbisesiyle Vuitton spor ayakkabılar? Neden olmasın?

Aslında konu, "Stiletto mu, sneaker mı?" tartışmasından ibaret değil. Konu hem stilettolar hem de spor ayakkabılar. Melania Trump bile değişikliği tercih ediyor: Bir gün ultra yüksek topukluları, öbür gün yere yakın Stan Smith'leri. Bu, yeni bir bakış açısı. Bir benzetme yapmak gerekirse; eskiden, spor ayakkabı giyen kadınlar şehrin bir ucunda, 10 santim topuklar üzerindekiler ise diğer ucunda idi. Bugün, ikisi de aynı kadın. Victoria Beckham'ı ele alalım: Bir zamanlar spor ayakkabıları sadece spor salonuna giderken giydiğini söylemişti. Bilin bakalım ne oldu? Kendisi bu yıl içinde satışa çıkacak bir koleksiyon için Reebok ile işbirliği yapıyor. Çünkü Beckham bir değişim rüzgarı estiğinde bunu hisseder. Hatta, "Gardırobumda bir süredir spor kıyafetler yer alıyor" diye açıklama da yaptı. Ancak bu değişim, onun lavanta ve yeşim tonlarındaki ışıl ışıl stilettolarını seksi kalem eteklerle birlikte sezon podyumuna çıkarmasını engellemedi. Ayrıca söz konusu stilettoları siyah elbiselere renk katmak amacıyla kullanmayı da ihmal etmedi.

Bot Comme des Garçons x Nike Ayakkabı Calvin Klein 205W39NYC

Bir de, son zamanlarda onu en çok heyecanlandıran şeyin eski Yeezy tasarımcısı Salehe Bembury'i işe almak olduğunu söyleyen Donatella Versace var. Bunu bana söylerken ayağında 10 santimden daha yüksek platform ayakkabılar vardı ki, bu aslında kadınların iki ayakkabı dünyası arasında gidip gelme özgürlüğünün başka bir kanıtı. "Bir zamanlar spor ayakkabıların çok çirkin ya da spor dersi dışında giymek için çok sıradan olduğunu düşünen kadınlar, şimdi sadece istedikleri spor ayakkabı grubunu keşfedememiş olduklarını fark ediyorlar" diyor MatchesFashion.com'un satın alma direktörü Natalie Kingham.

Eğer siz de hangi grupta olduğunuzu merak ediyorsanız, size yardımcı olacak birkaç örnek: Klasikçiler Golden Goose Superstars modelini, moda öncüleri Balenciaga'nın Speed modelini, minimalistler ise Céline ya da Adidas Stan Smith'lerin klasik beyaz deri modellerini tercih edebilirler. Bugünlerde her ortam için bir spor ayakkabı bulunuyor. Davetler için işlemeli spor ayakkabılar (Prada, Dior, Alaïa, Miu Miu ve Aquazzura), ofis için spor ayakkabılar (Alexander McQueen'in yüksek tabanlı kadife ayakkabıları), 'zıtlıkların kadını' spor ayakkabısı (Gucci'nin gökkuşağı platformları ki, atletik herhangi bir şey için uygun olduklarını sanmıyorum). Gördüğüm ilk gelin spor ayakkabısı ise kristallerle bezeli beyaz deri Roger Vivier'ler oldu. İkincisi de Serena Williams'ın Kasım ayındaki düğününde giydiği, yine kristallerle süslenmiş gümüş ve altın Nike'lardı.

Ayakkabı dünyasındaki bu 'seçme özgürlüğü' topuklu ayakkabıları da daha rahat hale getiriyor. Balenciaga'da Demna Gvasalia hâlâ şeker tonlarındaki esnek çorap botları ve ipek topukluları öne çıkarıyor. Manolo Blahnik, topuklarının yüksekliğini azaltanlardan. Şirket satışlarının çeyreğini düz tabanlı ayakkabılar oluştururken, alçak topuklu modellerin satıldığı raflar hızla boşalıyor çünkü çok çekiciler. (Kanıt istiyorsanız burnu dantel detaylı Ciaoclo 'korse terlik' modeline bakabilirsiniz.) Modadaki bu senkronizasyon ile eşzamanlı olarak Blahnik ve Choi, tabanda çok az sürtünme oluşturan, ekstra dengeli ayakkabılar üzerinde çalışıyorlar. Net-aPorter grubunun moda direktörü Lisa Aiken, 'vintage' topukluların bu bahar geri döndüğünü doğruluyor. Net-a-Porter'deki diğer yıldızlar arasında Gianvito Rossi'nin parlak saten terlikleri ve Tabitha Simmons'ın tuğla rengi ipek Mary Jane'leri var. Rahatlık ve büyüleyici güzellik. İkisinin hep bir arada kalması dileğiyle! Choi'nin de belirttiği gibi; "Kadınlar hâlâ ihtişam istiyor. Aradaki fark şu; beş yıl önce bunu sürekli yapmaya çalışıyorlardı, şimdi ise mola vermeyi biliyorlar."