Nadja Bender ile 70'lerin ruhu
MODA

Nadja Bender ile 70'lerin ruhu

Farklı olma cesaretini beraberinde getiren yeni sezona, 70'lerin özgür ruhu ve Jerry Hall'un ikonik stilinden ilhamla giriş yapıyoruz. Bu karaktere yeni nesilden örnek ise Danimarkalı Nadja Bender.

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Mart 2018

Röportaj Güneş Uysalefe
Fotoğraflar: Tom Schirmacher
Moda Direktörü: Sarah Gore Reeves

Modellerle ilgili her tür önyargıyı ortadan kaldırmaya mı ihtiyacınız var? Ya da güzel tesadüflere inanmaya? O halde Nadja Bender ile tanışmalısınız. Danimarkalı top model, "İşi sadece güzel görünüp düz yürümek işte!" diyenleri şaşırtacak bir zekaya ve romantik umutlara özlem duyanlara deva olacak bir özgeçmişe sahip.


Gömlek ve pantolon Derek Lam

Kendisi, nanoteknoloji bölümü öğrencisiyken komşusu tarafından keşfedilerek bu mesleğe adım atmış ve aldığı mesafe içinde Fendi'den Jimmy Choo'ya prestijli markaların reklam kampanyaları ve defileleri var. Hakkındaki tek klişe, bir zamanlar bir alışveriş hastası, yani shopaholic olduğu olabilir! Bender, her ne kadar sektörde zirvedeki isimlerden olsa da, nereden geldiğini unutmadı ve tüm bu uluslararası projeler arasında hâlâ Kopenhag Moda Haftası'nda podyuma çıkmak için zaman yaratmaya devam ediyor. Kusursuz elmacık kemikleri, gür kaşları ve kalçalarıyla İskandinav ırkına bir kez daha hülyalı gözlerle bakmamıza sebep olan kapak kızımıza hem moda alanından, hem de otantik bir Danimarkalı bulmuşken turistik sorular yönelttik.


Gömlek ve pantolon Givenchy

Modelliğe başlamanıza bir komşunuzun ön ayak olduğu doğru mu?
Evet, o gerçek bir hikaye! Eski alt kat komşumuz menajerimle tanışıyordu ve ben binaya taşınınca ona mesaj atmıştı. Sonra kendisi benimle Facebook üzerinden irtibata geçti ve olaylar böyle gelişti.


Elbise Sonia Rykiel
Küpeler Janis by Janis Savitt

Bambaşka bir eğitim geçmişiniz var diye biliyorum, bu sektörde ciddi bir kariyer potansiyeliniz olduğunu ilk defa ne zaman fark ettiniz?
Aslında her şey çok hızlı ilerliyordu. Ben o sırada Kopenhag Üniversitesi'nde nanoteknoloji okuyordum ve modelliğe başladıktan sonra, 4-5 ay içinde okulu bırakmam gerekti. Ancak bu işte gerçekten başarılı olabileceğimi anlamam için aradan birkaç sezon geçmesi gerekecekti. Her şey bana öylesine yabancıydı ki... Moda hakkında hiçbir şey bilmiyordum.


Elbise ve ayakkabılar Alexander McQueen

Kadın figürünü idealize eden bir endüstrinin parçası olmak nasıl bir deneyimdi sizin için? Hiç bedeniniz veya görünümünüz ile ilgili sorunlarınız veya güvensizlikleriniz olmuş muydu geçmişte?
Açıkçası moda sektörünü nasıl algıladığınız size bağlı. Bana herkesin aynı olduğunu öğreten bir aile ile büyüdüm; ne yaparlarsa yapsınlar, nasıl görünürlerse görünsünler, istedikleri avantaja sahip olsunlar, hepimiz aynıydık. Bu yüzden biz modellere baktığımda hiçbir zaman sadece güzel bir yüz veya vücut görmüyorum, bir insan görüyorum.


Elbise Alexandre Vauthier
Küpeler Janis by Janis Savitt

Muhtemelen aynı benim gibi olan, şans eseri genleri dolayısıyla uzun boylu, atletik ve ince yapılı olan, iyi ve kötü günler geçirmiş, herkes gibi zaman zaman güven sorunu yaşayan bir birey görüyorum. Bu işi yapıyor olmam güven eksikliği yaşamadığım anlamına gelmiyor. Hatta daha bile fazlasını yaşadığımı söyleyebiliriz, ne de olsa görünümüm benim işim ve insanların her zaman paylaşacakları bir görüşü oluyor. Anlayacağınız, biz modeller diğer herkes gibiyiz. Söylemeye gerek yok ama gerçekten kusursuz bir fiziğiniz var, özellikle kalçalarınız bir harika! İzlediğiniz özel bir egzersiz rutini var mı? Bilek ağırlıklarıyla çalışıyorum ve sanırım kalçalarıma odaklanmasam da her hareketimle 'arka tarafımı' sıkılaştırmış oluyorum!


Elbise Christian Dior
Küpeler Janis by Janis Savitt

Danimarka, özellikle Kopenhag ilham verici seyahat rotaları arasında gösteriliyor. Bunu neye yoruyorsunuz?
Eh, çünkü muazzam bir ülkeye sahibiz! Şaka bir yana, sanırım birbirimize olan tavrımız ve dünyanın geçirmekte olduğu değişimle ilgili. Bizler birbirimizi hedef veya suçlu göstermeyiz, ayrıca kendimizi kimseden üstün görmeyiz. Kültürel olarak birbirimizi kabullenmeye ve farklılıklara saygı göstermeye kodlanmışız, bu hissediliyor olabilir. Bir de yemeklerimiz çok iyidir!


Tulum The Blonds
Küpeler Janis by Janis Savitt

Oturduğumuz yerden Danimarka'yı ziyaret etmek istesek, bize hangi edebiyat eserlerini önerirdiniz?
Eskisi kadar sık Danimarkalı yazar okumuyorum ama tüm zamanların vazgeçilmezi, her çocuğun okuyarak büyüdüğü Hans Christian Andersen'i ve inanılmaz şiirler yazan Tove Ditlevsen'i önerirdim.


Ceket ve pantolon Tom Ford
Bilezik Tane by Enrique Norten
Ayakkabılar Giuseppe Zanotti

Kopenhag'da neler yapmayı seversiniz?
Sık sık yürüyüşe çıkarım; yıl boyunca şehir hep güzeldir. Ayrıca şehrin tam merkezindeki botanik bahçe çok güzeldir, oraya uğrarım. Siz de mutlaka ziyaret etmelisiniz. Yeterince vaktiniz varsa Modern Sanatlar Müzesi'ne gidin derim. Bir de kuzey yönünde bir trene binip, Louisiana Müzesi'ni görmelisiniz, resmen arka bahçesinde büyüdüm denebilir. Orman ve deniz yanı başındadır, manzara öyle güzeldir ki...


Tulum Bottega Veneta
Küpeler Janis by Janis Savitt

Danimarka'nın yaratıcı atmosferini solumak için hangi isimleri takip etmeliyiz?
Ah, şimdilerde o kadar çok yetenek var ki! Çok yakın bir arkadaşımın muf10 diye bir markası var; çok beğeniyorum, hep ondan giyinebilirim. Bir de Cecilie Bahnsen isimli muhteşem bir tasarımcı var, çok güzel elbiseler yapıyor.


Gömlek, pantolon ve ayakkabılar Chloé
Kolye Janis by Janis Savitt

Hâlâ bir shopaholic olduğunuzu düşünüyor musunuz?
Bize biraz kişisel tarzınızdan bahsedin. Şu sıralar pek değilim doğrusu! Açıkçası jean-tişört kızıyım. Çok basit ve hata yapma şansınız sıfır.


Sütyen ve külot Eres
Bilezik Tane by Enrique Norten

Eski bir röportajınızda kriminoloji okumayı planladığınızı belirtmişsiniz. Bu gerçekleşti mi?
O kadar yoğundum ki, yeni bir eğitim sürecine girmeye vaktim olmadı. Ama her zaman insan beyninin nasıl çalıştığı ilgimi çekmiştir, bizi biz yapan şeyler, neden farklı tepkiler verdiğimiz... Hâlâ kriminoloji okumak istediğimi söyleyebilirim, çok
ilginç bir alan.