Sokak üstü etkileşim: Şebnem Günay
MODA

Sokak üstü etkileşim: Şebnem Günay

Sanattan beslenen sokak giyim tasarımlarıyla Şebnem Günay’ın hedefi, kıyafet ile onu giyen arasındaki etkileşimi kurgulamak. Şimdi, Belçika’dan İstanbul’a uzanan yolculuğunu anlatıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 24 Nisan 2018

Eylem Şimşek

Belçika'da büyüyen ve 19 yaşında İstanbul Moda Akademisi'nde eğitim almak için Türkiye'ye dönen Şebnem Günay, "Kendimin farkına vardığımda, hayatımın hangi yöne doğru gittiğini ve geleceğimi sorguluyordum" diyor. "İçimde bir enerji vardı, bunu nasıl ifade etmem gerektiğini düşündüm. Tekstilci bir ailenin çocuğuysanız, işin tozunu bir şekilde yutmuş oluyorsunuz. Ben de modayı fikirlerimi ifade edebileceğim bir araç olarak konumlandırdım."

Moda tasarımı eğitimi almak size nasıl bir formasyon kattı?

IMA, yeni fikirlerin yenilikçi yaklaşımlarla üretildiği bir platform. Tasarım eğitmeni Raf Stesmans'ın kazandırdığı bakış açısı, bu dünyayı yeniden görmemi sağladı. Ve 2017'de, 23 yaşındayken kendi markamı kurdum.

Tasarım için başlangıç noktanız ne oluyor?

Günlük hayatta insanları, davranışlarını ve düşünme biçimlerini takip etmeyi seviyorum. Çünkü kişinin kimlik ve ruh halinin kıyafet seçimlerine yansıdığını düşünürüm. Sadece ürün odaklı tasarım yapmaktan çok, yenilikçi iletişim biçimleri ile ifademi zenginleştirmeye çalışıyorum. Yeni bir fikir bulduğumda, ürünü üç boyutlu olarak hayal ediyorum, formunu, şeklini, malzemesini her yönüyle düşünüyorum ama benim için asıl önemli olan interaktif bir deneyim süreci yaratmak. Tasarım ile onu tercih edecek kişi arasında etkileşimi kurgulamaya çalışıyorum. Hayalim, doğru tasarım disiplininde, bilinçli ürünler ile insanları buluşturmaktı. Bunu başardığıma inanıyorum.

Bella ve Gigi Hadid geçtiğimiz günlerde puffer ceketlerinizle karşımıza çıktılar...

Ben çok araştırma yapan biriyim, stil alışkanlıkları olan insanları yakından izlerim. Hadid kardeşlerin stilisti Mimi Cuttrell da yeni fikirlere önem veren biri. Geleneksel lider markalar ile bilinmeyen tasarımcıları eşleştirmeyi seviyor. Sosyal medyada Mimi'nin fotoğrafını beğendikten sonra iletişime geçtik aslında.

Başka kimleri giydirmek isterdiniz?

Rihanna ve Kendall Jenner.

Moda dünyasında sizi en çok cezbeden yenilik?

Günümüz alt kültürleri bence 90'lardakine çok yakın. Alternatif sokak kültürünün lüks yaşam stiline yansıması bana son derece yenilikçi geliyor.

Tasarım açısından baktığımızda, sokak stili ve spor giyimde asıl önemli olan nedir?

Her ikisine odaklanmış biri olarak diyebilirim ki, spor giyimde estetikten önce kalite ve pratiklik ön planda. Çok amaçlı düşünmek önemli. Bu, spor giyim sektörünün yükselişinin sebeplerinden biri. Atletik parçalar son zamanlarda modaya uygun giysiler kadar popüler hale geldi.

Bu sezon Studio'11 danışmanlığında Shopigo için bir kapsül koleksiyon hazırladınız. Biraz bahseder misiniz?

Evet, puffer montlardan ve bel çantalarından oluşan sekiz parçalık mini bir koleksiyon oluşturduk. Genellikle montlarda tek ve soft renkler kullanırken, bu defa daha canlı renkleri kombinleyerek renk blokları yaratmak istedik.

Yakın zamanda yer alacağınız yeni bir proje olacak mı?

Sonbahar/Kış 2018/19 koleksiyonumu Mercedes Benz Fashion Week'te de sunuyor olacağım.