Carine Roitfeld ile moda üzerine
MODA

Carine Roitfeld ile moda üzerine

Harper's Bazaar Uluslararası Moda Direktörü, CR Fashion Book'un Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Carine Roitfeld ile modanın ve kült bir moda figürü olarak kendisinin geleceği üzerine...

GÜNCELLEME TARİHİ: 5 Mayıs 2018

Moda dünyasında ikon ya da yaşayan efsane olarak adlandırabileceğimiz pek az isim var; Karl Lagerfeld ve Tom Ford gibi... Bunlar arasında ilk akla gelenlerden biri de Harper's Bazaar Uluslararası Moda Direktörü Carine Roitfeld. Dijital dergi CR Fashion Book'un kurucusu ve aynı zamanda genel yayın yönetmeni olan Roitfeld ile günümüz ve gelecek hakkındaki perspektifi üzerine konuştuk.

Sizin ikon olarak adlandırabileceğiniz isim kim?
Moda dünyasında şu anda ikon olarak gördüğüm biri yok ancak hayatım boyunca öyle olduğunu düşündüğüm bir isim var: Elizabeth Taylor. Kesinlikle harika bir oyuncu ve olağanüstü bir kadındı. Son derece düşünceliydi; HIV hastalığına yakalanan bir arkadaşı için amfAr'ı kurdu ve yaşadığı sürece bu vakfın en büyük destekçilerinden biri oldu. Moda zevki inanılmazdı ve bunun yanı sıra çok sıcak kalpliydi. Tüm bu nedenlerden dolayı o bana göre gerçek bir ikon.

"Moda sizi dönüştürür ve hayalini kurduğunuz şeye yakınlaştırır" diyorsunuz. Sizin dönüşüm hikayeniz nedir?
Stephen Gan ile birlikte beş yıldır dijital ortamda CR Fashion Book'u hazırlıyoruz ve bu dergi sayesinde moda alanında kendimi çok daha özgür hissediyorum. Asıl hedefim, derginin yaratıcı içeriği aracılığıyla moda dünyasındaki isimlerin saygısını kazanmak. Derginin, eşsiz ve orijinal isimlerin bir araya toplandığı bir mecra olarak yoluna devam etmesini umuyorum. Muhteşem insanlarla çevrelendiğim ve moda dünyasının bir parçası olabildiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum. Moda gerçekten çılgın bir dünya. Modellik kariyerime başladığımda hem babam hem de danışmanım öğrenmem gereken ilk şeyin şu olduğunu söylemişti: "Her zaman insanlara saygı duymak." Bu nedenle, fotoğrafçılara ve tabii ki reklam verenlere ya da müşterilere her zaman saygıyla yaklaşırım. Özgür kalmak elbette çok önemli ancak çevrenizdekileri saymanız da bir o kadar mühim. Perspektifim bu bağlamda hiçbir zaman değişmeyecek.

Stilinizin olmazsa olmazları; yüksek topuklular, diz hizasında dar, yırtmaçlı etekler ve dumanlı göz makyajı. Yakın zamanda değişen bir şey oldu mu?
Modada her şey hızla cool bir tarza bürünüyor. Yeni üniformam; tayt, siyah süveter ve kısa topuklular. Diğer yandan, moda 'sonsuzluk' demek değil. Vücuduma ne yakışıyorsa her zaman onu giyerim, saç stilimi ve dumanlı göz makyajımı da değiştirmem.

Kişisel stilinizin Parizyen olduğunu söyleyebiliriz. Bu konuda bir değişim yaşıyor musunuz?
Parizyen stil konusunda herkesin fazla hayale kapıldığını düşünüyorum. Klişe imaj; seksi,doğal ve rahat olmak için yaratıcılığını kullanan, çıplak vücudunu trençkot ile saran kadınları kapsıyor. Parizyen kadınlar hakkında dünyada herkes bu illüzyonu yaşıyor. Yine de, bu tanıma uyduğum için onur ve mutluluk duyduğumu söyleyebilirim.

Sizin gibi etkileyici bir şekilde yaş almanın ipuçları neler?
Öncelikle, asla yaşınızı ve yaşlanacağınızı düşünmeyin. Çok çalışıyorum ve çevremde birçok yetenekli isim var. Bence gençliğin anahtarı da bu. Her şey zihninizde, vücudunuzda değil. Tabii ki, yaşlandıkça vücudunuz engel olamayacağınız değişimler geçiriyor. Örneğin asla kızım gibi olamam. Gardırobumdaki kıyafetler üzerimde komik durmaya başladığı an, onları hemen kızıma devrediyorum.

Eğer zamanda yolculuk edebilseydiniz nereye gider, kiminle buluşurdunuz?
Herkesin favori bir film yıldızı vardır ama eğer o kişiyle birebir tanışırsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Çünkü muhtemelen düşündüğünüz kadar güzel ya da mükemmel biri olmayacaktır. Cleopatra ile tanışsaydım, büyük ihtimalle hayal kırıklığı yaşardım. Bence bu kişilerle tanışmak yerine onlar hakkında hayal kurmak daha iyi bir fikir.


Karl Lagerfeld, Carine Roitfeld ve Vladimir Restoin-Roitfeld'in 65. Cannes Film Festivali sırasında katıldıkları bir yemek, 2012

Favori müzisyeniniz kim?
Ryuichi Sakamoto. Merry Christmas Mr. Lawrence adlı eseri her zaman müzik listemde yer alır.

Şu an en çok neler yapmaktan mutluluk duyuyorsunuz?
Benim için en büyük mutluluk çocuklarımla birlikte çalışabilmek. Oğlum şirketimde başkan olarak görev yapıyor. Bir anne olarak onunla çalışmaktan son derece memnunum. Zihni her şeye açık ve son derece zeki. Tabii ki temelde bir Fransız'ın zihniyetine ve düşünce şekline sahip ancak Amerika'da eğitim aldı ve benden farklı bir perspektifi var. Kurduğumuz derginin ismine de o karar verdi. Aklıma asla gelmeyecek fikirlerle karşıma çıkıyor ve yanı başımda böyle biri olduğu için çok şanslıyım.


Carine Roitfeld, kızı Julia Restoin Roitfeld ve torunuyla Sonbahar/Kış 2017/18 Paris Moda Haftası'nda

Sizi en çok kim güldürür?
Beş yaşındaki torunum. Eğer moda dünyasındaysanız, iki farklı hayat yaşayan pek az insanla tanışırsınız: moda ve aile yaşamı. Biri fantastik, diğeri ise tarifsiz bir dünya. Her ikisine de sahip olduğum için minnettarım.

Coco Chanel'e saygınız sonsuz... Yaşamı boyunca çalışan bu isim gibi siz de sonsuza dek insanlara ilham vermeyi planlıyor musunuz?
Ben de matmazel gibi hayatım boyunca çalışmayı planlıyorum. Şu anki gibi mutlu olursam ve yaptığım işi sürdürme şansım varsa neden olmasın?

Hayatta hangi yöne gideceğinize karar veremediğiniz anlarda kime güvenirsiniz?
Öncelikle aileme. Bazen yakınımdaki insanlardan benim yerime karar vermelerini istiyorum. Avrupalı düşünce tarzına uyan bir davranış biçimi bu. Son kararı bir kralın ya da kraliçenin vermesi gibi... Kulağa biraz çılgınca gelse de hoşuma gidiyor.

En sevdiğiniz parfüm hangisi?
Aslında şu an kendi parfümümü yaratıyorum. Toplam yedi farklı parfüm tasarlamayı düşünüyorum. Parfüm klasik bir şeydir ve bu anlamda Coco Chanel gibi olmayı istiyorum.


Carine Roitfeld, Kanye West, Kim Kardashian West ve Alber Elbaz; Eva Chow ve Carine Roitfeld'in ev sahipliğinde düzenlenen The Daily Front Row Fashion Los Angeles Ödülleri'nin Beverly Hills'te gerçekleşen özel yemek davetinde, 2016

Favori topuklu ayakkabılarınız?
Geçmişe kıyasla daha kısa topukluları tercih ediyorum. Gianvito Rossi'nin modellerini seviyorum. Şanslıyım ki, arkadaşız ve sürekli birlikte çalışıyoruz. Dolayısıyla bana özel tasarımlar yapıyor. Ondan önce Manolo giyerdim. Bu iki marka benim favorim.

CR Fashion Book'un hayatınızdaki anlamını nasıl tanımlarsınız?
Kimliğim olduğunu söyleyebilirim.


Tom Ford ve Carine Roitfeld, 22. AmfAR Gala'nın kırmızı halısında, 2015

Tom Ford ile çalışmak nasıldı ve size hangi deneyimleri kazandırdı?
Tom ile aynı estetik zevke sahibiz. Mükemmel bir ekibin parçası olarak on yıldan uzun süre birlikte çalıştık. Başlarda arkadaştık, sonra Gucci için beraber çalışmaya başladık. Gucci değişim göstermeye başladı ve bu tüm dünyanın dikkatini çekti. Tom son derece eğlenceli ve komik biri. On yıl boyunca rüya gibi bir işte çalıştım ve her anından keyif duydum. Hayatımdaki bir diğer önemli isim de uzun zamandır pek çok projede beraber çalıştığım Karl Lagerfeld.


İlkbahar/Yaz 2012 Paris Moda Haftası'nda MAC ve kendisinin ev sahipliğinde Hôtel Salomon de Rothschild'da gerçekleşen Le Bal etkinliğinde Karl Lagerfeld ile birlikte

Uzun süre serbest çalıştıktan sonra bir şirketin parçası olmak sizin için sorun oluşturdu mu? Yayın yönetmeni olarak istediğiniz her şeyi gerçekleştirebiliyor musunuz?
Kariyerimin başında, ünlü bir dergi grubunda çalışmak benim için rüya gibiydi. Ancak bu yoğun tempoda aile hayatını sürdürmek de son derece zordu. On yılın ardından özgürlüğümü kazandım ve farklı projelerde yer almaya karar verdim. Eğer ünlü bir dergide çalışıyorsanız, istediğiniz her şeyi her zaman yapamazsınız. Kendi projeniz dahi olsa insanları yönetmek son derece zor. Fakat ben kendim için ve kendi adıma çalışıyorum, başkaları için değil. Şu an ortaya koyduğum yaratıcı işler, geçmişte yaptıklarımın ayrılmaz birer parçası. Yayın yönetmeni statüsünde çalışmaktan çok, kendi kimliğimle çalışabildiğim için gurur duyuyorum.

Röportaj boyunca Carine Roitfeld, "Çok şanslıyım" cümlesini tekrarladı... Aslında bu cümle, söyleşinin sonunda vermek istediği mesaja dair bir ipucu niteliğindeydi. Hayır kurumlarıyla çalışmaktan mutluluk duyan Carine, Harper's Bazaar okuyucularına, "Çok şanslı insanlarız ve bizim kadar şanslı olmayanlara yardım etmeliyiz" mesajını veriyor. Her seferinde farklı bir hayalini gerçeğe dönüştürüp dünyayla paylaşırken, sahip olduğu şansı da paylaşmak için elinden geleni yapıyor. Ve röportajın ardından bir sonraki hayalini gerçekleştirmek üzere gülümseyerek yanımızdan ayrılıyor.


Hôtel Ritz'deki Chanel 2016/17 Métiers d'Art defilesinin finalinde Pharrell Williams ve Carine Roitfeld