Iris Apfel ile modanın bugünü
MODA

Iris Apfel ile modanın bugünü

96 yaşındaki stil efsanesi Iris Apfel ile yeni kitabı, modanın bugünkü durumu ve yakın dostu Linda Fargo ile açtığı Bergdorf Goodman pop-up mağazasına dair...

GÜNCELLEME TARİHİ: 24 Mayıs 2018

Yeni kitabım Iris Apfel: Accidental Icon üzerinde çalışırken 750.000'in üzerinde Instagram takipçim olduğunu öğrendim ve bu gerçekten harika bir şey, özellikle de hiçbir zaman bir e-posta adresimin dahi olmadığını düşünürseniz! 'Benim' hesabım, Paris adında, Viyana'da yaşayan bir kadın tarafından yönetiliyor ve açıkçası paylaştığı fotoğraflarımı nereden bulduğu hakkında en ufak bir fikrim yok. Ancak bir faydam oluyorsa ne mutlu bana çünkü bence gençlerin bugünlerde yönlendirilmeye ihtiyacı var. Kendileri olmayı, meraklı olmayı ve hayatı sosyal medyadan takip ettikleri kişiliksiz hesaplar aracılığıyla yaşamamayı bilmeliler.

Sağlam bir çift gözün var; eminim sen de benim gördüklerimi görüyorsundur, Linda. Beğeniyor musun? Bugün birçok insan çok-özenli ya da çok-güzel görünmüyor. Onun yerine yataktan yeni çıkmış gibiler. Bana kalırsa günlük spor kıyafetler saçmalık. Eğer bir spor salonundaysanız ya da boş vakit geçiriyorsanız kabul edilebilir, ancak bence en azından etrafınızdakiler için olabildiğince hoş görünmelisiniz. Gözlerinizi çevirdiğiniz yerde güzel bir şey görmek güzeldir. Geçenlerde Le Cirque'teydim ve içeri çok güzel bir genç kadın girdi, başka bir ülkeden geldiği açıkça belliydi. Bir Cumartesi akşamıydı ve uzun bir elbise giymişti. Ona eşlik eden kişi de bir o kadar şıktı. Ancak karşılarında iki pasaklı tip oturuyordu ve tüm etkiyi bozuyorlardı. Eğer aylaklık etmek istiyorsanız, dışarı çıkmayın.

İyi giyimlilere gelince; onlar da sanki üniforma giyiyormuş gibiler. Bunca seçeneğin olduğu bir dönemde neden başkaları gibi olmak istiyorsunuz? Bu tip konularda tavsiye vermek kolay değil, ancak bana göre eğer herkes elinden geldiğince kendine saygılı ve ilginç bir stil oturtmak isteseydi çok daha güzel bir dünyada yaşardık. Kafanızı kullanın, diğer insanları da düşünün ve arada bir aynaya bakın!

Bana göre stil DNA 'nızdadır fakat çaba gerektirir. Öylece oturamazsınız. Doğuştan gelen harika bir sese sahipseniz ama onu hiç çalıştırmazsanız bir sonuca varamazsınız. Dolayısıyla eğer bir potansiyele sahip olacak kadar şanslıysanız, bunu geliştirmek için uğraşmalısınız. Ben 11 yaşımda başladım. O günlerde birçok güzel moda dergisi vardı ve onlara bakarak birçok şey öğrenebilirdiniz. Şükürler olsun ki, Harper's Bazaar bugünlere dek geldi. Benden daha yaşlı ve daha bilge biri olduğunu görmek güzel! Kendi stilini şekillendirmek bir deneme ve yanılma sürecidir: Kim olduğunuzu, üzerinizde neyin iyi durduğunu ve nelerden kaçınmanız gerektiğini öğrenirsiniz. Örnek vermek gerekirse, klasik Chanel takım harika bir moda ürünü ama bana göre değil. Ben Balenciaga balon ceketi tercih ediyorum. Ekstrem kesimleri seviyorum ama kıyafette fazla süslemeden hoşlanmıyorum. Güzel, iyi kesimli kumaşları kendi aksesuarlarımla süslemeyi seviyorum. Eğer hâlâ fark etmediyseniz, ben bir aksesuar delisiyim!

Bence mücevherler, aksesuarlar arasında kıyafeti en fazla değiştirme gücüne sahip olanlar. Mini bir siyah elbiseyi, kullandığınız mücevheri değiştirerek bir anda gündüzden geceye adapte edebilirsiniz. Annem bana, sınırlı kaynaklar varsa birkaç iyi kesimli temel parçaya yatırım yapmayı ve onları mücevherlerle kişiselleştirmeyi öğretti. Aksesuar seçimleriniz bir kıyafeti kişilikli ve size ait kılar. Bu, Büyük Buhran'ın derinlerinden gelen bir öğüt fakat bugün hâlâ geçerli. Bitpazarından incik boncuk alıp, bir Haute Couture elbiseyle kombinleyebilirsiniz. Birileri size böyle ucuz şeyleri değerli parçalarla kullanamayacağınızı söyler. Ancak ben bunu yapmaya bayılıyorum.

Günümüzde yaşını söylemek istemeyen kadınlar görüyorum. Bu çok aptalca. 96 yaşındayım ve diyorum ki, sahip olduğunuz her ekstra yıl için şükretmelisiniz. Yaşlı bir harabe gibi gezinmenizi söylemiyorum ama -sanırım bunu söyleyen Coco Chanel'di- hiçbir şey bir kadını genç görünmeye çalışmak kadar yaşlı gösteremez. İster yaşlı ister genç olun, giymeniz gerekenler konusunda bir kural yoktur, usül vardır. Ancak bugünlerde bunu da yitirdik. Eğer 75 yaşındaysanız, mini etek ya da derin dekolte giymemelisiniz.

Ben, eğer hâlâ taşıyabiliyorsam, eskiden giydiklerimin hepsini giyiyorum. Örneğin kocamla ilk randevumuzda giydiğim elbiseyi hâlâ giyiyorum ve o randevu 70 yıl önceydi. Sade ama gösterişli bir siyah elbise. Ve şanslıyım ki, bugün de aşağı yukarı aynı bedendeyim. Yatırım parçalarına inanan biriyim ancak bu sadece fiyatla ilgili bir şey değil. Bir servet harcayabilir ve yine de bir moda kurbanı olabilirsiniz.

Aynı anda Home Shopping Network ve Bergdorf Goodman için çalışma fikrine bayılıyorum. HSN'de ilk mobilya koleksiyonumu görebilirsiniz, Bergdorf için seçtiklerim arasında ise harika Ralph Rucci gece kıyafetleri, keyifli Alice + Olivia kürkler, dokuma terlikler ve kolyeler, bir de tabii ki imzam olan gözlükler var. Yeri gelmişken, bana kalırsa bugün genç insanlar için hızlı moda gerçek bir hazine. Eskiden bir elbise için 35 Dolar çok büyük bir paraydı; eğer Women's Wear Daily'deki ilk işimde haftalık 15 Dolar kazandığımı düşünürseniz. Dolayısıyla o elbiseyi alabilmem için bazen iki haftadan uzun bir süre çalışmam gerekirdi. Genelde denemek gibi bir şansımız da yoktu. Şimdi, H&M, Zara ya da benzer yerlerde dilediğiniz her şeyi deneyebilir ve satın almadan önce içinde nasıl hissettiğinizi görebilirsiniz. Hiçbir şey deneyimin yerini alamaz.