Moda tasarımcılarının hayatını anlatan filmler
MODA

Moda tasarımcılarının hayatını anlatan filmler

Ünlü tasarımcıların yaşamları Hollywood radarında.

GÜNCELLEME TARİHİ: 28 Temmuz 2018

Bugüne dek sadece moda şovlarında birkaç dakikalığına boy gösteren ünlü tasarımcılar bu kez hayatlarının en ince ayrıntılarıyla beyazperdeye taşınıyor.

Hollywood Reporter dergisi çoğunlukla 500 bin dolar-1.5 milyon dolar aralığında bir bütçeye mal olan moda belgesellerinin kat ve kat fazla hasılat getirdiğini yazıp "Sinema yapımcıları için daha güzel bir alan olamaz. Başrolde milyonlar tarafından takip edilen ünlü bir tasarımcı, filmin her sahnesinde bir başka ünlü... Kırmızı halısından, reklam çalışmasına kadar çok vurucu isimler sizin yanınızda. Bu durumda ne yaparsanız yapın başarı kaçınılmaz" yorumunda bulundu. İşte bu seneye damga vuracak moda belgeselleri.

BEŞ ŞOVA ODAKLANIYOR
2010 yılında 40 yaşındayken hayata veda eden modanın dahi çocuğu Alexander McQueen'in hayatının beyaz perdeye yansıması bekleniyordu. Modaya çok da meraklı olmayan ve ünlü tasarımcıdan Metropolitan Museum of Arts'da düzenlenen özel gecede haberdar olan Ian Bonhote ve Peter Ettedgui böyle bir filme imza atmaya karar verdi. 1.5 milyon dolarlık bir bütçeyle çekilen film McQueen'in hayatının dönüm noktası olarak görülen beş moda şovuna odaklanıyor. Önümüzdeki günlerde ABD'de gösterime girecek ve ilerleyen aylarda Türkiye'de izleyiciyle buluşacak olan film çok konuşulacak.

SAVAŞAN BAŞARILI BİR KADININ HİKAYESİ
1941 doğumlu Vivienne Westwood moda dünyasının gelmiş geçmiş en iddialı, en farklı kadınlarından biri. Lorna Tucker'ın yönetmenliğini üstlendiği film, Westwood'un şovları, röportajları ve eski görüntülerinden oluşuyor. Doğrudan bir moda tasarımcısının hayatını görme şansını yakalayabildiğiniz film üç eşi, çocukları ve başarılı bir moda kariyeriyle baş eden, sayısız zor zamandan başarıyla çıkmış savaşan bir kadının hikayesi.

20'İNCİ YÜZILA SOSYOLOJİK BAKIŞ
1904'te doğan ve 1980'de hayata gözlerini yuman moda fotoğrafçısı Cecil Beaton için 40'ların Mert Alaş'ı diyebiliriz. Kariyerine kostüm tasarımcısı olarak devam eden ve Oscar ödülü alan kostümler tasarlayan Beaton'ın hayatını Lisa Immordino Vreeland beyazperdeye taşıdı. Film ünlü bir sanatçının hayatı üzerinden 20'inci yüzyılın sosyolojik değişimlerini de anlatıyor.

MODERN SİNDİRELLA HİKAYESİ
1951 doğumlu Çinli tasarımcı Guo Pei hakkındaki film, modern bir Sindirella hikayesi. Çin'de yani bir dönemin fason üretim ve sahtecilik merkezinde dünyaya gelen ve kalbini modaya veren bir genç kızın hikayesini anlatan filmin sonunu hepimiz biliyoruz. Met Galası'nda Rihanna'nın giydiği sarı tuvalet Guo Pei'nin nasıl başarılı olduğunu ortaya koyuyor.

IRKÇILIĞI MERCEK ALTINA ALIYOR
Kate Novack'ın yönetmenliğini üstlendiği film Vogue'un eski editörlerinden Andre Leon Talley'in kariyerine ve ABD'de ırkçılığa mercek tutuyor. Washington'da bir taksi şoförünün oğlu olarak 1949 yılında dünyaya gelen Talley, Fransız edebiyatı eğitimi aldıktan sonra moda gazeteciliği yapmaya başladı. Siyahi olması nedeniyle sayısız zorlukla mücadele etmek zorunda kalan ve modayı kaçış olarak gören Talley, ABD'nin bir dönemine hem de çok uzak olmayan bir dönemine ışık tutuyor.

İdil Demirel