Şapkalı kız
MODA

Şapkalı kız

Yazın vazgeçilmezi Panama şapkalar, her kraliyet düğünüyle popülerliği biraz daha artan couture modeller ve daha fazlasını, kendisini “şapka aktivisti” olarak tanımlayan Sibi Schmitz’in kurduğu Sibi’de bulabilirsiniz.

GÜNCELLEME TARİHİ: 16 Ağustos 2018

Çimen Uzsoy G.

Şapka merakınız bir Japonya seyahatinde başlamış. Nasıl oldu da tek bir şapkadan ilhamla kendi markanızı kurdunuz?
Aslında bu tutku kendimi bildim bileli vardı ama Japonya seyahatimde aldığım şapkaya olan aşkımdan dolayı şapkacı olmaya karar verdim! İstediğiniz şekli alabilen rengarenk, örme bir fötr şapkaydı. Onun gibi bir şapka ortaya çıkarabilmek için İstanbul'da ve yurtdışında denemeler yaptırdım ancak işin içine girdikçe şapkacılık mesleğinin geleneksel, rafine kısmı ilgimi çekmeye başladı.

Londra'da, ünlü şapkacı Prudence'ın atölyesindeki eğitiminiz devam ediyor sanırım. Bu süreç nasıl gelişti?
Birkaç şapka ustası ve kurumu denedikten sonra Prudence'a ulaşma şansım oldu. Kendisi yıllardır Vivienne Westwood, Yves Saint Laurent, Gucci gibi markalara koleksiyon hazırlıyor. Moda haftalarından kalan vakitlerinde ise atölyesinde tecrübelerini benim gibi tutkulu birkaç öğrenci ile paylaşıyor.

Üretim sürecinizden bahseder misiniz?
Bazı modellerimiz tek örnek olarak üretiliyor ancak şapkalarımızın tamamı el yapımı olduğu için zaten birbirinin aynısı olmuyor. Onları geceleri hayalimde tasarlıyorum, İstanbul'daki atölyemizde tek tek kalıba girerek ve elde tamamlanarak üretiliyorlar. Ayrıca Atina'da birlikte çalıştığımız, üç kuşaktır şapkacı olan bir atölye de var. Yazlık şapkalarda Panama modelini tercih ediyoruz. Couture şapkalarda Fransız dantelleri, el yapımı ipek çiçekler, vintage aksesuarlar ve değerli taşlar kullanıyoruz. Kışlık şapkalarda ise yünden kaşmire birçok farklı malzeme seçebiliyoruz.

Türkiye'nin şapkayla ilişkisi biraz karışık. Kendi devrimine sahip bir aksesuar olmasına rağmen sokakta fazla bir yere sahip değil. Siz ne düşünüyorsunuz?
Rahatlık ve pratiklik isteğiyle zamanla şapkadan uzaklaşmışlar fakat Türk insanının da stil tamamlayıcı unsur olarak tekrar bu aksesuara yöneldiğini görüyoruz. Artık özel davetlerde kokteyl şapkaları kullanılıyor. Bu beni çok heyecanlandırıyor.

Şapkalarınızı nerelerden satın alabiliriz?
Kalamış'taki showroom'umuz ve sibihats.com üzerinden gelen şapka taleplerini karşılayabiliyoruz. Yakında bazı mağazalarda ve Sibi online store'da satışımız olacak.