Edna Mode’dan yeni sezon analizi
MODA

Edna Mode’dan yeni sezon analizi

İnanılmaz Aile 2 filminin eksantrik moda tasarımcısı Edna Mode’dan Sonbahar 2018 değerlendirmesi aldık.

GÜNCELLEME TARİHİ: 14 Eylül 2018

Yazı Amy Synnott
Fotoğraflar Victor Demarchelier

"Kenara çekil sıradanlık, ben geliyorum!" diye haykırıyor Edna Mode, moda editörlüğünü yapacağı Harper's Bazaar sezon çekimi setine adımını atarken. Aksi ve sert tavırlarıyla bilinen yarı Japon, yarı Alman tasarımcı, minyon yapısıyla çelişen keskin bakışlarıyla ortamda hakimiyetini ilan ediyor. Model Sara Sampaio etrafta aylaklık ederken, üzerindeki oversize kırmızı kimono paltosuyla Mode, "Tavır!" diye bağırıyor.

Ardından, Bazaar ile sezonun en iyi yeni görünümlerini tartışmak üzere kendisinin neredeyse iki katı büyüklüğünde olan yönetmen koltuğuna kurulup, küçük parmaklarını şıklatarak, "Haydi başlayalım!" diyor.


Palto, bluz, pantolon, atkı, eldiven ve ayakkabılar Marc Jacobs
Şapka Stephen Jones x Marc Jacobs

HARPER'S BAZAAR: Merhaba Edna! Harika görünüyorsunuz. Bize bugün kimlerden giyindiğinizi söyler misiniz?
EDNA MODE: Kendimden giyiniyorum tatlım. Başka kimsenin giyemeyeceği şekilde.

HB: Bazaar çekiminiz için nelerden ilham aldınız?
EM:
(Bazaar kelimesini 'bizarre' -tuhaf- olarak anlıyor) Çekimim başkalarınkinden daha tuhaf değil. Nesi tuhafmış? Bu şekilde sınıflandırılmayı reddediyorum.

HB: Peki, bize çekim için yorumladığınız Marc Jacobs look'unu anlatır mısınız?
EM:
Yorumladığım Marc Jacobs look'u mu? Tatlım, o look'u kim yarattı, kim yorumladı tartışmasına hiç girmeyelim istersen. Kredi konusunda çok hassasım. Marc çok hoş ve yetenekli biri ama elbette kim kimi etkiledi gayet iyi biliyor.

HB: O halde şu şekilde soralım; 80'lerin oversize proporsiyonlarının dönüşü hakkında ne düşünüyorsunuz? Sonbahar modası düşünüldüğünde, "vatka yeni siyah" denebilir mi?
EM:
Öncelikle herhangi bir şeye "yeni siyah" denmesinin sonsuza dek yasaklanması gerektiği konusunda anlaşalım. Siyah zamansızdır, o yüzden her önünüze gelene "yeni zamansız" diyemezsiniz. (Sesini yükseltiyor) Zamansızlık doğası itibariyle yeni veya eski olamaz, zamansızdır! (Duraksıyor) Soru neydi?

HB: Vatkalar.
EM:
Ne buradalar, ne de orada tatlım. Tasarımcıya bağlı olarak in veya out olabiliyorlar. Ancak siyah gibi zamansız değiller.


Palto ve broş Oscar de la Renta
Sandaletler Gianvito Rossi


HB: Çekim sırasında birinin Michael Kors look'una pelerin eklediği gözümüzden kaçmadı. "Pelerine hayır!" politikanızı değiştirdiniz mi yoksa?
EM:
Elbette hayır. Eğer bir açılışa veya sosyal etkinliğe katılıyorsanız pelerin kullanabilirsiniz, sanırım. Ama eğer tehlikeli durumlarda hızlı hareket etmeniz gerekiyorsa pelerin takmak budalaca bir fikir. Pelerin konusundaki fikrimi zaten herkes biliyor. Bana bununla ilgili soru sormak, Isadora Duncan'a eşarplar hakkında ne hissettiğini sormaya benziyor (efsanevi dansçı, boynundaki eşarbın otomobilinin arka aksına dolanması nedeniyle hayatını kaybetmişti).

HB: Stil anlamında hep çağın ötesinde oldunuz. Kimleri moda ikonu olarak görüyorsunuz, neden?
EM:
Favori ikonum kendimim. Nedeni ise apaçık ortada.

HB: Sizce sonbaharın en önemli trendi nedir?
EM:
Benim için tatlım, bir trend tanımlandığı anda bitmiş demektir. Ürkek ve sıradan takipçiler, risksiz, güvenli buldukları için o trendin üstüne atlar. Gerçek sanatçılar ise her zaman çekingenlerin korktuğu, başarısızlığın gerçekleşebileceği ama başarının da sonsuzluk vadettiği o tatlı –ya da sizin dediğiniz gibi çağın ötesindeki– alanı ararlar.

HB: Bugüne dek size verilen en iyi stil tavsiyesi neydi?
EM:
Asla stil üzerine tavsiye vermemek.

HB: Bu tavsiyeye uydunuz mu?
EM:
Görüldüğü üzere hayır tatlım.


Pelerin, elbise, eşarp, çanta ve botlar Michael Kors Collection

HB: Sizce podyumda yeteri kadar çeşitlilik var mı? Eğer olmadığını düşünüyorsanız, neleri daha fazla görmek isterdiniz?
EM:
Fikir çeşitliliğini.

HB: 'Celebrity tasarımcılar' hakkında ne düşünüyorsunuz?
EM:
Bu ne demek bilmiyorum. Bana biraz oksimoron bir tanımlama gibi geldi. Birbirine tamamen zıt iki şey.

HB: Alessandro Michele, Gucci defilesinde modelleri podyuma ellerinde kendi kafalarının birer kopyasıyla gönderdi. Kesik cyborg kafalar sonbahar için yeni statü aksesuarı mı?
EM:
Alessandro'ya karşı sabır göstermeliyiz. Film endüstrisinde çalışmak istiyor.

HB: Dolce & Gabbana defilesinde ise podyumda çantaları drone'lar taşıdı. İnsanın modası geçti mi?
EM:
Drone'lar için öyledir belki.