Moda haftasının 12. sezonu ardından
MODA

Moda haftasının 12. sezonu ardından

Takvimler Eylül ayını gösterdiğinde moda endüstrisinin içini saran o tatlı telaş yaklaşık 10 yıldır İstanbul’a da uğruyor, 2008 yılında Istanbul Fashion Lab projesi ile Türk moda tasarımcılarının temellerini attığı moda haftası, 12 sezondur Mercedes-Benz

GÜNCELLEME TARİHİ: 3 Ekim 2018

11-14 Eylül tarihleri arasında İlkbahar/Yaz 2019 sezonunu gerçekleştiren MBFWI yine ayakta alkışlanan koleksiyonlarla, yeni keşiflerle, renkli stillerle, kimi zaman yapıcı, kimi zaman ise ölçüsüz eleştirilerle geride kaldı. 40 marka ve tasarımcının katılımıyla zenginleşen takvimden özellikle kadına dair hikayeler zihinlerde iz bıraktı, genç isimlerin enerjik ve yaratıcı koleksiyonları ise Türk modasının yeni jenerasyonuna dair umutları güçlendirdi.

Gökçe Algan

ANLAT ŞEHRAZAT
Çıkış noktasını yine güçlü, hayata ve kendisine çizilen yazgıya meydan okuyan kadınlarda bulan Mehtap Elaidi, İlkbahar/Yaz 2019 koleksiyonu için ölüme hikayeler anlatarak kafa tutan 1001 Gece Masalları'nın kahramanı Şehrazat'a kulak vermiş. Hacimli ve sert kumaşların volanlar ve drapelerle birlikteliğinden doğan tezat, her kadının içinde saklı farklı kadınlara selam gönderirken, podyumu boydan boya kaplayan çerçeveler koleksiyonun cesur hikayesini tamamladı. Defile çıkışında davetlilerin yüzündeki ifade ise yazar Yusuf Atılgan'ın "sinemadan çıkmış insan" tasvirine hafta boyunca en çok yaklaştıkları anı işaret eder gibiydi.

#NOTYOURS
T.A.G.G. markasının kurucusu ve tasarımcısı Gökay Gündoğdu, İlkbahar/Yaz 2019 koleksiyonunda eleştiri oklarını kadının objeleştirilmesine yöneltiyor, teni direkt göstermeksizin tüm vücudu kaplayacak şekilde tasarlanan nude tonlarındaki bodysuit'lerle, kadın bedeninin bir kurgu olarak algılanmasına başkaldırıyor. Defilenin sonunda gösterilen #istandup isimli, koleksiyon hikayesini mükemmel bir biçimde tamamlayan video ise davetliler tarafından ayakta alkışlanarak haftaya damga vurdu.

DB BERDAN'IN UMAY ANA'SI
Toplumsal olaylara duyarlı, tepkisini göstermekten çekinmeyen koleksiyonlarıyla tanınan DB BERDAN bu kez de İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın 6 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamada peçeli kadınları ayrıştırıcı konuşmasına tasarımlarıyla yanıt verdi. Modern minyatür sanatçısı Murat Palta'nın 'Gods, Monster and Men' tablosunun odak noktası olan çift cinsiyetli Türk Tanrısı/Tanrıçası Umay Ana görünümlü karakterden ilham alan koleksiyonda yine sıradışı tasarımlar, klasiğe meydan okuyan avangart detaylar dikkat çekti.

ÖZLEM SÜER'DEN DOĞALLIĞA ÖVGÜ
İçinde yaşadığımız çağın 'doğaya sığınma' trendi ile bağlantılı olarak ilhamını doğanın iyileştirici gücünden alan Özlem Süer, kusursuz işçilikle couture ciddiyetinde hazırlandığı hissedilen, göz dolduran ayrıntıları yansıttığı koleksiyonunda farklı kumaşları bir araya getiriyor. Şifonlar, ipekler, danteller çağın hızını yakalayan teknolojik kumaşlarla birlikte kullanılarak alışılmışın dışında bir görünüm sunuyor.

FLORA HİKAYELERİ
İlkbahar/Yaz 2019 koleksiyonu için Roma Mitolojisi'nde çiçeklerin ve baharın tanrıçası olan Flora'nın hikayesinden yola çıkan Meltem Özbek, bu hikayeyi Marakeş'teki Jardin Majorelle'in masalsı renklerinden ve büyüleyici çiçeklerinden aldığı ilhamla birleştirdi. Kobalt mavisi, kırmızı ve Kodak sarısının hakim olduğu koleksiyonda özellikle akvarel boya efektine sahip çiçek motifleri ile zenginleşmiş boru paçalı pantolonlar öne çıktı.

GÜLÇİN ÇENGEL'İN KADINLARI
Bu sezon MBFWI takviminin en heyecan verici isimlerinden biri de Gülçin Çengel'di. Tasarım yolculuğunun 5. yılında kendisine ilham veren kadınlara adadığı koleksiyonunu sarının başrolde olduğu bir enstalasyon ile sunan Çengel, kafes şeklindeki boncuk işlemeleri, bordür detayları, dantel ve organze volanları ile büyük beğeni topladı.

GENÇLER GELİYOR
Her sezon olduğu gibi bu sezon da İstanbul Moda Akademisi mezunu öğrencilerin NEW GEN defilesi MBFWI podyumundaydı. 12 genç ve yetenekli tasarımcının koleksiyonlarını sergiledikleri defile, özellikle moda haftasını takip eden yabancı basın mensuplarının favorilerindendi. Moda trendlerini yerel dokunuşlarla yorumlayan, enerjik ve heyecan verici koleksiyonlar sergileyen bu isimleri yakında daha sık duyacağımız kesin.

MERCEDES-BENZ PRESENTS ANI DATUKISHVILI
Mercedes-Benz Uluslararası Tasarımcı Değişim Programı kapsamında İstanbul'a gelen Gürcü tasarımcı Ani Datukishvili'nin 1960'lı yıllardan ilham alan koleksiyonunda özellikle Gürcistan'ın geleneksel yün ve ipek türlerinin kullandığı parçalar merak uyandırdı.

KARMA DEFİLE HEYECANI
MBFWI bu sezon karma defileler ile parlak ve tutkulu genç tasarımcıların koleksiyonlarını podyuma taşıdı. THIRD'ün yaratıcısı Tuğçe Özocak, Female Rhapsody koleksiyonunda değişik duygu dünyalarına sahip kadınlardan esinlenerek, üç farklı kadının birlikteliğinden doğan uyumu yansıttı. Gigi ve Bella Hadid'in tercih ettiği tasarımlarıyla ses getiren Şebnem Günay ise imzası haline gelen pastel renkler ve yağmurluklarla yine dinamik bir koleksiyon sundu.