Sezon özeti
MODA

Sezon özeti

Sonbahar için yatırım tavsiyesi: Üstü dar-altı volanlı siluetler, hanım hanımcık kesimler ve alışılmadık renk birliktelikleri. Söz, The Telegraph moda direktörü Lisa Armstrong’da.

GÜNCELLEME TARİHİ: 19 Ekim 2018

Moda, bundan bir yıl önce yepyeni bir siluet keşfetti: Tasarım sneaker'lar, lüks jogging pantolonları ve kaşmir kapüşonlular birden dünyanın dört bir yanındaki tüm cool kızların her yere giydikleri birer üniforma haline geldi. Anladık ki, zaten bir süredir ortalarda olan athleisure trendinin hiçbir yere gitmeye niyeti yoktu ve buna alışsak iyi ederdik. Ben de bu trende hafifçe dokunayım derken en derinlerine dalıverdim. Sonuçta Alexander McQueen sneaker'lara ya da Chloé'nin jogging pantolonlarına bayılıyorum ama gym kıyafetleri benim gardırobumun temelini oluşturabilir mi? Olacak iş değil.

2018 İlkbahar/Yaz sezonunda athleisure trendi tüm sevenleri için bir kez daha sahnedeydi ve birçok pozitif etkiyi de beraberinde getirdi: Daha fazla teknolojik kumaş, rahat kalın tabanlı ayakkabılar, 10 santimi geçmeyen topuklar...

Ancak önümüzdeki sezon köklü bir değişim bizi bekliyor. Couture'ün el üstünde tuttuğu terzi işçiliği geçtiğimiz birkaç sezondur hazır giyimde sessizce etkisini hissettiriyordu, bu kez iyiden iyiye -athleisure'ı susturacak kadar- sesini yükseltiyor. Misal, hem gündüz hem gece için elbiseye karşı güçlü bir alternatif olan pantolonlu takımlara etekli takımlar katılıyor. Resmiyet bir kez daha ön plana çıkarken, ona mütevazılık eşlik ediyor.


Victoria Beckham - Givenchy - Versace - Valentino - Chloe

Valentino Sonbahar/Kış 2018 defilesinde yakalar o kadar yüksek ve siluetler o kadar kapalıydı ki, Riyad Moda Haftası'nda olduğunuzu düşünebilirdiniz (bu arada gerçekten de sene başında bir tane gerçekleşti, zaman herkes için değişiyor). Bu yeni tevazu hali modanın kendini #TimesUp hareketine adapte etme şekli olabilir, diğer yandan bu kadar kapalılığın defileyi izleyen bazı kadınlarda hafif tedirginliğe neden olduğu da bir gerçek. Neyse ki moda haftalarında tasarımcılar bolca seçenek sundular. Yani bu trende ne kadar dahil olmak istediğimiz konusunda kendi kararımızı verme özgürlüğüne sahibiz.

Eşarplar, çanta saplarına, boyunlara ya da saçlara dolanmış halde Gucci'den Versace'ye her yerdeler. Genel anlamda baş aksesuarları 1950'lerden beri hiç bu kadar ön planda olmamıştı. Fötr şapkalar, kasketler, kovboy şapkaları… Hatta yün başlıklar. Sonuncusu başta cazip gelse de, sonradan hatırladığım üzere maalesef bana 9 yaşımdan sonra yakışmamaya başlamıştı.

Paltolar muazzam: Ekose (aslında tüm kareli kıyafetlerinizi el altında tutun), rugan ve imitasyon kürk versiyonlarından ben birer adet sipariş verdim bile. Son dönemlerde irili ufaklı birçok imitasyon kürk markası ortaya çıktı fakat en kayda değer hamle Givency'den geldi. Clare Waight Keller, bana göre gelmiş geçmiş en gerçekçi ve ihtişamlı sahte kürkleri tasarladı. Keller, Meghan Markle'ın gelinliğinin kuyruğunu düzeltmek için bir anda St. George Şapeli önünde belirdiğinde herkes ne kadar şaşırmıştı hatırladınız mı? İşte, kürklerinin gerçek olmadığını öğrenen moda takipçileri de bir o kadar şaşırdı. Bu arada Victoria Beckham'ın oversize trençkotuna da aşık oldum; sadece şık olmanın ötesinde, hepimizin aradığı türden çabasız şıklığa sahip. Gardırobumda halihazırda bulunan paltolara gelince; önümüzdeki aylar boyunca onları da sık sık giyiyor olacağım çünkü gerçekçi olalım, palto modelleri hiçbir zaman demode olmaz, sadece birkaç sezon kış uykusuna yatıp geri dönerler.