Şapka devrimi
MODA

Şapka devrimi

Gabrielle Chanel, Rue Cambon’da açtığı ilk butikle yalnızca şapkada değil, modada devrim yapacağını bilebilir miydi?

GÜNCELLEME TARİHİ: 19 Kasım 2018

Çimen Uzsoy G.

Tarihin akışını belirleyen dönüm noktaları vardır, olaylar farklı gelişse tüm dünya tarihini değiştirecek… Genç Gabrielle'in 1910'da 21 Rue Cambon'da şapka butiğini açması da moda tarihindeki o dönüm noktalarından biri. Kısa sürede sıradışı şapkaların Paris sosyetesinde büyük başarı yakalamasıyla Chanel'in de temelleri atılmış oldu. Dönemin tanınmış tiyatro yıldızlarının hem sahnede hem de sahne dışında Chanel şapkalarıyla görülmeleri, tasarımcının ününü tüm ülkeye yaydı. Eski fotoğraflarında Gabrielle Chanel'i de sık sık şapkasıyla görmemiz sadece dönemin ruhundan kaynaklanmıyor; şapka onun kişisel stilinin ve bugün Karl Lagerfeld'in yarattığı koleksiyonların vazgeçilmez bir parçası.


Chanel İlkbahar/Yaz 2018/19 koleksiyonu, Chanel'in çiçekli tül şapkalarına saygı duruşunda bulunuyor

DENİZE SELAM
Henüz markasını kurmadığı yıllarda Gabrielle Chanel, dostları Etienne Balsan ve Boy Chapel ile birlikte at yarışlarına gidiyordu. Yarışlarda kadınların taktığı geleneksel ultra abartılı şapkalar yerine erkek gardırobundan ödünç aldığı, çok daha sade ve basit olan hasır boater modelini tercih edip, tüm dikkatleri üzerinde toplayarak bir stil devrimi gerçekleştirmiş oldu. Gelen talepler üzerine Rue Cambon'da açtığı ilk şapka butiğinin ardından dönemin gözde sayfiyesi Deauville ve ardından Biarritz'de açtığı mağazalarda şapkalarının yanı sıra şık olduğu kadar rahat hareket imkanı da sağlayan jarse kıyafet koleksiyonunu satmaya başladı. Her şeyin başlangıcını temsil eden bu şapkadan ilerleyen yıllarda ne Gabrielle ne de Karl Lagerfeld vazgeçti, kurdele ve aksesuarlarla pek çok farklı model yaratıldı. Chanel Sonbahar/Kış 2018/19 koleksiyonunda ise ultra modern versiyonları yer alıyor. Denizci üniformasına göz kırpan ponponlu, kenarı yalnızca vizör olarak da kullanılabilen yeni nesil boater'lar Maison Michel tarafından hayata geçirildi.


Bere, Chanel Cruise 2018 koleksiyonunda kaçış arzusunu simgeliyor

FRANSIZ İKONU: BERE
Fransızlar için günlük hayatlarında vazgeçilmez iki B var; baget ve bere. Coco Chanel, boater ve pek çok diğer aksesuarda yaptığı gibi bereyi de erkeklerin gardırobundan kadınlarınkine transfer etti. Çoğu zaman bir broşla feminenlik kattığı bu vazgeçilmez aksesuar, yalın, maskülen ve cool duruşuyla stilindeki cesaret ve özgürlüğün sembollerinden biri oldu. Chanel, bereyi farklı tarz ve formlarda defalarca yeniden yorumladı. Karl Lagerfeld de bu geleneği devam ettirerek, Haute Couture koleksiyonları da dahil olmak üzere bereyi hep modaevinin odağında tuttu. En son Chanel Cruise 2018 koleksiyonunda, kaçış isteğinin, macera ve hayallerin sembolü olarak karşımıza çıktı bu küçük yuvarlak aksesuar. Maison Michel'de hayat bulan beyaz, toz pembe, gök mavisi ve lacivert gibi renklere sahip 15 farklı tüvit modelin bir kısmı Montex ve Lesage atölyelerinden iri pullarla, bir kısmı ise -Logomania akımına selam vererek- Chanel logolu büyük broşlarla süslenmişti.

TÜL VE ÇİÇEK
Gabrielle Chanel'in Ritz Paris'te Cecil Beaton tarafından çekilen, uzun dore dantel elbisesini tül ve çiçeklerden oluşan küçük bir şapka ile tamamladığı fotoğrafı, tasarımcının maskülen imajından farklı gibi görünse de aslında Chanel'in temelindeki zarafetin ta kendisi. Kadınların özellikle dini törenlerde çokça tercih ettiği bu tül şapka stilini Chanel 1930'larda yeniden yorumlayıp, küçük siyah pillbox şapkalar ile birleştirerek günlük kıyafetleri tamamladı. Akşam içinse kurdele, çiçek, kuş tüyü gibi detaylar ekleyerek daha sofistike versiyonlarını yarattı. Karl Lagerfeld de tül şapkaları göz ardı etmedi ve işleme, mücevher, broş, kuş tüyü, çiçek gibi detaylarla farklı versiyonlarını ortaya çıkardı. Örneğin 2015'te tülü yün bereler ile birleştirip sokak stiline kattı. Chanel Haute Couture İlkbahar/Yaz 2018 koleksiyonunda da House of Lemarie tarafından hazırlanmış ve şifon bahar çiçekleriyle süslenmiş tül şapkalar başroldeydi.


Cecil Beaton'ın objektifinden Coco Chanel - Gabrielle Chanel, erkek gardırobundan transfer ettiği bereleri broş ve taşlarla süsleyip daha çarpıcı hale getiriyordu