Moda efsanesi Kate Moss'tan tavsiyeler!
MODA

Moda efsanesi Kate Moss'tan tavsiyeler!

İkonik model Kate Moss bugün 44. yaşını kutluyor! Harper's Bazaar Ocak sayısında modellik kariyerinin ilk yıllarını, yaşlanmayı ve güzelliğe rahat yaklaşımını anlatıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 16 Ocak 2019

Horacio Silva
Fotoğraflar Sølve Sundsbø
Moda editörü James Brown

Kate Moss büyük bir koşuşturma içinde. Bakım ve kozmetik hakkında öylesine coşkuyla konuşuyor ki bir rapsodi dinlediğinizi sanırsınız. Süper model, etrafındaki makyaj malzemeleri ve kremlerden oluşan bir yığınının ortasında duruyor ve "Kusura bakmayın; eğer bir konu beni heyecanlandırıyorsa, üzerine saatlerce konuşabilirim!" diyor. Kate ile New York merkezindeki bir otelin çatı katında buluşuyoruz. Şehri ziyaretinin sebebi, sanat eseri niteliğinde serumlarıyla meşhur kült Japon güzellik markası Decorté'nin son üç yıldır kampanya yüzü olduktan sonra, bundan böyle markanın kreatif direktörü olmak için anlaşmış olması. "Ürünleri çok beğeniyorum ve başarısına inanıyorum. Japonya'ya ne zaman gitsem arkadaşlarıma bu ürünleri taşırdım çünkü bir defa kullandıktan sonra herkes daha fazlasını denemek isterdi."

Anlaşma için duyduğu heyecanı, 44 yaşındaki Moss, saklama ihtiyacı duymuyor; "Artık markanın reklam kampanyalarında yer almanın yanı sıra onların kreatif yönetiminden de sorumlu olacağım." Konu, Daily Mail gibi yayınlar başta olmak üzere, magazin basınının yaş almasına duyduğu ilgiye geliyor; "Manşetler hep bu şekilde olacak ve ben de bu fikre alıştım." Bu konudan bahsederken, ergenlik yıllarındaki çekimlerde saç ve makyaj seansları sırasında fotoğrafçı Mario Testino ile yaşadığı anısı aklına geliyor. "Mario yanıma gelir, gözlüklerini yüzüme bir büyüteç gibi yaklaştırarak adeta kusurlarımı arardı. Odaklanmasını engellemek için başımı sağa sola sallardım!" diyor ve sanki o anı yeniden yaşarcasına yüzünü yüzüme doğru yaklaştırıyor ve birden odayı o meşhur kahkahasıyla doldurarak ekliyor; "Neyse ki aklım çalışıyordu!"


Tulum Salvatore Ferragamo Saat, kolye ve bilezikler Cartier

The Row pantolonu, Prada kaşmir süveteri, Dior ve Cartier bilezikleriyle Moss, sohbetimiz sırasında çabasız, doğal bir güzelliği yansıtıyor. "Bu yayılma kıyafetlerim..." dedikten sonra sol elindeki yüzükleri sormaya hazırlanırken, "Vintage mücevherler, tatlım!" diyerek açıklama getiriyor. Brigitte Bardot sarısı saçları, kusursuz bir dağınıklık sergiliyor, sanki böyle uyanmış gibi duruyor. Erkek arkadaşı, fotoğrafçı Kont Nikolai von Bismarck ile gitmiş olduğu Yunanistan seyahatinden kalma bronzluğu, göz ve dudak çevresindeki hafif çizgilerine rağmen sayısız dergi kapağına ve Lucian Freud'dan Mario Sorrenti'ye sayısız sanatçıya esin kaynağı olan ikonik güzelliğini hala muhafaza ediyor. Sorrenti, top modelin çıkış yaptığı yıllardan kalma, daha önce hiç görülmemiş karelerin yer aldığı Kate adlı son fotoğraf kitabında güzelliğini yüceltiyor.

Eğer arkadaşlarına sorarsanız, Moss'un alçakgönüllü doğası, onun süregelen başarısının ayrılmaz bir parçası. Uzun senelerdir yakın arkadaşı olan, eski model ve marka müdürü Tricia Ronane, "Her kadın Kate'in karakterinde kendine dair bir şey bulabilir. Yakınları ve erkek arkadaşıyla zaman geçiren, başarılı bir iş hayatına sahip, normal bir yaşam sürdüren biri. Tüm bunları yaparken muhteşem görünmeye devam eden ve bunun için çaba harcamayan, endişe duymayan bir kadın. Her birimizin ulaşabileceği bir yaşam stiline sahip." diye konuya açıklık getiriyor. Londra'da Moss ile aynı bölgede, Croydon'da büyüyen ve Decorté kampanyası için onunla çalışan stilist James Brown da aynı fikirde; "Onun hep çabasız bir cazibesi olmuştur. Belki de bu üzerinde göz korkutucu bir şey taşımadığı, ulaşılabilir göründüğü içindir. İnsanlar onunla bir bağ kurabiliyor. Bir café'de sandviç alırken yanına biri gelip ne sipariş verdiğini rahatlıkla ona sorabilir."


Triko ve legging Dolce & Gabbana Kolye ve bilezikler Bulgari

Decorté ve Moss işbirliği, kozmetik sektöründe kazançlı olacak gibi görünüyor. Dünya çapında birçok kadının ilham perisi olan Moss, "Kendimi çok da ciddiye almıyor olmamın sanırım bir yardımı oluyor. Güzellik kavramına esir olmak istemezsiniz. Beni yanlış anlamayın; güzelliğe dair bakım ürünleri kullanmayı çok seviyorum, hem de her zamankinden çok... Yaşınız ilerledikçe saklayacak daha fazla şeyiniz oluyor ama ben bunu takıntı haline getirmiyorumt. Gece dışarı çıkacak olduğumda hala takma kirpik kullanma fikrine alışamıyorum. Makyaj artisti Pat McGrath bu konuda ısrarcı olsa da asla kullanamıyorum" diye konuya açıklık getiriyor.

Güzellik nosyonlarını dünyanın önde gelen saç ve makyaj sanatçılarından öğrenen Moss hakkında James Brown "Ona bir ürün ya da aletle yaklaştığınız an hemen sizi yönlendiriyor ve bu konuda her zaman haklı çıkıyor" diye yorumda nulunuyor. Şu aralar Moss, Dazed Media'nın ortak kurucularından Jefferson Hack'le olan 16 yaşındaki kızları Lila tarafından bu konuda eğitim görüyor. "Lila ve arkadaşları Insragram'da takip ettikleri hesaplar ve güzellik blogları sayesinde bana her şeyi öğretiyorlar; 'Anne bunu kesinlikle denemelisin, neler yaptığına inanamayacaksın!' diyerek yanıma koşuyor. Makyajda kontür uygulaması ve benzeri her tekniği yapabiliyorlar. Eminim setlerde bana da bu tarz uygulamalar yapılıyor ancak çene yapmaktan fırsat bulamadığım için pek dikkat edemiyorum."


Ceket ve pantolon Stella McCartney Broş, yüzük, bilezik ve küpeler Bulgari Eşarp Jakke Ayakkabılar René Caovilla

Kate'in, şimdi Marc Jacobs Beauty'nin yeni yüzü olan kızı Lila için tek bir tavsiyesi var; bireyselliğine değer vermesi. Naomi Campbell, Linda Evangelista ve Christy Turlington gibi isimlerin yer aldığı çıkış döneminde başarı yakalayabilmiş olmasına şaşırıyor Moss; "Kendimi o kızlarla asla kıyaslamazdım. Onlar kadar uzun değildim, öyle bir vücut yapım yoktu. Her zaman biraz farklıydım ve bu fark da ilgi gördü. Lila ve arkadaşları için durum daha zor çünkü her daim telefona bağlılar. Bu bir Kardashian faktörü; anlık etkilenmeler, anlık yargılamaları da beraberinde getiriyor. Tabii, Lila beni tanıyor ve kendime karşı takıntılı olmadığımı biliyor, umarım bu yönüm onu olumlu şekilde etkileyecektir."

Fotoğrafçı Sølve Sundsbø, Kate'in inanılmaz bir kişisel stile ve zevke sahip olduğu fikrinde; "David Bowie nasıl müzikten çok daha fazlasını temsil ediyorsa, Kate de bir süpermodel çok daha fazlası." Dünyanın en çok talep gören modelleri arasında yer almasının yanı sıra Topshop ve Longchamp için kapsül koleksiyonlar tasarlayan model, 28 yıl Storm Models tarafından temsil edildikten sonra iki yıl önce Kate Moss Agency'i kurarak ajansında Game of Thrones oyuncularından Gwendoline Christie ve şarkıcı Rita Ora gibi isimleri de temsil ediyor. Ajansı için "Eklektik bir karışım, ama herkes tıpkı bir çete ruhuyla uyum içinde çalışıyor" yorumunda bulunuyor. Bu yoğunluk içinde Moss, stres kontrolüne de önem veriyor. "Kendime zaman ayırmayı öğrendim. Her gün yoga yapıyorum. Eskisi kadar dışarı çıkmıyorum. Cilt bakımıma özen gösteriyorum. Yaptığınız kötü şeyler sonunda sizden intikamını alır, bu konuda şans benden yanaydı ama öyle de olsa, yine de çaba göstermeniz gerekli." Bu son sözleriyle Kate Moss, gerçek bir güzellik emprezaryosu olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.