High Jewellery koleksiyonlarının gözdeleri
MODA

High Jewellery koleksiyonlarının gözdeleri

Siyah, tabiat harikaları ve maksimalizm... Mücevherde trend hızlı tüketim değil, koleksiyoner gibi yaklaşılmayı hak eden nokta atışı parçalar. Son High Jewellery koleksiyonlarının en parlak örneklerine göz attık.

GÜNCELLEME TARİHİ: 18 Ocak 2019

Güneş Uysalefe

Moda kültüründe yer alan trend kavramının, paha biçilmez mücevherler için de geçerlilik kazandığı bir dönemdeyiz. High Jewellery sunumlarının Paris'teki Haute Couture moda haftaları esnasında gerçekleşmesi bunda rol oynuyor olabilir.


Piaget'nin Sunlight Escape koleksiyonundan 24.74 karat Mozambik Paraiba turmalini ve pırlantalı beyaz altın Infinite Blue yüzük

Ancak burada trendler, bir sezon belirip, diğerinde yok olan kumaş, kesim veya stiller gibi değil, ziynet kutusuna derinlik, egzotizm ve çağdaş bir tavır kazandıran mihenk taşları olarak kendilerini ortaya koyuyorlar. İlk öne çıkan, siyahın yükselişi. Oniks ve spinel gibi türlü değerli taş veya mine işçiliğiyle siyah, ortaklaşa karar vermişler gibi markaların koleksiyon ve renk paletlerinde yer alan en baskın renk. Bu bazen Cartier'nin Colaratura parçalarında olduğu gibi kontürleyen, renklerin altını çizen yardımcı bir rol veya Bulgari'nin 1980'ler ve Andy Warhol'den ilhamla yarattığı Wild Pop tasarımlardaki mikrofon, plak veya piyano tuşu formunda, merkeze yerleştiği majör bir konum olabiliyor... Siyahın kullanımı, özellikle geometrik çizgilerde yer verildiğinde, ister istemez Art-Deco akımını çağrıştırıyor.


Pırlanta, beyaz ve gri sedefli pembe altın Andy Warhol kolye, Bulgari'nin Wild Pop koleksiyonuna ait - Coco Chanel'in koleksiyoneri olduğu Coromandel paravanlardan esinlenilen Vibration Minérale küpeler, inci, sedef, lake ve pırlantalarla süslü

Chanel'in Coromandel koleksiyonu, Gabrielle 'Coco' Chanel'in bir zamanlar evinde en sevdiği objelerden olan, Çin zanaatının nadide manifestosu lake işi antika paravanlara saygı duruşunda bulunuyor ve elbette siyahın gürleyerek yer aldığı parçalar burada karşımıza çıkıyor. Örneğin Fleur de Laque küpe, yüzük ve kolye seti, oniksin koyu fonunda parlayan inci, sedef ve pırlantalardan oluşuyor. Chanel koleksiyonunu başarılı kılan, kendini tekrarlama tuzağına düşmemesi; diğer parçalar bu paravan fikrini farklı malzeme ve tonlarda, değişik motifler ve yüzeylerde işliyor, siyah bilinçli bir şekilde sembolik tasarımlarla sınırlanıyor. Coromandel'in konu edindiği tabiat manzaraları ise bizi ikinci trende getiriyor; bitki ve hayvanlar alemi. Rus ve Japon folklörünü işledikten sonra, Fransız kraliyet taçlarına uzanan tarihinde bir ilke imza atarak Kenyalı sanatçı Evan Mbugua ile işbirliğine giden Chaumet, bu sefer Afrika'yı ele alıyor. Trésors d'Afrique adını verdiği koleksiyon için Mbugua zürafa ve aslan gibi hayvanları nüktedan broşlarda yorumlarken, marka Masai kabilesinin geleneksel kıyafetlerindeki desenleri safir boncuklardan zümrüt şeritlere değerli taşlarla yeniden yaratıyor.


Alexandre Reza tasarımı safir ve pırlantalı küpeler - Zümrüt ve pırlantalı küpeler, Harry Winston The Incredibles koleksiyonundan

Lydia Courteille ise kendi adını taşıyan markasının yeni koleksiyonu Procreation için her zamanki sürrealist ve pop tavrıyla yumurtalardan çıkan tavşan ve kurbağa gibi sevimli canlıları yüzük tasarımlarında yorumluyor. Doğaya saygı duruşunda bulunmak için en yenilikçi tavır ise Boucheron'a ait; gerçek çiçek yapraklarını titanyum yüzeyler üzerine yerleştirerek lake vernikle sabitleyen marka, adeta ölüme meydan okuyarak şakayık ve menekşeleri mücevherde ebedi kılıyor. Bu sonsuzluk öpücüğünü kuş, yılan ve cırcır böceği gibi türlü canlıları yorumladığı parçalarına da ayrıca veriyor. İki trendin, siyah renk ile doğanın kesiştiği en güzel örneklerden birini 4.65 karatlık Kolombiya zümrüdü taşıyan zikzak desenli Fleur Graphique çiçek broşunda sergiliyor. Benzer bir felsefeyle, hem kuş tüylerini hem de ahşap işçiliğini mücevher tasarımlarıyla buluşturan Piaget, aktris Jessica Chastain'in elçisi olduğu Sunlight Escape koleksiyonunda yazın renk ve enerjisini tüm yıla yayma misyonu taşıyor. Lapis lazuli, turmalin, opal; her biri Piaget'nin koleksiyonunda boy boy yer alarak, pozitif bir renk cümbüşüne dönüşüyor.


Şakayık ve ortanca gibi çiçeklerin gerçek yapraklarını doğa dostu bir işlemle adeta zamanda donduran Boucheron, titanyum üzerine topaz, safir ve turmalin gibi değerli taşlar yerleştirmiş

High Jewellery koleksiyonlarında kayda değer son trend de dev boyutlardaki taşlarla maksimalizmi, canlı renklerle taşkınlığı yakalamak. Tıpkı 4 karat sarı pırlantalı Sun Vibrations yüzüğü ve 18 karat Sri Lanka mavi safirli Blue Ice kolyesiyle Piaget gibi, diğer mücevher evleri de benzer yeraltı harikalarına yer açıyor. Dior kreatif direktörü Victoire de Castellane, Haute Couture geleneğine atıfta bulunan Dior Dior Dior adlı parçalarda heybetli yakutları sarı altın üzerine, dantel benzeri yüzeylere dizerken; dantel görünümü DNA'sının bir parçası olan İtalyan Buccelati dahi zümrüt ve yakut konusunda elini açık tutuyor. Mücevherde sınırsız ihtişamı başka hiçbir şeye değişmeyen Alexandre Reza ve The Incredibles koleksiyonuyla Harry Winston ise doğal olarak bu maksimalizm trendinin demirbaşları oluyor.