Yatırım yapmanız gereken tasarımlar
MODA

Yatırım yapmanız gereken tasarımlar

The Telegraph gazetesi moda direktörü Lisa Armstrong, Sonbahar/Kış 2016-17 sezonunda yatırım yapmanız gereken tasarımları açıklıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 7 Şubat 2019

Konuya fırfırlarla başlayalım. Fırfırlı parçalar yazın ardından kış sezonunun da vazgeçilmezleri arasında. Hatta gardırobun olmazsa olmazı. Ve kadife… Bu sezonun romantik yanını kadife fırfırlarla doyasıya hissedeceksiniz. Fakat bu romantik esinti bazen daha karanlık bir tutum da sergileyebilir. Aşina olduğunuz ince ve sade çizgilerse büyük vahşi desenlerde, en yeni halleriyle karşınıza çıkacak. Yani her an kendinizi Alexander McQueen imzalı dantelli, kabarık ya da fırfırlı elbiselerin peşine düşen Gretel gibi hissedebilirsiniz! Sarah Button'ın kabuslarla hayallerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan fantastik motiflerin istila ettiği elbiseleri aklınızdan çıkaramayabilirsiniz.

Bu elbiselerin dışında Erdem, Rodarte, Philosophy di Lorenzo Serafini, Alberta Ferretti koleksiyonlarında rastlayabileceğiniz volanlı şifon elbiseler de dikkat çekici özelliklere sahip. Trend olduğunu için belki uzun süredir fırfırlara, çiçek desenlerine veya şifon elbiselere ilgi göstermemiş olabilirsiniz. Ancak kış gardırobunuzu canlandırmak adına doğru parçaya şans ver mekten çekinmeyin. Yeni sezonda keskin sınırlardan değil; sayısız yaratıcı kombine kucak açan bir sezondan bahsediyoruz. Motorcu kızlardan Raphael öncesi döneme uzanan geniş bir yelpaze söz konusu. Şu sıralar inter netten alışver iş yapma ya da bir mağazanın kapısından içeri adım atma fikri bile size bunaltıyor olabilir. Ancak kilit parçaları yakından tanımanın gardırobunuza çeki düzen vermek için bir fırsat olacağını unutmayın.

Gerçek hayatın ciddiyetine karşı küçük bir başkaldırıya ne dersiniz? Sade ve spor bir parçayı, stiletto ve fularla buluşturarak iş kıyafetlerinize yeni bir yorum getirmek sizin elinizde! Sonbaharın hafif esintili günlerinde giymek üzere; uçuşan, ipek ya da şifon eşofman altlarını, topuklular ve özel dikim ceketlerle bir araya getirerek çağdaş siluetler yaratabilirsiniz. Gece davetlerinde ise kristaller, takım elbiseler ve spor ayakkabılar ayrılmaz bir üçlü olmaya devam ediyor. Kim söylemiş giyinip süslenmek zahmetsiz olmayacak diye?

Fonksiyonelliği elden bırakmadan değişiklik yapmayı kafaya koyanlardansanız, erkek giyim üslubu sizin için her zaman acil çıkış kapısı olabilir. Çizgili kumaşlar, bol ceketler ve maskülen ayakkabılar göz alıcı mücevherler ve feminen materyallerle birleştiğinde her zaman birer arzu nesnesi olacak.

Eğer hala beyaz gömleklerinizin yerine yumuşak, dekoratif bir bluz -tercihen koyu mücevher renklerinde- edinmediyseniz, şu sıralar bu parçalara yatırım yapmanın tam zamanı. Çiçekli desenlerden çizgililere, eşarp yakalardan dantel detaylılara, metalik tonlardan fırfırlı omuzlara, şair yakalardan teatral yaka kurdelelerine, dekoratif bluzlar siluetlerin ana merkezinde! Bir tamamlayıcıya ihtiyaç duymasa bile ceketlerinizle de son derece uyumlu, sadelik ve şıklığı aynı anda yakalamak için de kusursuz bir çözüm. Dekoratif bluzları günlük hayatta jean ve tüvitlerle kombinleyebileceğiniz gibi saten etek veya culotte pantolonlarla buluşturduğunuzda da şık bir davete uyumlu hale getirebilirsiniz.

Daha canlı ve kışkırtıcı parçalara yönelirken sezonun ruhunu anlamak da çok önemli. Formlar ve renkler kişisel zevkinize göre değişebilir ve böyle olmalıdır da. Ancak yatırım yapacağınız parçaların işinize yarayacak ürünler olması için Sonbahar/ Kış 2016-17 sezonun modunu anlamanız size çok yardımcı olacak. Philosophy di Lorenzo Serafini'nin Viktoryen maksilerinden geçmişin dar, seksi elbiselerine; bir yıl önce Vetements'ın başlattığı sokak giyiminden yüksek moda parçalara uzanan bir çeşitlilik hakim. Aynı zamanda kısa saçlı, makyajsız modeller ve düz ayakkabılarla güzellik kavramı da değişim geçiriyor.

Bu asi tavrın etkisini hissettirdiği bir sezonda militer parçaların olmaması elbette imkansız. İşte bu noktada Prada, Valentino ve Versace gibi modaevlerinin uzun süredir podyuma sunduğu keskin çizgilere sahip koleksiyonları devreye giriyor.

Elbette hiçbir yetişkin kadın modanın kaprislerini tam olarak ciddiye almamalı. Açıkçası, günümüzdeki tasarımcılar bile almıyor. Tam aksine, tüm kuralları birer birer küçük oynamalarla silikleştirdiklerini bile söyleyebiliriz. Prada'nın militer ceketleri podyumda karşımıza bele sıkıca oturan kemerler ve feminen çantalarla birlikte çıktı. Valentino'nun askeri ceketleriyse dantel ve tüllerin istilasına uğradı. Versace'nin kayak pantolonları, blazer ceketler ve topuklularla bir arada sunuldu. Fonksiyonellik ve vintage gibi iki uzak kavramın harmanlanışını Gucci, Prada ve See By Chloé'nin brokar ağırlıklı tasarımlarında gördük. Aynı zamanda kapitone yeleklerin üstüne geçirilmiş haki tulumları ve hayvan desenleriyle Dries Van Noten, Stella McCartney ve Roberto Cavalli'nin 70'ler esintili tasarımlarında da. Ve evet doğru duydunuz, kayak pantolonu derken ciddiyiz. Kayak pantolonlarına ilk olarak Demma Gvasali'nın çok konuşulan Balenciaga şovunda mücevher işlemeli saten stilettolarla birlikte rastlamıştık. O an, sezonun en radikal pantolon seçimlerinden biri olarak akıllara kazınmıştı. Ama siz bunun yerine daha popüler bir tercihe yani kadife pantolonlara da başvurabilirsiniz. Sezonun anahtar materyali kadifeyi Giorgio Armani erkek giyim koleksiyonundan ödünç alarak takımlarında kullandı, Valentino ise gösterişli elbiselerinde.

Ancak yine de kayak pantolonlarını hemen bir kenara atmayalım çünkü modanın nereye gideceğini hiçbir zaman kestirmek mümkün değil! Balenciaga'da aynı zamanda muhteşem kayak ceketi uyarlamaları şatafatlı yakalar ve düşük omuzlarla daha da etkileyici bir boyuta ulaşarak karşımıza çıktı. Modaevinin pofuduk montlarını ve kanvas anoraklarını ise modern, sportif ve pragmatik lüksün tanımı olarak ele alabiliriz. Üstelik kısa sürede tüketilecek bir trend gibi de görünmüyor. Bomber ceket ve sweatshirt kumaşları, tasarımcıların zihnindeki zarafet tanımının tamamen değiştiğini gözler önüne seriyor aslında. Modanın romantikleri, bohem ruhluları ve cazibe bağımlıları bile bu sezon binicilerden ilham alınarak tasarlanmış, işlemeli, kobalt rengi saten Tory Burch paltonun güzelliğine karşı koyamıyor. Bir de eşofmanlara... Bütün bu anahtar parçaların dışında yine sezon trendleri arasında yer alan, aynı rahatlık derecesine sahip tasarımlar var. Bakınız; blok renkli Rag&Bone deri ceket, Louis Vuitton'un grafik desenli eşofman takımları, Cehennem Melekleri'ni hatırlatan paçaları alev desenli pantolon.

Peki tasarımcıların sanki aralarında anlaşarak popüler hale getirdiği, lüks algısını tersine çeviren ve alışılmış güzellik anlayışına meydan okuyan bu akımın sebebi ne olabilir? Disiplin? İsyankarlık? Cevap her ne olursa olsun, bu düzen eski siluetlerin yerine geçecek, yüksek enerjili alternatiflere kucak açmış durumda. Moda dünyası artık dekolte sahibi dansçının değil, sportif tarzın güçlü seksapeline aşık olmuş durumda. Tüm bunlara ek olarak reyonlar spor ayakkabılarla, lame, deri ve jean'lerle ve tüvitlerle dolu. Aynı zamanda siluetlere dikkat çekici bir yön katacak yeni el çantaları da raflarda sıralanmış vaziyette. Mulberry'nin lacivert Maple çantası, Loewe'nin her şekle girebilen Hammock'u, Balenciaga'nın Classic Traveller sırt çantasının siyah güderi versiyonu ve zincir askılı diğer çantalar gibi… Özetle kilit parçalardan hangisini seçerseniz seçin Sonbahar/Kış 2016-17 kesinlikle sıradan tasarımların yer aldığı bir sezon olarak anılmayacak.