Haute Couture'ün yeni çehresi
MODA

Haute Couture'ün yeni çehresi

2019 İlkbahar-Yaz Paris Haute Couture Haftası, stiller arası sınırın bulanıklaştığı, dijital çağda taleplerin çok daha hızlı arzla karşılık bulduğu ve Y Kuşağı’nın hükmettiği moda dünyasının temel çelişkilerini yansıtan koleksiyonlar eşliğinde sona erdi.

GÜNCELLEME TARİHİ: 8 Şubat 2019

Her biri ardında muazzam bir emeğin gizli olduğu görkemli tasarımları kadar katı kuralları, soğuk ve kibirli yüzüyle bilinen Haute Couture geleneği, özellikle son birkaç sezondur bildiğimiz gibi değil. Yeni koleksiyonlar da bu değişimin hızlanarak devam ettiğini gösterdi ve malum olanı tekrar ilan etti: Haute Couture artık daha modern, daha sarkastik, sokakların deli dolu ruhuna daha yakın. Haftanın iz bırakan ve yeni bir estetik sunan defilelerini bir araya getirdik.

Gökçe Algan

HAVUZ BAŞINDA CHANEL
Grand Palais'yi bu defa da bir Akdeniz villasına çeviren Chanel 2019 İlkbahar-Yaz Haute Couture defilesinin en büyük sürprizi finaliydi: Karl Lagerfeld bu defa davetlileri selamlamamış, yorgun olduğu için sağ kolu ve kreatif stüdyonun direktörü Virginie Viard'ın kendisini temsil etmesini istemişti. Davetlileri karlı bir Paris sabahında güneyin, Côte d'Azur'ün hafifliğine, neşesine doğru bir yolculuğa çıkaran, 18. yüzyıl mimarisinin izlerini taşıyan görkemli bahçesi ve havuzuyla 'Villa Chanel', çiçeklerin başrolde olduğu bir koleksiyona ev sahipliği yaptı.

Çiçeklerin işlemelerde, desenlerde, dantellerde, tüylerde ve hatta saç aksesuarlarında karşımıza çıktığı koleksiyonun renk paletini ise pastel tonları oluşturuyordu: gök mavisi, bebek pembesi, nane yeşili gibi tonlar, beyaz, siyah, bej ve koyu mavinin ciddiyeti arasında izleyenlere Akdeniz kıyılarının zarafetini, yaz sorbelerinin lezzetini ve denizle iç içe geçen günlerin ferahlık duygusunu anımsattı. Her biri Chanel'in zanaatkarlığını yansıtan, bazıları 350 saatlik bir çalışma sonucunda elde tamamlanmış olan elbiseler arasında, elde boyanmış seramik çiçeklerle kaplı, uzun yeşil elbise en beğenilen parçalardan biri oldu.

Defilenin kapanışında ise, Akdeniz ruhu ve Chanel stili sıradışı bir gelin tasvirinde buluştu. İşlemeli bonesi ve mayosunu tamamlayan, uzun gümüş rengi duvağıyla günümüzün yeni Haute Couture anlayışına göz kırpan bu uçuk gelinlik, Lagerfeld'in de altını çizdiği genç, içi içine sığmayan yeni Chanel kadınını çoktan fethetti bile!

DIOR SİRKİNE HOŞ GELDİNİZ!
Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden, tarihin en önemli kostüm tasarımcısı Gérard Vicaire'e de bir saygı duruşu niteliği taşıyan Christian Dior İlkbahar 2019 Haute Couture Koleksiyonu, kreatif direktörü Maria Grazia Chiuri'nin her zaman vurguladığı güçlü ve kendine güvenen kadın imgesini bu defa çetin sirk yaşamında hayatta kalarak kendilerini ıspatlayan kadınların öyküsü ile yorumluyor. Sirk kültürüne atıfta bulunan sanatçılardan beslenen ve bu ilhamı profesyonel akrobatların nefes kesen performansları eşliğinde podyuma taşıyan Chiuri, "Günümüzde Haute Couture alan kadınlar sadece bir parti elbisesi istemiyor" diyor. Bu fikir önderliğinde hazırlanan koleksiyonda Dior, sahne kostümlerinden ilham alan formları ve Viktoryen referanslarıyla şiirsel bir estetiği yansıtıyor.