Tablo gibi: Liya Kebede
MODA

Tablo gibi: Liya Kebede

İtalyan güncel sanatının en önemli isimlerinden Francesco Clemente'ya poz veren Liya Kebede, fırça darbeleriyle bir sanat eserine dönüşüyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 9 Şubat 2019

Liya Kebede, 20 yıldır modellik yapmasına rağmen şimdiye kadar bir ressam için uzun uzun oturup poz vermemiş. Bu yüzden Francesco Clemente için poz vermenin onun için çok özel bir anlamı var; "İşlerini spesifik olarak bildiğimi söyleyemem. Ama Büyük Umutlar filminde Gwyneth Paltrow'un portrelerini çizen kişi olduğunu öğrendiğimde inanılmaz heyecanlandım. Filmi izlerken bu portrelerin kalbime ne kadar dokunduğunu anımsıyorum. Sebebini bilmiyorum. Birdenbire kendi tablomun da aynı şekilde yapılacak olduğunu hayal etmek müthişti!"

Zarif yüz hatlarına sahip olan 38 yaşındaki Kebede'nin bugüne kadar bir tablosunun yapılmamış olması biraz ironik görünüyor: "Ressamla kurduğunuz ilişki fotoğrafçıyla aranızdaki iletişimden çok farklı. Size öyle odaklanıyor ki ister istemez; 'Acaba bende ne buluyor? Uzun uzun neye bakıyor olabilir?' diye düşünüyorsunuz. İçinize nüfuz eden bir süreç…"

Kebede, ressama göz alıcı bir Tom Ford gece elbisesinin içinde poz verse de stüdyonun serin olması nedeniyle bacaklarını genelde paltosuyla örtünce Clemente de olaya müdahil olup paltoyu tablonun son aşamasına dahil etmekten kendini alamamış; "Bana, 'Tabloda sana ait olan tek şey bu palto olacak ve her şey onun etrafında toplanacak' demişti." Liya'nın Etiyopya'da geçirdiği çocukluğu sırasında (Bu arada kurduğu kıyafet markası Lemlem ve anne sağlığı vakfındaki görevi nedeniyle senede iki kez ülkesine gitmeye devam ediyor) sanat, ona hazır olarak sunulan şeyler arasında değildi. Fakat 27 yaşındayken Suhul ve Raee'yi evlat edinerek farklı alanlarda kendini geliştirdi. Artık eşi Kassy Kebede'yle ayrı olan Liya
şöyle diyor; "30'larım kesinlikle dönüşümlerle dolu bir dönem oldu ve bu şekilde devam ediyor. Büyüdüğümü hissediyorum. Çocuk sahibi olmak hızla büyümenizi sağlıyor çünkü. Anne olunca artık ebeveyn olmak zorundasınız…" Bugün 10 ve 15 yaşındaki iki çocuğuyla 'cool' bir anne figürü çizdiği muhakkak; "Şimdilerde aramızda çok eğlenceli bir ilişki var." diyor kahkaha atarak ve ekliyor; "Umarım onlar da böyle düşünüyordur!"

Kebede, doğup büyüdüğü şehir olan Addis Ababa'da bir Fransız menajer tarafından keşfedilip modellik yapmaya başladığında yalnızca 15 yaşındaydı. Eğitimini tamamladıktan sonra Paris'e taşındığında Tom Ford'un dikkatini çekerek Gucci'nin reklam kampanyasında yer aldı. Sonra da Yves Saint Laurent kampanya fotoğraflarını süsledi. Sayısız dergi için yaptığı kapak çekimlerinden sonra 2003 yılında Estée Lauder'in yüzü oldu. Bunu 2011'de L'Oréal marka elçiliği izledi. Bugünlerde Liya Kebede, Louis Vuitton için Nicolas Ghesquière ile işbirliği yapıyor, Proenza Schouler podyumuna sık sık çıkıyor. 'Anlamak ve giymek için çırpındığımız' kıyafetleri giymeyi reddediyor; "Genelde erkek kıyafetlerine yöneliyorum." Hayatını olabildiğince ayakları yere basar şekilde yaşamaya çalışıyor. Bunun dışında yoga yapıyor; "Yogayı çok sevsem de bazen hayatımın akışına entegre etmekte zorlanabiliyorum." diyor karmaşık seyahat programını kastederek. "Saat farkı nedeniyle sersem gibi olduğum bir akşam 'Uyumalı mıyım yoksa yoga mı yapmalıyım?' sorusuna genelde uyuyarak cevap veriyorum." Yaş aldıkça içinde bulunduğu yaşı ve kusurlarını kucaklayan daha fazla sayıda kadınla tanışmanın kendisi için önemli hale geldiğini düşünüyor; "Kendi işiyle meşgul olup yüzeysellikten kaçınan kadınları seviyorum. İçinde yaşadığımız dünyada böylelerini bulmak her gün daha zor hale geliyor. Kendimize daha fazla güvenmemiz lazım. Hollywood'a ve nasıl görünmemiz gerektiğine dair bize dayattıklarına bakarsak, tekbir kırışıklığın bile dünyanın en büyük sorunu olduğunu görürüz." Eskiye kıyasla daha az gözlemliyor olsak da modellik mesleğinde yaş meselesi önemli olmaya devam edecek gibi... "İmajın bu kadar mühim olduğu bir sektörde çalışmak benim için kesinlikle zorlayıcı bir şey." diyor Liya Kebede. Bizse şimdilik yüzünde tek bir kırışıklık dahi göremiyoruz.