Balenciaga'nın dün bugüne tasarımcıları
MODA

Balenciaga'nın dün bugüne tasarımcıları

Alexander Wang'ten sonra merakla beklenen haber geldi: Modaevinin dümenine Demna Gvasalia geçiyordu...

GÜNCELLEME TARİHİ: 18 Şubat 2019

Balenciaga modaevi, kurucusu Cristobal Balenciaga'nın reformist, ileri görüşlü ve 'önce tasarım' diyen vizyonu ile Paris'in en yenilikçi markası olarak tanınmıştı. Bu yaratıcılık özelliğini 2000'lerin en başında Kering çatısı altına girince de Nicolas Ghesquiere ile sürdürmüştü.

O dönemde Balenciaga gibi önemli bir ismin altında ezileceği düşünülen genç Ghesquiere, 15 sene boyunca markaya ikinci altın dönemini yaşattı. Sonra marka ile tasarımcı arasında soğuk bir rüzgar esti. Ghesquiere yeterince desteklenmediğini ve yalnız bırakıldığını düşünürken Kering, Balenciaga'dan daha fazla gelir getirmesini bekledi. O bilindik 'tasarım mı, ticaret mi?' tartışması ise ister istemez ayrılığı getirdi. Nicolas Ghesquiere bunca yıl yarattığı yıldız parçalarla ve dergi kapaklarından inmeyen tasarımları ile moda sahnesinde kendine çok sadık bir kitle edinmişti ama bu sadakat maalesef her zaman satın alma ile sonuçlanmıyordu.

Ve karar verildi. Ghesquiere'in yerine tam tersi bir isim geldi. O da New York'un çok satan, sokak modasından beslenen, genç tasarımcısı Alexander Wang'di. Wang de formlarla oynuyordu ama bunu sokağın ritmine göre yapıyordu. Bu özelliği, Wang'in o dönem rakiplerinin birkaç adım önüne geçmesine yardımcı olmuştu. Çünkü 2010'lar bize gösterdi ki sokak modası, blogger kombinleri, Instagram'dan fışkıran 'sosyal moda' artık her şeydi.

Kering gibi büyük gruplar ise her zaman yaptıkları gibi bu akımın öncüsünü transfer ederek moda platformunu domine etmek istedi. Bunun için de en uygun yerin Balenciaga gibi yenilikçi DNA'sı ile tanınan bir markada olmasına karar verildi. Balenciaga'daki Wang dönemi ise kısa sürdü. Çünkü arzu edilen ten uyumu yakalanamamıştı. Moda kulislerinde söylenen o ki, tasarımcı ne markanın müdavimlerini ne de moda kritiklerini tatmin edemedi. Dahası sokak modasının hakimiyeti de bitmeye başlamıştı. Bu arada Wang'in H&M için yarattığı koleksiyonun da ayrılıkta rolü olmuş olabilir. Tabii Balenciaga için her zaman önce marka isminin sonra tasarımcının geldiğini belirtmekte fayda var. Cristobal Balenciaga'nın resmini Christian Dior ya da Yves Saint Laurent kadar çok görmemiş olmanızın ardında yatan neden tam da budur.


Demna Gvasalia