Bu isme dikkat: Merve Eltemur
MODA

Bu isme dikkat: Merve Eltemur

Stylist Merve Eltemur, henüz başlarında olmasına rağmen pek çoklarının gıpta ettiği kariyerini ve hayallerini Bazaar’a anlattı.

GÜNCELLEME TARİHİ: 21 Şubat 2019

Stylist Merve Eltemur, Jay Z'nin klibi için kalabalık bir ekibi 70'ler stilinde giydiriyor, çok ünlü markaların kampanyalarında sektörün önde gelen isimleriyle birlikte çalışıyor, üstelik tüm bunları dünyanın en güzel şehirlerinden birinde, New York'ta yapıyor.

Çimen Uzsoy G.

Görsel Sanatlar eğitimi almışsınız. Moda sektörüne geçişiniz nasıl oldu?
Aslında ailem tekstil işiyle uğraştığı için modayla iç içe büyüdüm. Hep ilgiliydim fakat farklı bir yönde ilerlemek istiyordum. Bu yüzden New York University'de eğitim alırken görsel sanatlara yöneldim. Küçüklüğümden beri film ve belgesel izlemeyi çok sevdiğim için belgesel eğitimine odaklandım. Fakat mezun olduğumda aldığım ilk iş tekliflerinden biri stilist Danielle Nachmani'nin asistanlığını yapmaktı. Karşıma böyle bir firsat çıkınca denemeye karar verdim. Bu işi yapmaya başladığımda, eğitimim ve yöneldiğim kulvarın ortak noktasının görsel yaratma tutkum olduğunu anladım. Bu sebepten özellikle film ve müzik klipleri üzerinde calışmak çok hoşuma gidiyor. Bir grup insanın biraraya gelerek görsel bir hikaye yaratma çabası, karakterler üzerinde çalışabilmek ve araştırma yapmak işimin en keyif aldığım yanları diyebilirim.

Pek çok ses getiren projede stylist olarak yer aldınız, bunların arasında Jay Z videoları da var. Nasıl bir deneyimdi?
Jay Z ile iki video'sunda beraber çalıştık. Marcy Me zaten benim işlerini çok beğenip önceden de takip ettiğim Josh ve Benny Safdie tarafından çekildi. Böyle bir ekiple çalışabilmek benim için kariyerimin en onur verici anlarından biri oldu. Smile klibi ise Jay Z'nin doğduğu evde çekilen bir dönem projesiydi. Annesine ithafen yazdığı bir şarkı olduğundan, klipteki oyuncular 70'lerde Jay Z'nin küçüklüğünü ve ailesini canlandırıyordu. Neredeyse 50'ye yakın figüran vardı ve hepsini döneme uygun giydirdik. 70'lerden kalma arabalar, mobilyalar, ve kostümlerle beraber harika bir iş oldu bence. Aynı zamanda mentorum Miyako Bellizzi ile çalıştığım ilk projelerden biriydi.

İşinizi New York'ta yapmanın zorlukları ve avantajları neler?
Bu işi New York'ta yapmanın avantajları önünüze sunulan projeler ve çalışma imkanınız olan isimler diyebilirim. Zorlukları ise rekabetin çok yüksek olduğu bir sektör ve şehir. New York'ta birçok yaratıcı, yetenekli ve yeni görüşlere sahip olan genç var. Öğrendiğim tek bir şey varsa o da yaptığınız işi gerçekten ciddiye alır ve her zaman güleryüzünüzü korumaya özen gösterirseniz herkes sizinle çalışmaya devam etmek istiyor.

Tam da kırmızı halıların yoğun olduğu dönemdeyiz. Beğendiğininizi kazanan isimler hangileri oldu?
Özellikle ödül törenlerinde risk alınmaktan biraz kaçınılıyor gibi hissediyorum. Golden Globes ödüllerinde en çok Lupita Nyongo ve Calvin Klein elbisesi hoşuma gitti. After party'lerde ise Rowan Blanchard'ın pembe elbisesi, kısacık kestirdiği saçlarıyla çok romantik olmuştu. Son dönemlerde tarzı ve styling'ini beğendiğim diğer isimler ise Zoë Kravitz ve Paloma Elsesser.

Hayallerinizden bahsedelim; kiminle, hangi okazyon için çalışmak isterdiniz?
Çalışmak istediğim fotoğrafçılar arasında en önde Tim Walker geliyor. Kendisinin yarattığı görseller ile bizleri bambaşka dünyalara taşıdığını düşünüyorum. En büyük hayalim başarılı bir kostüm tasarımcı olmak sanırım. Küçüklüğümden beri tam bir film aşığıyım. Bu işin eğitimini almadım fakat hızlı öğreniyorum. Sofia Coppola, Quentin Tarantino, Yorgos Lanthimos, Gaspar Noé, Greta Gerwig, Deniz Gamze Ergüven gibi bir çok çalışmak istediğim yönetmen var. The Other Boleyn Girl ve The Great Gatsby gibi büyük bütçeli dönem filmleri üzerinde çalışmak çok isterim.