Ayşe Şüküroğlu Makiela'yı anlattı
MODA

Ayşe Şüküroğlu Makiela'yı anlattı

Moda dünyasında yeni bir ayakkabı markası için her zaman yer vardır. Henüz ilk koleksiyonunu ortaya çıkaran, Ankaralı bir ayakkabı markası Makiela. Merak ettiklerimizi kurucu ortak Ayşe Şüküroğlu anlatıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 9 Mart 2019

Çimen Uzsoy G.

Makiela çok genç bir marka. Doğum hikâyesini sizden dinleyebilir miyiz?
İşletme alanında üniversite ve master eğitimlerimi tamamladıktan sonra belli bir süre aile işimde pazarlama yöneticisi olarak çalıştım. Ancak her zaman somut bir ürün üretmek ve ürünlere bir hikaye katmak istemişimdir. Elle tutulur bir ürünün yapılışına baştan sona şahit olmak ve bu ürüne sahip olacak kişinin onu uzun seneler kullanması da hedeflerim arasındaydı. Ürünlerin yalnızca görüntüden ibaret olmaması, rahat şıklık kavramını yansıtması, aynı zamanda güzelliğin ve gücün buradan geldiğinin de altını çizmesi gerekiyordu.

Tasarımları siz mi yapıyorsunuz?
Tasarımları ortağım Gözde Eryaşar yapıyor. Ama elbette markanın kurulmasından, sonuna kadar her şeye nasıl birlikte karar verdiysek, ürünlerin son haline de nihayetinde birlikte karar veriyoruz. Beyin fırtınası sürecimizde renge, forma, ergonomiye önem veriyor, daha sonra bunları hayata geçiriyoruz.

Şu an ilk koleksiyonunuz satışta. Hangi malzeme ve renkleri kullandınız?
İlk koleksiyonumuzda daha çok düz ve topuklu mule tasarımlara yer verdik. Onlara ek olarak loafer çalışmalarımız da oldu. Başlangıçta göze çarpan mor, yeşil, pudra ve lacivert kadife kumaşlara, simli sırma işlemelere ve aynı zamanda mavi, bordo ve krem tonlarında süetlere yöneldik.

Tüm modelleriniz el işçiliğiyle üretiliyor. Üretim aşamasından biraz bahseder misiniz?
Ustamız ile bütün ürünleri tamamen kendimiz yapıyoruz. Kağıt üzerindeki tasarımları ve modellemeleri büyük bir emek ile, her detayla ustamız kendi uğraşarak son haline getiriyor. Kesimi, dikimi, kalıp germesi ve daha bir çok süreci elde yapmaktayız. Müşterilerimizden sipariş alırken özel talepleri de alıyoruz. Ayak ölçülerini tam olarak alıyor, örneğin taraklı bir ayağa sahip ise ayakkabılarımızı en rahat edecekleri şekilde onlara özel olarak üretiyoruz.

Koleksiyona hangi sıklıkta yeni modeller eklemeyi planlıyorsunuz?
Koleksiyonumuza iki ayda bir yeni bir ürün katmayı planlıyoruz. İçimize sinen ve hoşumuza giden bir örnek model oluşturduysak eğer bunu hemen daha detaylı çalışıyor ve müşterilerimize sunuyoruz. Sürekli yeni bir tasarım yapıyoruz aslında, ama hepsini bir anda sunmayı uygun bulmuyoruz. Butik bir firmayız ve bu değişsin istemiyoruz. Bazı tasarımları mevsimlere göre ayırıyor ve ilerleyen süreçlerin iş planına ekliyoruz.

Önümüzdeki dönem için farklı projeleriniz var mı?
Butik bir mağaza açmayı istiyoruz ancak acelemiz yok, şu anda yalnızca ürünlerimize odaklandık ve elimizden gelenin en iyisini yapmaya, kaliteyi ve değerlerimizi kaybetmeden ilerlemeye çalışıyoruz.