Karl Lagerfeld'e saygı duruşu
MODA

Karl Lagerfeld'e saygı duruşu

Moda, farklı sunum ve malzemelerle evrilmeye geçmişken, onu bugünkü ihtişam ve ekonomik önemine kavuşmasında başrolü oynayan Karl Lagerfeld artık aramızda değil. Ancak görünmez bir orkestra şefi gibi sektöre ve hayatımıza yön vermeye devam edeceği kesin.

GÜNCELLEME TARİHİ: 9 Mart 2019

Güneş Uysalefe

19 Şubat 2019 tarihinde Karl Lagerfeld'in vefatı ile bir dönem sona erdi. Artık bu bibliyofil estetin vizyonundan mahrum kalacağız... Ancak kendisi değil miydi, hep geleceğe baktığını, nostaljik duygulara esir olmadığını söyleyen? Lagerfeld, işte, korkusuzca paylaştığı bu radikal görüşleriyle geçmişte bırakılmayacak kadar değerli bizim için. Onuruna bir cenaze törenini reddetmiş olabilir, ama şimdi, külleri annesi Elisabeth'in mezarı üzerine serpilmiş ve ondan geriye başarı ve sansasyonla dolu bir masal kalmışken, hayatını hatırlamalı ve onu böyle onurlandırmalıyız.


Lagerfeld kedisi Choupette ile, otoportre, 2018

Çin Seddi'nden Küba'ya dev prodüksiyonlu defileler, Resort gibi ara sezon koleksiyonların öne çıkışı, disiplinler arası işbirlikleri; günümüz modasının baş mimarı Lagerfeld, 1933, Hamburg doğumluydu. Bir defasında, "Bir moda nemfomanı gibiyim, asla tatmin olamıyorum" diyerek çalışma temposu ve üreticiliğine, mizah anlayışıyla açıklama getirmişti. 22 yaşında, Yves Saint Laurent ile beraber International Woolmark Prize'ı kazanarak adım attığı moda sahnesi, ikilinin kariyerleri kadar Jacques de Bascher yüzünden bireysel çekişme ve kopuşlarına şahit olacaktı.


Lagerfeld, 2018

Kapkara güneş gözlükleri arkasına saklanan fotoğrafçı, dekoratör ve tasarımcının özel hayatına dair, önce Fendi sonra bütünleştiği Chanel'de yarattığı devrim niteliğindeki kreasyonlara kıyasla, hep az şey bilindi. Yakınları onu yol göstericiliğiyle anarken, bizler dehasının eserleri, gizli şefkatinin simgesi kedisi Choupette ve tıpkı Gabrielle 'Coco' Chanel gibi dimdik duruşuyla hatırlayacağız.


25 yaşında tasarımcılığını üstlendiği Jean Patou'da


Paris'teki dairesinde, 1974


Roma'da Fendi kızkardeşlerle, 1984


Lagerfeld, 1983


Lagerfeld, 1984


Patou için ilk defilesi öncesi Lagerfeld, 1958


Chanel 1992 Kış defile finalinde, Linda Evangelista ile


Sonia Rykiel ile dans ederken, 1981


Karl Lagerfeld 25 yaşında, 1958


Chanel'in New York mağaza açılışında, Victoire de Castellane, Gilles Dufour ve Stella Tennant ile, 1996


Chloé için tasarlarken, 1976