13. sezonu ile podyumda MBFWI
MODA

13. sezonu ile podyumda MBFWI

Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul Sonbahar/Kış 2019 sezonu 19-22 Mart arasında Zorlu PSM’de gerçekleşti.

GÜNCELLEME TARİHİ: 6 Nisan 2019

Gökçe Algan

13 sezondur Türk moda endüstrisinin en önemli etkinliği olma özelliğini koruyan MBFWI, bu sezon yalnızca defile ve sunumlarıyla değil, davetlileri, partileri, seminer ve panelleri, yaratıcı işbirlikleri ve elbette renkli stilleriyle İstanbul gündemine damgasını vurdu. Podyumda keşfettiğimiz Sonbahar/Kış 2019 koleksiyonlarında 80'lere dair siluetler, ışıltılı detaylar, neon renkler ve hacimli dış giyim parçaları ön plandaydı.

Etkinliğin satış odaklı alanı The Core Istanbul ise hem moda fotoğrafçılığından teknolojiye modanın farklı alanlarına dokunan panellere, hem de Fonfique, Pınar Yeğin, Esra Dandin gibi Türk tasarımcı markalarından bir seçki sunan pop-up store'a ev sahipliği yaptı.

"ADALETİN BU MU DÜNYA?"
Son birkaç sezondur MBFWI podyumundan uzak kalan Aslı Filinta, davetliler ini yine şaşır tıcı bir mekanda karşıladı: Karaköy Güzelleştirme ve Koruma Derneği Merkezi Zülfaris Binası. Düşsel mimari detayların İnsanlar Grubu'nun canlı performansı ile tamamlandığı defilede tasarımcı, geri dönüşüm mevzusuna kendi bakış açısını sundu. Hiçbir kumaşın ziyan edilmediği, tasarımların eski hikayelerinin yeni hikayelere dönüştüğü, "Adaletin bu mu dünya?" sloganını benimseyen koleksiyonun styling'i ise ressam Ali Elmacı imzası taşıyordu.


​Mehtap Elaidi

#ITSMETIME
13 sezon boyunca koleksiyonlarını hiç ara vermeden MBFWI podyumunda sunan Mehtap Elaidi, bu sezon yenilenme teması ile davetlilerini karşıladı. Defilede ilk defa yeni logosunu sunan tasarımcı, aynı zamanda Sonbahar/Kış 2019 sezonuyla ilk kez markası altında çanta, takı ve aksesuar da sundu. #itsMEtime isimli koleksiyon, Mehtap Elaidi kadınının 19 yıllık stil yolculuğuna ithaf edildi ve tasarımcının en çok "müdanası olmayan" sıfatını yakıştırdığı Elaidi kadını yine kendinden emin siluetleriyle haftanın en çok konuşulanlarından oldu.


Exquise

#GOLDENRHAPSODY
Özellikle son birkaç yıldır adından söz ettiren Exquise, 70'li ve 80'li yılların müziklerinden ve eğlence hayatından aldığı ilhamı, çok yönlü, dinamik ve özgün tasarımlara taşıdığı koleksiyonu ile karanlık şehir hayatını aydınlatmayı hedefliyor. Dönemin alametifarikası dolgu montlar, tokalı kemerler, güçlü ve büyük omuzlu oversize üstler ve yüksek belli İspanyol paça pantolonlar #GoldenRhapsody koleksiyonunda günümüz modası ile buluşarak modern bir görünüm kazanıyor.


Özgür Masur

MERCEDES-BENZ PRESENTS ÖZGÜR MASUR
Mercedes-Benz bu sezon hayranlık uyandıran, görkemli tasarımlarına aşina olduğumuz Özgür Masur'un couture detaylara sahip hazır giyim kolesiyonunu Mercedes-Benz presents Özgür Masur ismiyle sundu. Defile yerine yaratıcı bir sunum gerçekleştirmeyi tercih eden Özgür Masur, Sonbahar/Kış 2019 koleksiyonunda ilhamını 80'li yılların ışıltılı dünyasından aldı, Studio 54 yıllarının görkemli gecelerinden günümüze kalan ikonik fotoğrafları Akdeniz Rivierası'nın hafifliğine ve neşesine doğru hayali bir yolculuğa çıkardı. Dalida'nın müzikleri, ışık ve yansıma oyunları ve dans eden modeller eşliğinde Masur, parıltının başrolde olduğu, feminen ve özgüveni yüksek siluetler sergiledi.

GENÇLİK ATEŞİ
Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul, bu sezon geçtiğimiz yıl Koza Yarışması'nda ikincilik ödülüne layık görülen genç tasarımcı Emre Pakel'in The Core Istanbul'da gerçekleşen defilesiyle başladı. Bir zamanların efsanevi video oyunu Mortal Combat'tan ilham alan tasarımcı, üst üste giyinmeye övgü niteliğindeki koleksiyonuyla haftaya dinamik bir giriş yaptı.


W-S-M

Mimar Sinan Üniversitesi mezunu üç genç tasarımcının projesi olan W-S-M'nin koleksiyonunda ise giysi tasarım ve formları tamamen Seydullah Yılmaz'ın ellerinden çıkarken, baskı kumaş tasarımları ve kumaş seçimleri Who Are Those People ekibi tarafından, styling ve aksesuar tasarımları ise Muhammed İloğlu tarafından gerçekleştirildi. Styling, defile esnasında seyircilerin gözü önünde yapıldı.


Meltem Özbek

RENKLERİN ENERJİSİ
Meltem Özbek, Sonbahar/Kış 2019 koleksiyonunu renklere ve onların içinde gizli enerji patlamalarına ithaf ediyor. Baskılı yaprak desenleri, büzgülü detaylar ve asimetrik dekoltelerle farklılaşan tasarımlar, bugüne kadarki en renkli Meltem Özbek koleksiyonuna dönüşüyor. Defilede koleksiyonu tamamlayan görkemli aksesuarlar ise Swarovski koleksiyonundan seçilmiş.


Sudi Etuz

EN GÜZEL MUHABBET PASAJA ÇIKAR
Sezonun akıllarda en çok iz bırakan defilesi, Şansım Adalı'nın markası Sudi Etuz ile Çiçek Pasajı'nda gerçekleştirdiği Kayıp Duygular Dolabı oldu. Çiçek Pasajı ile sarmaş dolaş tarihe sahip bir okulda, içinden Çiçek Pasajı geçen şarkılarla büyüyen biri olarak; tasarımcının geçmişe dair hatıraların izinde seçtiği mekanın, seyircilerin ortak belleğinde canlandırdıklarıyla nasıl koleksiyonu tamamladığına tanık olmak heyecan vericiydi. Tasarımlarda ise Sudi Etuz'un ihtişamlı stili, fuşya ve mor renk patlamalarıyla zenginleşmişti.

COUTURE'ÜN COOL HALİ
Sokak stiline göz kırpan yeni couture'ün Türkiye'deki en başarılı temsilcilerinden Gülçin Çengel, Joy adını verdiği Sonbahar/Kış 2019 koleksiyonunda 1966 yapımı Çek filmi Papatyalar'ın politik ve feminist söylemlerinden esinlenmiş ve bu sarkastik tavrı yansıttığı koleksiyonunda ağır başlı siyah ve gri-mavi tonlarını fuşyalar ve işlemelerle dinamik bir çehreye büründürmüş. Son zamanların en çok konuluşan saç aksesuarı markalarından Gaios imzası taşıyan aksesuarlar ise spor kimliği tamamlıyor.


Özlem Kaya

OKULA DÖNÜŞ
Moda Tasarımcıları Derneği eş başkanı Özlem Kaya'nın, Sonbahar/Kış 2019 koleksiyonunda zamansız bir tema olan Okula Dönüş'ü kendi stiline uyarladığını görüyoruz. Bu temanın ayrılmaz bir parçası olan ekose desenini alışılmışın dışında formlarla buluşturan tasarımcı, ipek, yün, koton gibi doğal elyafları, dantel ve şifon gibi hafif ve romantik parçalarla birleştirmiş.