Zeynep Özlem Alpay ile moda üzerine
MODA

Zeynep Özlem Alpay ile moda üzerine

Zeynep Arçay markasının kurucusu ve kreatif direktörü Zeynep Özlem Alpay'ın evine konuk olduk, kariyeri ve stilini konuştuk.

GÜNCELLEME TARİHİ: 6 Nisan 2019

Markası Zeynep Arçay ile istikrarlı bir başarı hikayesine imza atmakta olan Zeynep Özlem Alpay'ın Ulus'taki evindeyiz.

Güneş Uysalefe
Fotoğraf Selin Saral

Zeynep Özlem Alpay, bir moda tasarımcısının başarılı olmak istiyorsa neden aslında bir 'tasarımcı' değil, 'kreatif direktör' olması gerektiğini kanıtlayan bir isim. Bambaşka bir sektörde uzun soluklu yöneticilik deneyiminden sonra geçiş yaptığı moda sektöründe kısa sürede büyük yankı uyandıran Alpay, bunu yaratıcı ilhamları kadar hiç şüphesiz bütünsel işletme yetisine de borçlu.

Babaannesinin ve aynı zamanda kendisinin de evlenmeden önceki adını taşıyan Zeynep Arçay markasını, kadını sıra dışı, kendine güvenli ve güçlü gösterdiğine inandığı deri malzeme üzerine kurgulayan girişimci, sade ve modern çizgide hazırladığı koleksiyonlarıyla başta Amerika olmak üzere dünyada önemli noktalara taşımakta ve fotoğraf çekimlerinden satış randevularına kadar tüm süreçle titizlikle ilgilenerek, büyük bir bilinçle yönetmekte. Rosie Huntington Whiteley'den Kendall Jenner'a stil referanslarının tercihleri arasına katılan markasını, evine yansıyan minimal duruşunu konuştuk.


Ceket ve elbise Zeynep Arçay
Küpeler Gem Palace
Ayakkabılar Gianvito Rossi

Moda tasarımı kariyerinizle beraber yaşadığınız ortama bakış açınız değişti mi? Bizi konuk ettiğiniz bu ev, profesyonel hayatınızın getirdiği yaratıcılıktan nasıl nasibini aldı?
Bir kaç yıl öncesine kadar telekomünikasyon sektöründe uluslararası firmalarda üst seviye yöneticilik yapıyordum. Tamamen farklı bir sektörde çok yoğun çalışan ve seyahat eden bir iş kadını olsam da, tasarım benim için her alanda hep bir tutkuydu… Yaptığım seyahatlerde, çok farklı kültürlerle karşılaşma, onları çok farklı yönleri ile yakından inceleme olanağı buldum.

Bu seyahatlerim sırasında beni en çok etkileyen şeyler hep kendine has hikayesi olan, ilk bakışta yalın görünüp küçük detaylarla farkını ortaya koyabilen parçalar ve insanlar oldu. Zeynep Arçay markasını da bu temel çizgi üzerine kurdum. Sanırım bu bakış açısı hayatımın her alanını olduğu gibi evimi de etkiledi.


Gömlek Balenciaga
Pantolon Brunello Cuccinelli
Saat Patek Philippe Terlikler Hermès

Bize markanızın nasıl hayata geçtiğini hatırlatır mısınız? Babaannenizin adını verdiğinize göre kendisi bir çeşit ilham perisi olarak rol almış olabilir mi?
Markamı kurmaya karar vermem insanın kendi belli bir olgunluğa ulaştığında, hayata kendinden ve ailesinden kalıcı bir şeyler bırakma ve tutkunu olduğu bir şeyi hayata geçirme içgüdüsü ve isteği ile oldu. Markamın isminin, hem ailemi hem de beni yansıtması önemliydi; Zeynep Arçay, babaannem, aynı zamanda kendi ismim. Küçükken kaybettiğim babaannemin güçlü ve zevk sahibi yapısını dinleyerek büyümüştüm ve en büyük ilham kaynağım babaannemin ismini markama vermek kaçınılmaz oldu benim için....


Ayakkabılar Balenciaga, Clutch Valentino - Sandaletler The Row, Güneş gözlüğü Illesteva

Deri üzerine çalışmayı sevdiğinizi biliyoruz, 2019 İlkbahar/Yaz koleksiyonunuzda bu malzeme nasıl bir rol oynadı?
Deri markam için ilk çıkış noktası ve yaz kış koleksiyonlarımızda baş rol onda. Bununla birlikte zaman içinde koleksiyonlarımız tam bir bütünlük kazandı. 2019 İlkbahar/Yaz koleksiyonunda ketenler, kendimize özel desen bastırdığımız ipekler, poplinler, denim ve triko parçalar deriye eşlik ediyor. Renkler soft ama aynı zamanda çarpıcı. Bu koleksiyonda şık bir çöl esintisi hissediliyor. Her zamanki gibi; gerçekten kendi giymekten zevk alacağım veya bir kadının üzerinde görmek isteyeceğim parçalara yer verdim koleksiyonda.


Tişört Zeynep Arçay Etek ve
Ayakkabılar Balenciaga Saat Patek
Philippe Küpeler Nikos Koulis

Sizce eviniz, markanız ve gardırobunuz arasında nasıl bir ilişki var?
Ben çelişkileri bir araya getirmeyi seviyorum. Hepsi için, yalın ama çarpıcı diyebilir iz sanırım. Kışın der i ve denim pantolonlar vazgeçilmezim. Yaz gardırobumda ise daha çok elbiseler ağırlıkta olur.

Kendi tasarımlarınızın yanına yakıştırdığınız, bir kombinde bir araya gelince uyumlu bulduğunuz ve aynı zamanda kendiniz de giymekten keyif aldığınız tasarımcılar var mı?
Phoebe Philo, Simon Porte Jacquemus severek takip ettiğim tasarımcılar. Sanırım kendi markamla kombinlemeyi yine çelişki yarattığı için sevdiğim Balenciaga son zamanlarda sıkça kullandığım bir marka. Giambattista Valli'nin yeri ise benim için başkadır.


Çanta Hermès
Kolye Gem Palace Küpeler Chanel

İşbirliği yapmaktan keyif duyacağınız özel bir isim var mı? Nasıl bir proje olurdu, biraz tasvir edecek olsanız...
Elimde olsa Jean-Michel Basquiat en çok işbirliği yapmak isteyeceğim isimlerden biri olurdu sanırım. Normalde aşırı desen kullanan bir marka olmasak da, yaşadığı dönemde tamamen onun markam için yapacağı çizimlerden oluşan full desenli bir koleksiyonun hayalini kurmak bile müthiş...

Şu sıralar ilham kaynaklarınız arasına yeni katılan bir yetenek, yazar veya sanatçı var mı? Biz de ilham vereceğini düşündüğünüz güncel neler var aklınızda?
Tek isim vermekte zorlanıyorum... Nefes kesen ürünler yaratan ve içinde yaratma aşkı hiç bitmeyen her sanatçı benim için ilham kaynağıdır. Ancak son dönemde Brancusi'nin eserlerini çok beğeniyorum.


Ceket, bluz ve pantolon Zeynep Arçay
Küpeler Gem Palace
Ayakkabılar Gianvito Rossi

Uluslararası bir ilerleme yakaladınız, plan ve hayallerinizi öğrenebilir miyiz?
Ben daha ilk günden hedefimi uluslararası boyutta başarılı bir marka yaratmak olarak koydum. Attığım her adımda satıştan bile önce markanın doğru pozisyonlanmasına önem verdim. Bu nedenle tasarımlar kadar markanın stratejisi de zamanımın çoğunu alıyor. Evet, lüks kadın hazır giyim alanında özellikle Amerika'dan başlayan uluslararası bir ilerleme kaydettik. Her sezon koleksiyona farkli bir materyal, farklı bir ürün gamı ekleniyor. Örneğin ilk defa 2019 İlkbahar/Yaz koleksiyonuna ayakkabı da ekledik. Hedefim ürün gamıını genişletmeye devam ederek tüm dünyada satış noktaları olan tam anlamıyla bir lifestyle marka haline gelmek.