Bulgari’nin zaman kapsülü
MODA

Bulgari’nin zaman kapsülü

Bulgari’nin son çanta tasarımı, mücevher ve aksesuarın beraber evrildiği, dün, bugün ve yarına şahitlik eden bir İtalyan icadı.

GÜNCELLEME TARİHİ: 16 Nisan 2019

Güneş Uysalefe

Bir çanta, nasıl bi çantadan daha fazlası olabilir? Bulgari'nin sadık hayranları, Serpenti Forever Bejeweled Velvet tasarımının, bir kadının içinde ihtiyaçlarını taşıdığı bir aksesuar değil de tarihe tanıklık eden bir eser olduğunu bilmekten mutluluk duyacaklardır. Tarih derken geleceği de ima ediyoruz; biraz Roma geçmişi, biraz günümüzün çağdaş zevki ve yarına dair bir potansiyel...

Rengiyle başlarsak; siyah ipek kadife kumaşı bize Fellini'nin 1960 yapımı La Dolce Vita filminde, Anita Ekberg'in siyah straplez elbisesiyle Trevi Çeşmesi'ne atladığı sahneyi hatırlatıyor. Tabii, her ne kadar şık, gizemli ve öngörülemez bir karakter olsanız da, bu arkeolojik çeşmenin havuzuna bırakın atlamayı, bozuk para atmanız dahi bugün imkansız. Ama Bulgari'nin bağışladığı 1.4 milyon euro ile restore edilen İspanyol Merdivenleri'ni ziyaret etmeniz mümkün. Ayrıca İtalyan markanın Sezar'ın suikaste kurban gittiği Largo di Torre Argentina Meydanı'nı da şu sıralar eski görkemine kavuşturmakta olduğunu bu vesileyle hatırlatalım.

Ne diyorduk? Evet, geçmiş; kökleri Roma'ya salınmış olan marka, tıpkı şehir gibi sinemayla hep iç içe oldu ve bunu da, her ne kadar günümüzde göz alıcı çantalar tasarlasa da, asıl çıkış noktası olan mücevherlerine borçlu. Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Ingrid Bergman...

Bu isimler, Bulgari imzalı renkli ve iddialı mücevherleriyle boy gösteren beyazperde efsanelerinden sadece birkaçı. Nostaljik fotoğraflarına dikkat ederseniz, küpe ve bilezik gibi parçalar kadar broşlarla da poz verdiklerini görebilirsiniz. Gölgede kalmış olan broş, mücevher dünyasında çok fonksiyonlu bir role bürünmüş durumda; bir kolye ucu veya bir tacın parçasına dönüşebilme özelliğiyle yolculuğuna devam etmekte.

Bulgari ise tıpkı bu yıldız aktrisler gibi parladığı 1950'li ve 60'lı yıllardaki zirvesine onu geri taşımak için farklı bir yol izlemiş ve Forever Bejeweled Velvet çantaya kendi tarihinde önem taşıyan broşların şablonlarını işlemiş. Arşivlerindeki orijinal parçaların birer reprodüksiyonu gibi, lapis lazuli, malahit, turkuvaz ve kristallerden broşlar, siyah kumaş üzerine işlenmiş ve ortaya bir mücevher-çanta çıkmış.

Mücevherin takıldığı değil, kemerde veya ayakkabıda adeta 'giyildiği' bir çağa giriş yaparken Bulgari'nin bu mutant tasarımla karşımıza çıkması bir tesadüf olmasa gerek. Deri ve tekstildeki iddiasını böyle sergilemeye devam ederse, bir gün markanın giyim koleksiyonlarını da görür müyüz dersiniz? Zaman gösterecek.