Dior ile kültürlerarası etkileşim
MODA

Dior ile kültürlerarası etkileşim

Maria Grazia Chiuri, Afrika kültürleri arasındaki yaratıcı etkileşimleri tasarımlarına yansıtmak istemiş, 2020 Cruise defilesinin sunumu için.

GÜNCELLEME TARİHİ: 14 Haziran 2019

Gülen Yelmen

Akdeniz, Avrupa ve Afrika'nın buluşma noktası olan, birçok şair, sanatçı ve maceraperestin rüyası Marakeş'i tercih etmesinin sebebi ise Christian Dior'dan sonra modaevinin bir süre tasarımcılığını üstlenen Yves Saint Laurent'ın bu şehre olan tutkusu! Chiuri'nin başlıca ilham kaynağı, Afrika kumaşı wax.

Antropolog Anne Grosfilley'in araştırmalarına göre bu inanılmaz kumaşın doğuşu, Avrupa ile Asya'yı bağlayan bir seyahatin Afrika'ya ulaşmasıyla oluyor. Kültürleri birleştiren kumaşı Dior'un yeni kodlarına göre yorumlayan Chiuri, tabii ki Dior arşivlerinden de yararlanmış. Ortaya ise wax kumaşın başrolde olduğu, tarot figürlerini ve farklı manzaraları içeren yepyeni toile de jouy'lar çıkmış.

Defileden bir gün önce Palais de Bahia'da ağırlanan misafirler, bedevi ateşi ve çalgıcılar eşliğinde karşılandı. Yerel lezzetler ve müzikler eşliğinde gerçek bir Fas rüyası yaşadılar. Ertesi gün, şehrin kalbindeki El Badi Sarayı'nda gerçekleşen defilede yağmurun çişelemesi, bedevi çalgıcılar, çöl kuşlarının sesleri ve devasa ateşlerle süslenmiş havuzun etrafında süzülen modeller tüm davetlileri bambaşka alemlere götürdü.